Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠΟΞΕΝ: Αναποτελεσματική η λειτουργία ελέγχων σε επαγγελματίες του τουρισμού
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών

ΠΟΞΕΝ: Αναποτελεσματική η λειτουργία ελέγχων σε επαγγελματίες του τουρισμού

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, η Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, καθώς και οι εκπρόσωποι των φορέων μίλησαν πριν μερικές μέρες στο 1ο Πανελλήνιο Φόρουμ Τουρισμού του Υ.Τ.ΑΝ. για αναβάθμιση των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών και συνεργασία πολιτείας και τουριστικών φορέων. Ωστόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών – Π.Ο.ΞΕΝ. διερωτάται…

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, η Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, καθώς και οι εκπρόσωποι των φορέων μίλησαν πριν μερικές μέρες στο 1ο Πανελλήνιο Φόρουμ Τουρισμού του Υ.Τ.ΑΝ. για αναβάθμιση των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών και συνεργασία<...>πολιτείας και τουριστικών φορέων. Ωστόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών – Π.Ο.ΞΕΝ. διερωτάται “Πώς μπορούμε να μιλούμε για αναβάθμιση των υπηρεσιών, όταν τόσο καιρό μετά από την έκδοση του Ν. 3270/04 περί ίδρυσης του Υ.Τ.ΑΝ. και του Π.Δ.149/2005 με το οργανόγραμμά του, δεν έχουν ακόμα προωθηθεί από το Υπουργείο οι απαραίτητες σχετικές ρυθμίσεις για τους ελέγχους και την επιβολή κυρώσεων προς τους παρανομούντες επαγγελματίες και επιχειρήσεις του τουρισμού;”.

Όπως σημειώνει η ΠΟΞΕΝ “Δυόμισι χρόνια πέρασαν από την ίδρυση του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, ενώ άλλο οργανόγραμμα προβλέπεται από τις παραπάνω διατάξεις και άλλη είναι η πραγματική εικόνα που παρουσιάζει. Θεσπίστηκαν Διευθύνσεις και Τμήματα που σήμερα δεν υφίστανται, ενώ άλλα καταργήθηκαν. Οι αρμοδιότητες για ελέγχους και επιβολή κυρώσεων στους επαγγελματίες του τουρισμού είναι διαμοιρασμένες μεταξύ του Υ.Τ.ΑΝ. και του Ε.Ο.Τ., με αποτέλεσμα να μην είναι τελικά δυνατή η σωστή και αποτελεσματική λειτουργία ελέγχων από κανέναν από τους δύο κρατικούς φορείς. Η Τουριστική Αστυνομία, σχεδόν ανύπαρκτη, με τα τεράστια προβλήματα που, ως γνωστόν, αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια σε προσωπικό και εξοπλισμό σε όλη τη χώρα”.

Σύμφωνα με τις υφισταμένες διατάξεις:
Βασικές αρμοδιότητες του Υ.Τ.ΑΝ. (Ν. 3270/04, άρθρο 1) είναι ο προγραμματισμός και η χάραξη τουριστικής πολιτικής, ο σχεδιασμός της τουριστικής ανάπτυξης και η διαμόρφωση και η προώθηση των αναγκαίων ρυθμίσεων και ο σχεδιασμός των απαιτούμενων μέτρων εφαρμογής τους. Στο άρθρο 1, παρ. 12 προβλέπεται επίσης ο καθορισμός του περιεχομένου της διαδικασίας ελέγχου των τουριστικών επιχειρήσεων με την έκδοση αντίστοιχων κανονιστικών αποφάσεων του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης.

Ο Ε.Ο.Τ. από την άλλη, ως εποπτευόμενο από το Υ.Τ.ΑΝ. νομικό πρόσωπο και εκτελεστικό όργανο, έχει ως αρμοδιότητα (άρθρο 4) την προώθηση της τουριστικής πολιτικής της κυβέρνησης, χορηγεί άδειες, εποπτεύει και ελέγχει τις τουριστικές επιχειρήσεις του άρθρο 2, του Ν. 2160/1993 όπως κάθε φορά ισχύουν, καθώς και την τουριστική αγορά γενικότερα.

Παρακάτω, στο άρθρο 8, αναφέρεται ότι με Προεδρικά Διατάγματα που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργών Τουριστικής Ανάπτυξης και Δημοσίας Τάξης, καθορίζονται οι αρμοδιότητες της Τουριστικής Αστυνομίας και λαμβάνονται τα αναγκαία οργανωτικά και εκτελεστικά μέτρα για την άσκηση αυτών στο πλαίσιο της γενικότερης τουριστικής πολιτικής.

