Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠρόταση για την αδειοδότηση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν εντός των ξενοδοχείων

Πρόταση για την αδειοδότηση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν εντός των ξενοδοχείων

H Ένωση Ξενοδόχων Αττικής, ΕΞΑ, κατέθεσε πρόταση προς την Δήμαρχο Αθηναίων κ. Ντόρα Μπακογιάννη καθώς και προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφα, αναφορικά με την διαδικασία και τα δικαιολογητικά ίδρυσης και αδειοδότησης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος τα οποία λειτουργούν εντός των ξενοδοχείων…

H Ένωση Ξενοδόχων Αττικής, ΕΞΑ, κατέθεσε πρόταση προς την Δήμαρχο Αθηναίων κ. Ντόρα Μπακογιάννη καθώς και προς<...> τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφα, αναφορικά με την διαδικασία και τα δικαιολογητικά ίδρυσης και αδειοδότησης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος τα οποία λειτουργούν εντός των ξενοδοχείων.

Η πρόταση η οποία κοινοποιήθηκε και στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, καθώς και στην ΠΟΞ και το ΞΕΕ είναι η εξής:

Αναφορικά με τη διαδικασία έκδοσης “άδειας ιδρύσεως και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος” εντός ξενοδοχειακών μονάδων, οι οποίες μονάδες λειτουργούν νόμιμα και για τη λειτουργία των οποίων ο ΕΟΤ έχει εκδώσει Ειδικό Σήμα Λειτουργίας, θεωρούμε ότι είναι υπερβολική, για τους παρακάτω λόγους.

Ειδικότερα:

  • Σχετικά με τον προέλεγχο απαιτούνται 3 δικαιολογητικά: Το πρώτο αφορά τις χρήσεις γης. Οι χρήσεις γης έχουν ελεγχθεί τόσο από τον ΕΟΤ, όσο και από την αρμόδια πολεοδομία κατά την ανέγερση του ξενοδοχείου. Αν στο μεταξύ έχουν αλλάξει οι ισχύουσες χρήσεις γης, αυτό δεν είναι δυνατόν να έχει αναδρομική ισχύ καθόσον το ξενοδοχείο υπάρχει και ήδη λειτουργεί με τις λειτουργικές προϋποθέσεις που ίσχυαν την περίοδο της ανέγερσής του. Το δεύτερο δικαιολογητικό αναφέρεται στην βεβαίωση της Πολεοδομίας περί της κύριας χρήσης του χώρου. Προκειμένου περί ξενοδοχείων ζητείται επιπλέον βεβαίωση του ΕΟΤ ότι η αιτούμενη λειτουργία και η ίδρυση του αντιστοίχου καταστήματος προβλέπονται στη δημιουργία και στα σχέδια του ξενοδοχείου. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον προβλέπονται στα σχέδια του ξενοδοχείου, τα εγκεκριμένα, δεν μπορεί να μην αφορούν χώρο κύριας χρήσης. Η υπεύθυνη δήλωση δεν έχει εφαρμογή στην περίπτωση των ξενοδοχείων διότι σε ένα κτήριο που χρησιμοποιείται σαν ξενοδοχείο δεν επιτρέπεται άλλη χρήση πλην των εγκεκριμένων από τον ΕΟΤ και αιτών την άδεια δεν μπορεί να είναι άλλος από τον ξενοδόχο. Τα νομιμοποιητικά έγγραφα που αφορούν την εταιρεία ή τον εκμεταλλευτή του ξενοδοχείου έχουν ήδη κατατεθεί στον ΕΟΤ και αναφέρονται στο Ειδικό Σήμα Λειτουργίας, άρα η εκ νέου κατάθεση και εκτίμησή τους δεν έχει νόημα εφόσον αυτά προκύπτουν από το ΕΣΛ., πλην του πρακτικού ή της Υπεύθυνης Δήλωσης που προσδιορίζει τον υπεύθυνο λειτουργίας του καταστήματος και τήρησης των υγειονομικών και αγορανομικών διατάξεων.
  • Σχετικά με τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται για την Έγκριση της Aδειας, για τα νομιμοποιητικά έγγραφα ισχύουν τα προαναφερθέντα. Σχεδιαγράμματα κατόψεων των χώρων στην περίπτωση ξενοδοχείου δεν χρειάζεται να εκπονηθούν εκ νέου καθόσον είναι δυνατή η αίτηση στον ΕΟΤ για χορήγηση θεωρημένων αντιγράφων των αρχιτεκτονικών σχεδίων από το φάκελο του ξενοδοχείου. Για την περίπτωση της κατάληψης και χρήσης κοινοχρήστου χώρου, ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπει η κάθε δημοτική αρχή. Βεβαίωση της Πυροσβεστική υπηρεσίας στην περίπτωση ξενοδοχείου με ΕΣΛ σε ισχύ και παράλληλα με πιστοποιητικό Πυρασφάλειας σε ισχύ για το σύνολο των χώρων του, είναι ένα δικαιολογητικό χωρίς αντικείμενο διότι το ξενοδοχείο πληροί εξ ορισμού τις προϋποθέσεις της Πυροσβεστικής στο σύνολό του. Δήλωση αδειούχου εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου ίσως να είχε σημασία όταν αναφέρεται σε ένα χώρο μεμονωμένο. Στην περίπτωση καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος το οποίο λειτουργεί στους χώρους ενός ξενοδοχείου, είναι δεδομένο ότι η ηλεκτρική εγκατάσταση του συνόλου της επιχείρησης λειτουργεί και πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας και εγκατάστασης. Απόσπασμα ποινικού μητρώου να ζητείται μόνο στην περίπτωση που το όνομα του αγορανομικού και υγειονομικού υπευθύνου δεν ταυτίζεται με το όνομα του κατά τον νόμο υπευθύνου της ξενοδοχειακής μονάδος, διότι ο τελευταίος έχει ήδη προσκομίσει απόσπασμα ποινικού του μητρώου στον ΕΟΤ για την έκδοση του ΕΣΛ. Τα λοιπά δικαιολογητικά, βιβλιάριο υγείας, φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας, βεβαίωση μη οφειλής στον οικείο Δήμο, παράβολο υπέρ του Δήμου, δεν επικαλύπτονται από κάποιο άλλο εκδοθέν από το ξενοδοχείο και κατατεθέν σε άλλη δημόσια υπηρεσία. Το ίδιο ισχύει και για τα δικαιολογητικά που αφορούν τα κέντρα διασκέδασης άνω των 200 ατόμων, πλην αυτό της στατικής επάρκειας που καλύπτεται από αντίστοιχο που έχει κατατεθεί στον ΕΟΤ.

