Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠΟΞΕΝ: Τέλος εποχής για την εκπαίδευση του διπλωματούχου ξεναγού στην Ελλάδα
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών

ΠΟΞΕΝ: Τέλος εποχής για την εκπαίδευση του διπλωματούχου ξεναγού στην Ελλάδα

Την ίδια στιγμή που η Ελλάδα καταργεί την επαγγελματική εκπαίδευση του ξεναγού, η οποία ήταν πρότυπο προς εξαγωγή τεχνογνωσίας στο εξωτερικό, άλλες χώρες της ΕΕ, που μέχρι πρόσφατα δεν ήξεραν τι σημαίνει εκπαίδευση ξεναγού, οργανώνονται σε αγαστή συνεργασία με τα σωματεία ξεναγών των χωρών τους, τονίζει η ΠΟΞΕΝ.

Στις 19/2/14 τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Τουρισμού το σχέδιο νόμου “Αναδιοργάνωση Υπουργείου Τουρισμού και Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Ρυθμίσεις Ειδικών Τουριστικών Υποδομών, Εκπαίδευση και Κατάρτιση στον Τουρισμό, Αγροτουρισμός και Λοιπές Διατάξεις”.

Με το προτεινόμενο άρθρο 18 η κυβέρνηση καταργεί τις επαγγελματικές σχολές ξεναγών, καταργώντας τον κανονισμό λειτουργίας τους, όπως αυτός θεσπίστηκε στο άρθρο 13 του Ν. 710/77. Επίσης καταργεί τις ειδικές εξετάσεις επάρκειας ξένων γλωσσών για ξεναγούς, που ήταν απαραίτητες επί δεκαετίες, ώστε να αποκτήσει οποιοσδήποτε ξεναγός το δικαίωμα να ξεναγεί σε άλλες γλώσσες.

“Αν δεν είναι αυτή η οριστική ταφόπλακα στην ποιοτική επαγγελματική εκπαίδευση του ξεναγού στην Ελλάδα, τότε τι άλλο μένει να κάνει το Υπουργείο Τουρισμού εναντίον του κλάδου των ξεναγών, της επαγγελματικής εκπαίδευσης, της πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων, της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, των καταναλωτών-τουριστών μας;”, αναρωτιέται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών σε σχετική ανακοίνωσή της.

“Μέσα σε 1,5 χρόνο χρησιμοποιώντας την ψευδή πρόφαση του δήθεν ‘κλειστού επαγγέλματος’, δεν έχει μείνει κανένας τομέας σχετικός με το επάγγελμα και την εκπαίδευση του ξεναγού στην Ελλάδα που να μην έχει θιγεί από τις νομοθετικές πράξεις και αποφάσεις της κυβέρνησης.

Μιας κυβέρνησης που επικαλείται συνεχώς το φάντασμα της… τρόικας για ό,τι υπογράφει και ψηφίζει.

Που θέλει να ξεφορτωθεί όλες τις τουριστικές σχολές, αναθέτοντάς τες σε ιδιώτες και σωτήρες του τουρισμού μας από το εξωτερικό.

Που αγνοεί τις διατάξεις της ευρωπαϊκής Οδηγίας περί αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων αλλοδαπών ξεναγών. 

Που κάνει ό,τι μπορεί για να μην μείνει κανένας πιστοποιημένος επαγγελματίας διπλωματούχος ξεναγός που να μιλάει άριστα ξένες γλώσσες σ’αυτήν τη χώρα.
Που αγνοεί σκοπίμως το ευρωπαϊκό ψηφισμένο πρότυπο ΕΝ15565:2008 για την ελάχιστη εκπαίδευση του ξεναγού στην Ευρώπη.

Που μοιράζει παρανόμως και ακρίτως έκτακτες άδειες, βεβαιώσεις και ταυτότητες ξεναγών σε παντελώς ανειδίκευτους αλλοδαπούς και μη.

Την ίδια στιγμή που η Ελλάδα καταργεί την επαγγελματική εκπαίδευση του ξεναγού, η οποία, σύμφωνα με έκθεση του CEDEFOP, ήταν πρότυπο προς εξαγωγή τεχνογνωσίας στο εξωτερικό, άλλες χώρες της Ε.Ε. που μέχρι πρόσφατα δεν ήξεραν τι σημαίνει εκπαίδευση ξεναγού, όπως η Γερμανία, Βρετανία, Σουηδία, Δανία, Τσεχία, Αυστρία, κ.λπ. οργανώνονται σε αγαστή συνεργασία με τα σωματεία ξεναγών των χωρών τους, παρέχοντας υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και υπηρεσίες ξενάγησης στους καταναλωτές-τουρίστες τους και υιοθετούν το πρότυπο ΕΝ15565.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών έχει επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή της στην συνεχή υποβάθμιση της εκπαίδευσής μας και στην μεθοδευμένη από το κράτος απαξίωση των σχολών-πρότυπο, με υπομνήματα, δελτία τύπου και ψηφίσματα της.

Η υπουργός Τουρισμού αρνείται συστηματικά κάθε διάλογο με την ΠΟΞΕΝ για οποιοδήποτε θέμα άπτεται του τουρισμού, αγνοεί το πόρισμα της έγκριτης Επιστημονικής Επιτροπής των σχολών ξεναγών για το πρόγραμμα σπουδών και τραβάει ακάθεκτη τον δρόμο της προς την κατάργηση της εκπαίδευσής μας, θέτοντας το νέο σχέδιο νόμου σε… δημόσια διαβούλευση! Με ποιόν άραγε θα διαβουλευτεί συγκεκριμένα για το άρθρο 18 του σχεδίου νόμου;

Θα πρέπει επιτέλους – εκτός της ΠΟΞΕΝ – και οι υπόλοιποι παράγοντες του τουρισμού της χώρας να πάρουν θέση για την καταστροφή που συντελείται με την υποβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης των ξεναγών, τόσο για την προβολή της πολιτιστικής και εθνικής κληρονομιάς της Ελλάδας, όσο και για τις τουριστικές υπηρεσίες μας.

Η ΠΟΞΕΝ επέδωσε στις 27/2/14 και μετά την συνεδρίαση των αντιπροσώπων της στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο ΠΟΞΕΝ 2014 στον πρωθυπουργό της Ελλάδας και στην υπουργό Τουρισμού τη λίστα με 3.600 υπογραφές από όλον τον κόσμο στο διεθνές ψήφισμα που ξεκίνησε πριν από τρεις μήνες, ζητώντας να μην καταργηθούν οι σχολές ξεναγών της Ελλάδας.

Η ΠΟΞΕΝ ζητά την απόσυρση του επίμαχου άρθρου 18 του σχεδίου νόμου ‘Αναδιοργάνωση Υπουργείου Τουρισμού και Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Ρυθμίσεις Ειδικών Τουριστικών Υποδομών, Εκπαίδευση και Κατάρτιση στον Τουρισμό, Αγροτουρισμός και Λοιπές Διατάξεις’, που καταργεί τις Σχολές Ξεναγών της Ελλάδας”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024