Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠρόσω ολοταχώς για άρση του καμποτάζ (με όρους αποδεκτούς από όλους)
Η άρση του καμποτάζ στη Διυπουργική

Πρόσω ολοταχώς για άρση του καμποτάζ (με όρους αποδεκτούς από όλους)

“Όπως γνωρίζετε, η κατεύθυνση που έχει δοθεί από τον Πρωθυπουργό, καθώς και η δική του εξαγγελία είναι πως πρέπει να προχωρήσουμε τάχιστα στην άρση του καμποτάζ και για τη θαλάσσια κρουαζιέρα. Συζητήσαμε τις τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου νόμου που θα έρθει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή. Πρόκειται για τους όρους που είναι…

“Όπως γνωρίζετε, η κατεύθυνση που έχει δοθεί από τον Πρωθυπουργό, καθώς και η δική του εξαγγελία είναι πως πρέπει να προχωρήσουμε τάχιστα στην<...> άρση του καμποτάζ και για τη θαλάσσια κρουαζιέρα. Συζητήσαμε τις τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου νόμου που θα έρθει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή. Πρόκειται για τους όρους που είναι κοινώς αποδεκτοί από όλους τους φορείς που ασχολούνται με το θέμα της κρουαζιέρας, προκειμένου η χώρα μας να γίνει ένα κέντρο θαλάσσιας κρουαζιέρας για όλη τη Μεσόγειο”, δήλωσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κα Λούκα Τ. Κατσέλη, εξερχόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες με θέμα το καμποτάζ.

Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, παρουσίασε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Θ. Πάγκαλο, στους υπουργούς Επικρατείας, κ. Π. Παμπούκη, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Μ. Ρέππα, Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Π. Γερουλάνο, παρουσία του διευθύνοντα συμβούλου και προέδρου του ΟΛΠ, κ. Γ. Ανωμερίτη, και του γενικού γραμματέα Ναυτιλιακής Πολιτικής, κ. Γ. Βλάχου, τόσο τα πορίσματα της Επιτροπής που είχε συσταθεί υπό τον κ. Ανωμερίτη για το καμποτάζ και της Επιτροπής Θαλάσσιου Τουρισμού του ΥΠΟΙΑΝ, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι φορείς, όσο και την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και τις ευρωπαϊκές πρακτικές στο χώρο της κρουαζιέρας, βάσει των οποίων έγινε η επεξεργασία του σχεδίου νόμου για την άρση του καμποτάζ. Με βάση και τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της διυπουργικής σύσκεψης, το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι το τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου για την άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα για τα ξένα κρουαζιερόπλοια αποτελεί προϊόν συμβιβασμού μεταξύ της κυβέρνησης και της πλευράς των ναυτεργατών. Προβλέπεται πως όλες οι εταιρείες θα δεσμεύονται ότι θα προσλαμβάνουν Έλληνες ναυτικούς, για τους οποίους θα ισχύει το ελληνικό Δίκαιο σε ό,τι αφορά τους όρους απασχόλησης και ασφάλισής τους, ενώ θα ισχύει και ειδικό τέλος ανά επιβάτη με το οποίο θα χρηματοδοτείται ένας νέος οργανισμός απασχόλησης ναυτεργατικού δυναμικού.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι οι πλοιοκτήτριες εταιρείες, προκειμένου να εκτελούν πλόες στην Ελλάδα με πλοία μεταφορικής ικανότητας άνω των 49 επιβατών, θα υπογράφουν σύμβαση τριετούς διάρκειας με το Ελληνικό Δημόσιο, βάσει της οποίας θα δεσμεύονται:
– Για ελάχιστο πλου τουλάχιστον 72 ωρών.
– Προσέγγιση τουλάχιστον τριών ελληνικών λιμανιών.
– Παραμονή τουλάχιστον έξι ωρών σε κάθε ελληνικό λιμάνι.

Η Π.Ν.Ο. πραγματοποίησε χθες νέα κινητοποίηση στο λιμάνι του Πειραιά, όπου το κρουαζιερόπλοιο “Zenith” κατέπλευσε στις 08:00 χωρίς πρόβλημα. Η ΠΝΟ μοίρασε ενημερωτικά φυλάδια στους τουρίστες, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθεί πρόβλημα στην αποβίβαση ή επιβίβασή τους. Το Zenith, με 750 επιβάτες, έφθασε με μια ώρα καθυστέρηση, στις 08:00, ενώ θα αποπλεύσει εκ νέου στις 21:00 με 920 επιβάτες.

Όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, ήδη, από τις 05:00 έως τις 07:00 χθες, “έδεσαν” στην Ακτή Ξαβερίου, χωρίς προβλήματα, επτά κρουαζιερόπλοια, με συνολικά 5.966 τουρίστες. Ειδικότερα, χωρίς προβλήματα έφθασαν τα κρουαζιερόπλοια Ruby Princess με 3.229 επιβάτες, το Aquamarine με 918 επιβάτες, το Celebrity Equinox με 330 επιβάτες, το Aegean Pearl με 450 επιβάτες, το Sea Cloud με 39 επιβάτες, το Grand Celebration με 800 επιβάτες και το Ankara με 200 επιβάτες.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024