Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΓαστρονομίαΠως να διατηρήσετε ένα κατάστημα… 'καπνιστό'
Εστίαση

Πως να διατηρήσετε ένα κατάστημα… 'καπνιστό'

Αυτό μόνο στην Ελλάδα (φυσικά) θα μπορούσε να συμβεί… Επίσημος εμπορικός φορέας να προτρέπει τα μέλη του να παρακάμψουν το νόμο κατά του καπνίσματος με νόμιμες 'τακτικές διαφυγής'. Διαβάστε και θα καταλάβετε.

“Τώρα ΜΕΣΑ σε 3 μέρες γίνεσαι ιδιοκτήτης ΛΕΣΧΗΣ ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ. Απίστευτο;
Απαγορεύτηκε το κάπνισμα στους κλειστούς και Δημόσιους χώρους και έτσι πλέον όλοι θα πεθάνουμε, άκαπνοι αλλά… υγιείς!
Πάει άχρηστο πλέον το τραγούδι του Γιώργου Μαργαρίτη ‘Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια, έχουν κλείσει τα καλύτερα τα σπίτια…’.
Τα τσιγάρα μας τα έκοψαν κι άντε βγάλε νυχτιά με ποτό, καψουρονταλγκά και χωρίς τσιγάρο….
Οι αντικαπνιστές βροντοφωνάζουν: “Το κάπνισμα είναι αργός θάνατος”. Μα κι οι καπνιστές απαντούν: ‘Και τι έγινε; Μήπως… βιάζεται κανένας να πεθάνει;’
‘Ο Νόμος θα εφαρμοστεί δίχως παραθυράκια…’ ισχυρίζονται οι υπουργοί…
Μα εάν δεν έχει παραθυράκια υπουργέ μου, από πού θα φεύγει ο… καπνός;
Εκτός κι εάν ανησυχείτε μήπως γίνετε ο ίδιος… καπνός και θέλετε να κλείσετε όλα τα… παράθυρα!
Το Νομικό Τμήμα πάντως του ΠΑΣΚΕΔΙ βρήκε τον τρόπο διαφυγής του καπνού… και μέσα σε 3 μερούλες σου ετοιμάζει τη Λέσχη σου και λειτουργείς μια χαρά σα να μη συμβαίνει τίποτα και οι δικηγόροι μας είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν το παραμικρό που θα συμβεί.
Ερωτούν μερικοί ‘μήπως θα έχω κάποια προβλήματα;’, απαντά ο ΠΑΣΚΕΔΙ ‘Εάν νομίζεις πως τώρα δεν έχεις, τότε μην κάνεις τίποτε’.
Οπωσδήποτε είναι κάτι πρωτόγνωρο και χρειάζεται αγώνας υποστήριξης από όλες τις πλευρές. Πιστεύω πως όλοι γνωρίζετε ή έχετε ακούσει για ΛΕΣΧΕΣ ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ που λειτουργούν στο εξωτερικό. Γιατί να μην λειτουργήσουν κι εδώ, την στιγμή που συστήνονται νομότυπα;
Μην το σκέφτεσαι λοιπόν καθόλου και μην παίρνεις πολλές γνώμες, γιατί ο καθένας δεν έχει τον καϋμό σου. Εσύ όμως τον ζεις καθημερινά.
Πολλοί δικηγόροι και λογιστές, που δεν γνωρίζουν το αντικείμενο, γιατί αν το γνώριζαν θα το πρότειναν οι ίδιοι, θα προσπαθήσουν ίσως να πουν τα δικά τους. Πριν τους ακούσεις όμως ρώτησέ μας, γιατί το πρόβλημα επιβίωσης το έχεις εσύ κι όχι αυτοί.
Αν πείστηκες έλα σε 3 μέρες να παραλάβεις την ΛΕΣΧΗ σου, προσκομίζοντας τα εξής δικαιολογητικά:
1) Δύο (2) ιδρυτικά μέλη με φωτοτυπίες ταυτοτήτων μπρος – πίσω και γνήσιο υπογραφής σε ΚΕΠ ή Αστυνομικό Τμήμα.
2) Φωτοτυπία Άδειας Λειτουργίας.
3) Φωτοτυπία κάτοψης χώρου.

Σας ευχόμαστε καλή απόφαση και για οποιαδήποτε πληροφορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλέφωνα 2310 932420, fax: 2310 932431 Κινητό 6983 161473 e-mail: [email protected].