Στις ιδιαιτερότητες των ξενοδοχείων θα μπορούσαμε να προσθέσουμε ότι κάθε ξενοδοχειακή μονάδα χρειάζεται και αιτείται την έκδοση, κατά μέσο όρο, 3 με 4 αδειών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε πολλαπλασιαστική αύξηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται, γεγονός που δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην τουριστική λειτουργία των ξενοδοχείων. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι υπάρχει ξενοδοχείο στην Αττική που αναγκάσθηκε να επαναλάβει τη διαδικασία 29 φορές καθώς ζήτησε την έκδοση αντιστοίχου αριθμού αδειών.

Συμπερασματικά θα θέλαμε να τονίσουμε ότι πιστεύουμε ότι η έκδοση των αδειών ιδρύσεως και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος θα έπρεπε να γίνεται, όσον αφορά τα ξενοδοχεία, από τον ΕΟΤ, με τη συνδρομή των διευθύνσεων υγιεινής των Νομαρχιών, για τους εξής λόγους: Πρώτον, διότι τα περισσότερα δικαιολογητικά έχουν ήδη κατατεθεί στον ΕΟΤ και έτσι θα αποφεύγεται η φοβερή γραφειοκρατία και καθυστέρηση στην έκδοση των αδειών και η πολλαπλή έκδοση των ίδιων πιστοποιητικών. Δεύτερον, στον ΕΟΤ υπάρχει φάκελος κάθε ξενοδοχείου με τα αντίστοιχα εγκεκριμένα σχέδιά του, τις τυχόν τροποποιήσεις τους, τις προδιαγραφές, άδειες οικοδομής, πιστοποιητικό πυρασφάλειας κ.λπ., γεγονός που καθιστά την έκδοση οποιασδήποτε άδειας ευκολότερη, ενώ παράλληλα θα μπορεί να παρακολουθείται μέσω του φακέλου και το αντίστοιχο ιστορικό των προηγουμένων εκδοθέντων αδειών για ανάλογες χρήσεις. Το ισχύον καθεστώς έκδοσης αδειών οδηγεί αρκετές φορές σε υπερβολές αλλά και οξύμωρες καταστάσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση ξενοδοχείου που το πιστοποιητικό πυρασφαλείας του δεν είναι σε ισχύ (υποχρεούται σε ανά πενταετία ανανέωση) και συνεπώς το ξενοδοχείο λειτουργεί άνευ αδείας, ενώ αντιθέτως το εντός του ξενοδοχείου εστιατόριο ή Μπαρ, λειτουργεί νομίμως, καθόσον το πιστοποιητικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας με βάση το οποίο εξεδόθη η άδεια λειτουργίας του καταστήματος δεν έχει ημερομηνία λήξεως και κατά συνέπεια ισχύει εσαεί.

Ελπίζουμε στην κατανόησή σας και σε μια θαρραλέα αντιμετώπιση εκ μέρους σας αυτού του σοβαρού προβλήματος διαδικασιών, που πέραν των σημαντικών προβλημάτων γραφειοκρατίας που παράγει, δημιουργεί σοβαρά προσκόμματα και προκαλεί επιπλέον κόστος στη λειτουργία και ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, τονίζει τελειώνοντας η επιστολή της ΕΞΑ.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024