Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠΟΞΕΝ: Καμία σχέση με το επάγγελμα του ξεναγού είχαν οι κυρίες στους “Φακέλους”
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών

ΠΟΞΕΝ: Καμία σχέση με το επάγγελμα του ξεναγού είχαν οι κυρίες στους “Φακέλους”

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών – Π.Ο.ΞΕΝ. πληροφορήθηκε για τη δυσφήμιση που έγινε στην Ελλάδα και στους Έλληνες στην πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή του κ. Παπαχελά «Φάκελοι» στον σταθμό MEGA στις 30/5/07, […]

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών – Π.Ο.ΞΕΝ. πληροφορήθηκε για τη δυσφήμιση που έγινε στην Ελλάδα και στους Έλληνες στην πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή του κ. Παπαχελά «Φάκελοι» στον σταθμό MEGA στις 30/5/07, από κινέζες<...>εργαζόμενες στον τουρισμό, οι οποίες δηλώνουν «ξεναγοί» στη χώρα μας. Επειδή η εν λόγω εκπομπή προκάλεσε πολλές αρνητικές αντιδράσεις και η συζήτηση για το θέμα συνεχίζεται, η Π.Ο.ΞΕΝ. επισημαίνει σε ανακοίνωση της πως οι εν λόγω κυρίες που παρουσιάστηκαν στην τηλεόραση μιλώντας αρνητικά για την χώρα μας, ουδεμία σχέση έχουν με το επάγγελμα του ξεναγού, όπως αυτό ασκείται στην Ελλάδα, με συγκεκριμένη εκπαίδευση, δίπλωμα και άδεια επαγγελματία ξεναγού.

Όπως τονίζει η Ομοσπονδία, στην κινεζική γλώσσα υπάρχουν ξεναγοί, μέλη του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών στην Αθήνα και μόνον αυτοί έχουν από τη νομοθεσία το δικαίωμα να ξεναγούν στους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και πάσης φύσεως ιστορικά μνημεία της χώρας μας και να παρέχουν γενικές πληροφορίες για την Ελλάδα στους επισκέπτες μας από την Κίνα. Οι διπλωματούχοι ξεναγοί της Ελλάδας, Έλληνες ή αλλοδαποί, έχουν εκπαιδευτεί να διαφημίζουν τη χώρα μας, να ασκούν «τουριστική διπλωματία» και ξέρουν να αξιολογήσουν και να τοποθετήσουν στις πραγματικές τους διαστάσεις τις καλές και τις κακές πλευρές αυτής της
χώρας.

Υπάρχουν επίσης αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη 2 τάξεις εκμάθησης κινεζικής γλώσσας σε ήδη επαγγελματίες ξεναγούς της Ελλάδας, μία στον Οργανισμό Τουριστικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης και μία στον Ελληνοκινεζικό Σύνδεσμο, για να καλυφθούν οι ανάγκες της κινεζικής τουριστικής αγοράς.

Η παραπάνω εκπομπή αποδεικνύει σαφώς ότι απόψεις και γενικεύσεις τέτοιου είδους για έναν ολόκληρο λαό και μια χώρα, όπως έγιναν από τις κινέζες «ξεναγούς», είναι αναμενόμενες από μη πεπαιδευμένα άτομα, άρα και μη επαρκή για να ερμηνεύσουν μια χώρα όπως η Ελλάδα. Η αγανάκτησή μας μεγαλώνει ακόμα περισσότερο, όταν η δυσφήμιση της χώρας μας γίνεται από την κινέζα «ξεναγό» με φόντο τον Παρθενώνα και η τηλεοπτική κάμερα την δείχνει ανενόχλητη να «ξεναγεί» στην Ακρόπολη της Αθήνας.

Κλείνοντας δε την ανακοίνωση της η Π.Ο.ΞΕΝ. θέτει τα ακόλουθα ερωτήματα:

“Τι άλλο χρειάζεται επιτέλους για να αφυπνιστούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για τις παρανομίες που συντελούνται καθημερινά από άσχετα με τον τουρισμό της Ελλάδας άτομα; Για ποιο λόγο να υπάρχουν οι Σχολές Ξεναγών του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και για ποιόν λόγο οι επαγγελματίες ξεναγοί να μαθαίνουν «σπάνιες» ξένες γλώσσες, όπως η κινεζική; Κάποτε οι αρμόδιοι θα πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν την προστασία της πολιτιστικής και ιστορικής μας κληρονομιάς, την εκπαίδευση και πιστοποίηση γνώσεων στον τουρισμό ή την παραίτηση του τουρισμού και του πολιτισμού μας στα χέρια ανίδεων και τυχάρπαστων που δυσφημούν την Ελλάδα”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024