Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΠροσφυγή στο ΣτΕ για παραβιάσεις πολεοδομικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας από τον ΔΑΑ
Νομαρχία Ανατολικής Αττικής

Προσφυγή στο ΣτΕ για παραβιάσεις πολεοδομικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας από τον ΔΑΑ

Αίτηση ακυρώσεως και αίτηση αναστολής εκτελέσεως για την προωθούμενη από την εταιρία `Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.` κατασκευή Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου στον χώρο του Αεροδρομίου Σπάτων, χωρίς να έχει εφαρμοστεί<…>η […]

Αίτηση ακυρώσεως και αίτηση αναστολής εκτελέσεως για την προωθούμενη από την εταιρία `Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.` κατασκευή Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου στον χώρο του Αεροδρομίου Σπάτων, χωρίς να έχει εφαρμοστεί<…>η προβλεπόμενη από την νομοθεσία πολεοδομική και περιβαλλοντική αδειοδότηση, κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής.

Συγκεκριμένα ο φορέας του Διεθνούς Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», έχοντας θέσει ως στόχο την «αξιοποίηση» των εκτάσεων που απαλλοτριώθηκαν για την κατασκευή του αεροδρομίου ως οικοπέδων, επιδιώκει στην δημιουργία μιας Αεροδρομιακής Πόλης σε μία έκταση 1,8 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, με βάση επιχειρηματικές προτάσεις. Έτσι προβλέπεται πέραν των ήδη εγκατεστημένων εμπορικών επιχειρήσεων η δημιουργία, μεταξύ άλλων, των εξής:

 • Κτιρίων γραφείων
 • Αποθηκών και Κέντρων Διανομής
 • Εκθεσιακού-Συνεδριακού Κέντρου
 • Ξενοδοχείου
 • Γκολφ, πίστας αυτοκινήτων, θεματικού πάρκου

Ειδικότερα σύμφωνα με τον σχεδιασμό της διοίκησης του αεροδρομίου πρόκειται να ανεγερθούν στην περιοχή της Βόρειας Πύλης και κατά μήκος του άξονα της οδού Σπάτων-Αρτέμιδας:

 • Εκθεσιακό Κέντρο με σύνολο δόμησης 50.000 τετρ. μέτρα και 3.500 θέσεις στάθμευσης.
 • Κτίρια Γραφείων και Λιανεμπορίου-Ψυχαγωγίας με σύνολο δόμησης 40.000 τετρ. μέτρα και 1.250 θέσεις στάθμευσης.
 • Αποθήκες και Κέντρα Διανομής με σύνολο 36.000 τετρ. μέτρα και 500 θέσεις στάθμευσης.
 • Γκολφ, ξενοδοχείο, Bungalows, εστιατόρια, Water Park, Χώροι Ψυχαγωγίας και διασκέδασης κλπ με σύνολο δόμησης που ακόμη δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα.

Στις κατατεθείσες αιτήσεις ακυρώσεως και αναστολής εκτελέσεως για το Εκθεσιακό-Συνεδριακό Κέντρο η Νομαρχία Ανατ. Αττικής επισημαίνει ότι:

 • Η σχετική πολεοδομική αδειοδότηση έγινε αναρμοδίως από την διοίκηση της ΥΠΑ, κατά παράβαση των διατάξεων του Ν. 2338/1995.
 • Παραβιάσθηκε η σχετική περιβαλλοντική νομοθεσία, αφού δεν έγιναν οι απαιτούμενες περιβαλλοντικές μελέτες που προβλέπονται από σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων προκειμένου να υπάρξει προσαρμογή σε σχέση με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά την κατάθεση της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Νομάρχης Λ. Κουρής δήλωσε: «Είμαστε αναγκασμένοι να προσφύγουμε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προκειμένου να προστατεύσουμε το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής, δεδομένου ότι ο φορέας του Αεροδρομίου προωθεί χωρίς τις προβλεπόμενες από την νομοθεσία αδειοδοτήσεις τεράστια οικοδομικά συγκροτήματα σε μια πρωτοφανή οικοπεδοποίηση του συνόλου του χώρου που περιβάλλει το αεροδρόμιο. Έστω και αυτή την ύστατη στιγμή η διοίκηση του αεροδρομίου και οι αρχές που την εποπτεύουν ας αντιληφθούν τις επιπτώσεις των πρόχειρων επιλογών τους».

Εκδότης - Αρχισυντάκης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

31/03/2023
30/03/2023
29/03/2023
28/03/2023
27/03/2023