Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΠροληπτικά μέτρα σε όλες της χώρες για τη γρίπη των χοίρων
Αυξημένα υγειονομικά μέτρα στο "Ελ. Βενιζέλος"

Προληπτικά μέτρα σε όλες της χώρες για τη γρίπη των χοίρων

Καμία περιοχή του κόσμου δεν είναι προστατευμένη έναντι του ιού της γρίππης των χοίρων που έχει προκαλέσει σχεδόν 150 θανάτους στο Μεξικό, προειδοποίησε ο δεύτερος στην ιεραρχία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Κέιτζι Φουκούντα. “Σε μία εποχή…

Καμία περιοχή του κόσμου δεν είναι προστατευμένη έναντι του ιού της γρίππης των χοίρων που έχει προκαλέσει σχεδόν 150 θανάτους στο Μεξικό, προειδοποίησε<...> ο δεύτερος στην ιεραρχία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Κέιτζι Φουκούντα. “Σε μία εποχή που ο κόσμος ταξιδεύει με αεροπλάνο ταχύτατα από άκρου εις άκρον του κόσμου, δεν υπάρχει κάποια περιοχή που να μην μπορεί να φθάσει ο ιός”, τόνισε.

Καθώς η νόσος, που ξεκίνησε από το Μεξικό έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο, ο ΠΟΥ αποφάσισε να αυξήσει στο 4 το επίπεδο συναγερμού της 6βαθμης κλίμακάς του, όπερ σημαίνει πως υπάρχει “σημαντική αύξηση της πιθανότητας” να σημειωθεί πανδημία. Ύποπτα κρούσματα αναφέρονται σε πολλές χώρες του πλανήτη.

Το Μεξικό αποφάσισε χθες να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα σε μια προσπάθεια να σταματήσει τη μετάδοση του ιού της γρίπης των χοίρων που μέχρι τώρα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 152 ανθρώπους. Σύμφωνα πάντως με τον υπουργό Υγείας της χώρας η επιδημία φαίνεται να περιορίζεται.

Οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συνέλθουν εκτάκτως την Πέμπτη για να εξετάσουν τους κινδύνους που προέρχονται από την γρίπη των χοίρων, ενώ η αρμόδια επίτροπος της ΕΕ κα Αντρούλα Βασιλείου κάλεσε τους Ευρωπαίους να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις στις ζώνες που έχουν πληγεί από τη γρίπη των χοίρων, κυρίως το Μεξικό και ορισμένες Πολιτείες των ΗΠΑ. “Προσωπικά θα προσπαθούσα να αποφύγω τα μη ουσιώδη ταξίδια στις περιοχές που αναφέρεται ότι είναι στο επίκεντρο του προβλήματος για να ελαχιστοποιήσω τον προσωπικό κίνδυνο και για να μειώσω τον εν δυνάμει κίνδυνο να διαδώσω τη νόσο σε άλλους ανθρώπους”, αναφέρει η κα Βασιλείου σε ηχογραφημένη δήλωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Μέτρα από τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος. “Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, κανένας λόγος ανησυχίας» τόνισε ο υπουργός Υγείας και υπογράμμισε: «Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα. Η χώρα μας διαθέτει και μηχανισμούς και εμπειρία από την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων και στο παρελθόν”.

Οι εξελίξεις με την επιδημία της γρίπης των χοίρων και τα ανθρώπινα περιστατικά που εμφανίστηκαν στο Μεξικό και τις νότιες ΗΠΑ, αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (Ε.Κ.ΕΠ.Υ) και τους υπόλοιπους συναρμόδιους φορείς. Στη συνάντηση καθορίστηκαν οι διαδικασίες κλινικοεργαστηριακής διερεύνησης και αντιμετώπισης των ύποπτων περιστατικών και διατυπώθηκε ο ορισμός του κρούσματος. Ήδη όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας, οδηγίες αποστέλλονται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Σε άλλη συνάντηση στο Ε.Κ.ΕΠ.Υ, όπου συμμετείχαν, εκτός του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, οι υπηρεσίες Ασφαλείας του εθνικού αερολιμένα “Ελευθ. Βενιζέλος” και το Αεροϋγειονομεικό:
– Καθορίστηκαν οι διαδικασίες προσδιορισμού των ταξιδιωτών από τις προσβεβλημένες περιοχές προς Αθήνα, σε συνεργασία με τις αεροπορικές εταιρίες, δεδομένου ότι δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση με τις προσβεβλημένες περιοχές.
– Διαμορφώθηκαν επιστημονικές οδηγίες για ταξιδιώτες προς και από τις προσβεβλημένες περιοχές, η διανομή των οποίων ξεκινά σήμερα.
– Καθορίστηκε το νοσοκομείο Αναφοράς για διάγνωση και αντιμετώπιση των ύποπτων περιστατικών.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με εντολή του υπουργού κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, μετά από επικοινωνία με την ελληνική πρεσβεία στην Πόλη του Μεξικού και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών, θα αποσταλεί άμεσα φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό για το προσωπικό τόσο της πρεσβείας όσο και την εκεί ελληνική κοινότητα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου καταλήγει: “Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., το Ε.Κ.ΕΠ.Υ., σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς και σε συνεχή επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( Π.Ο.Υ.), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ( ECDC) και την Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα και παρακολουθούν στενά το θέμα. Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφόρηση, που αφορά ύποπτο περιστατικό, λειτουργεί στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ η τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας 210 52 12 054 και 210 52 22 339”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024