Παραθέτω αυτούσιο το ανωτέρω κείμενο του ΠΑΣΚΕΔΙ (Πανελληνίου Συνδέσμου Καταστημάτων Εστίασης & Διασκέδασης) α) για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα και β) γιατί πραγματικά με έτρωγε το χέρι μου να σχολιάσω:

Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι ο ΠΑΣΚΕΔΙ αντιμετωπίζει εμάς τους μη καπνιστές ως πολίτες β’ κατηγορίας σε μια χώρα που θεωρείται τριτοκοσμική σε αυτόν τον τομέα. Σε έναν κόσμο όπου πλέον όλες τις θεωρούμενες πολιτισμένες χώρες του πλανήτη (Ευρώπη, ΗΠΑ, Αυστραλία, Ιαπωνία) αναγνωρίζουν τα αρνητικά του καπνίσματος τόσο σε επίπεδο υγείας όσο και πολιτισμού, ο ΠΑΣΚΕΔΙ, αντί να προτρέχει τα μέλη του να “εκπαιδεύσουν” τους καταναλωτές-θαμώνες να μην καπνίζουν σε κλειστούς χώρους, τους προωθεί τρόπους “στρίβειν διά του αρραβώνος”, προτρέποντάς τα να τους χρησιμοποιήσουν. Γιατί προφανώς, σιγά μην ασχοληθεί ο καταστηματάρχης να κάνει υποδείξεις στον καπνιστή με το φόβο μην τον χάσει. Αυτή τη δουλειά θα κάνουμε; Ας κάνει κατανάλωση και ας γίνει το μαγαζί “τοπίο στην ομίχλη”.

Ο ΠΑΣΚΕΔΙ αναφέρει ότι οι “Λέσχες Καπνιστών λειτουργούν στο εξωτερικό. Γιατί να μην λειτουργήσουν κι εδώ, την στιγμή που συστήνονται νομότυπα;”. Δε διαφωνεί κανείς επ’αυτού. Η θεμελιώδης όμως διαφορά είναι ότι στην Ελλάδα, “Λέσχη Καπνιστών” θα “βαπτισθεί” κάθε ταβέρνα, μπαράκι, μουσική σκηνή, καφετέρια έως και… σουβλατζίδικο.

Πουθενά στον κοσμο δεν υπάρχει τέτοια πίεση αυτοί που δεν καπνίζουν, να δέχονται τον καπνό, παρά το γεγονός ότι αυτό είναι παράνομο!

Δε μου κάνει καμία εντύπωση βέβαια, όταν σε χώρα όταν και στο πεζοδρόμιο στέκεσαι και έρχεται δίπλα σου κάποιος και ανάψει τσιγάρο, αναγκάζεσαι να αποκρυνθείς εσύ από αυτόν και όχι αυτός να φιλοτιμηθεί να πάει παραπέρα. Όλα εξάλλου είναι θέμα Παιδείας…

Προσωπικά, όταν βλέπω αναμένα τσιγάρα σε κλειστό χώρο καταστημάτων φεύγω άμεσα και φροντίζω να μαθαίνουν επιτόπου το γιατί. Σε περίπτωση δε που δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά, φροντίζω να δείχνω πόσο πολύ ενοχλούμαι, χωρίς να με ενδιαφέρει καθόλου να με αποκαλέσουν “στριμμένη’, “γκρινιάρα” ή, επειδή ζούμε στην Ελλάδα, πολύ χειρότερα. Δυστυχώς οι καταστηματάρχες δεν έχουν καταλάβει ότι και οι αντικαπνιστές έχουν και αυτοί μεγάλη αγοραστική δύναμη και δεν πλησιάζουν καταστήματα – τεκέδες. Και αν επιλέγουν να επιτρέπουν το κάπνισμα στα καταστήματά τους από το φόβο του να χάσουν πελάτες, να είναι είναι σίγουροι ότι έχουν χάσει εμάς τους μη καπνιστές για όσο καιρό δεν αλλάζουν νοοτροπίες παλαιών εποχών και αντιμετωπίζουν το όλο ζήτημα με αστειάκια τύπου “Και τι έγινε; Μήπως… βιάζεται κανένας να πεθάνει;”.

Η φωτογραφία προέρχεται από το διεθνές smokersinfo.net, με τη χαρακτηριστική λεζάντα “A woman smokes a cigarette behind a smoking ban sign in a restaurant-cafe in central Athens, October 18 2010”. Σα να μην πέρασε μια μέρα…

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

20/03/2023
17/03/2023
16/03/2023
15/03/2023
14/03/2023
13/03/2023