Ενώ ούτε το Π.Δ. που προβλεπόταν με το άρθρο 19.1α, παρ. δ, να ρυθμίσει τις ειδικότητες και κατηγορίες επιθεωρητών ακόμα δεν έχει εκδοθεί από το Υ.Τ.ΑΝ. και τα συναρμόδια Υπουργεία.

Δεδομένων των παραπάνω, η Ομοσπονδία έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα:


  • Ποιος είναι τελικά ο κρατικός φορέας προγραμματισμού και σχεδιασμού και ποιος ο εκτελεστικός για τον τουρισμό της Ελλάδας;
  • Ποιες είναι οι αρμόδιες Διευθύνσεις και Τμήματα για ελέγχους και επιβολή κυρώσεων στο Υ.Τ.ΑΝ. και ποιες στον Ε.Ο.Τ.;
  • Επιθεωρητές υπάρχουν τα τελευταία 2,5 χρόνια και στους δύο φορείς, αλλά με ποιες ακριβώς ειδικότητες και κατηγορίες;
  • Ποιος θα προστατεύσει τους καταναλωτές-τουρίστες μας, έλληνες και αλλοδαπούς;
  • Ποιος θα προστατεύσει τους σωστούς και νόμιμους επαγγελματίες του τουρισμού, που βλέπουν να χάνεται το εισόδημά τους ανεξέλεγκτα από διάφορους επιτήδειους, που λειτουργούν ή προσφέρουν υπηρεσίες χωρίς άδεια;


Το χρόνιο αίτημα των τουριστικών φορέων (Π.Ο.Ε.Τ., Σ.Ε.Τ.Ε., Η.Α.Τ.Τ.Α.) για ελέγχους σε παράνομα τουριστικά πρακτορεία, τουριστικά λεωφορεία, καταλύματα, για υποκλοπή έργου και γενικώς ότι παράνομο λειτουργεί στην χώρα μας, χωρίς την απαραίτητη άδεια και προϋποθέσεις και που δυσφημεί καθημερινά τον τουρισμό μας, αποτελεί επίσης χρόνιο αίτημα της Π.Ο.ΞΕΝ., όσον αφορά στις παράνομες ξεναγήσεις.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην προστασία του επαγγέλματος του ξεναγού από Έλληνες ή αλλοδαπούς που ξεναγούν παράνομα στη χώρα μας, στους ελέγχους, στην επιβολή κυρώσεων σε τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά στους ίδιους τους ξεναγούς, από το έτος 2002 οπότε οι ξεναγοί έπαψαν να υπάγονται απευθείας στον Ε.Ο.Τ., επικρατεί τέτοια σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο κρατικών φορέων, που χρειάζεται ειδική γνωμοδότηση για να πει συμπερασματικά κανείς σήμερα τι ακριβώς ισχύει, με αποτέλεσμα οι μόνοι που απολαμβάνουν ασυλία να είναι οι παρανομούντες.

Στο Υ.Τ.ΑΝ. από το 2006 δεν υφίσταται πλέον το Τμήμα Τουριστικών Επαγγελμάτων και Μεταφορών, χωρίς όμως να προβλεφθεί με νομοθετική ρύθμιση πού θα υπάγονται οι ξεναγοί και ποιος θα τους εποπτεύει.

“Συστηματικοί έλεγχοι τελικά δεν γίνονται από κανέναν”, καταγγέλλει η ΠΟΞΕΝ, “και όποτε αυτοί σπανίως γίνουν, δεν έχουν αποτελεσματικότητα και η παρανομία συνεχίζεται. Από την άλλη, η πειθαρχική επιτροπή κυρώσεων στους ίδιους τους ξεναγούς, όπως προβλέπει ο Ν. 710/77, άρθρο 12 (κάποτε υπό την εποπτεία του Ε.Ο.Τ.) – έχει να συσταθεί και να λειτουργήσει από το 2002”.

Όπως συμπεραίνει η ΠΟΞΕΝ: “Δεν ήταν τυχαίο, που τόσες δεκαετίες ο ίδιος φορέας ως εκτελεστικό όργανο, δηλαδή ο Ε.Ο.Τ., αδειοδοτούσε, επόπτευε, ήλεγχε και επέβαλε κυρώσεις ταυτόχρονα σε τουριστικές επιχειρήσεις, ξεναγούς και τουριστικά λεωφορεία. Γιατί τα παραπάνω είναι αλληλένδετα μεταξύ τους και θεωρούμε τεράστιο λάθος οι παραπάνω αρμοδιότητες να διαχωριστούν σε διαφορετικά Νομικά Πρόσωπα, Διευθύνσεις και Τμήματα. Αυτό στο Υ.Τ.ΑΝ. και στον Ε.Ο.Τ. το γνωρίζουν, αλλά η λύση του προβλήματος δεν προωθείται. Γιατί άραγε;.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024