Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠρόβλημα πολυνομίας και έλλειψης κωδικοποίησης στη τουριστική νομοθεσία

Πρόβλημα πολυνομίας και έλλειψης κωδικοποίησης στη τουριστική νομοθεσία

Η πολυνομία και η έλλειψη κωδικοποίησης στη τουριστική νομοθεσία δημιουργεί συχνά προβλήματα τόσο στις επιχειρήσεις και τους τουριστικούς φορείς όσο ακόμα και στο επίπεδο της παραγωγής νομοθετικού έργου που αφορά […]

Η πολυνομία και η έλλειψη κωδικοποίησης στη τουριστική νομοθεσία δημιουργεί συχνά προβλήματα τόσο στις επιχειρήσεις και τους τουριστικούς φορείς όσο ακόμα και στο επίπεδο της παραγωγής νομοθετικού έργου που αφορά στο τουρισμό σημείωσαν οι πρόεδροι του<...> ΞΕΕ Γεράσιμος Φωκάς, του HATTA Γιάννης Ευαγγέλου και η διευθύντρια στην Διεύθυνση Μελετών και Επενδύσεων του ΕΟΤ, μελετήτρια και συγγραφέας Ελισάβετ Χατζηνικολάου στο πλαίσιο της επίσημης παρουσίασης του βιβλίου της τελευταίας με θέμα «Το δίκαιο των καταλυμάτων και των λοιπών τουριστικών εγκαταστάσεων».

Χαρακτηριστική για το υφιστάμενο πρόβλημα είναι η αναφορά στο πρόλογο του βιβλίου του τ. γενικού γραμματέα και ακολούθως προέδρου του ΕΟΤ Ε. Γιαννακόπουλου, που προέρχεται από τον κόσμο της νομικής επιστήμης, ο οποίος σημειώνει μεταξύ άλλων «…ένα περιβάλλον απερίγραπτης ποιοτικής και ποσοτικής νομικής πολυπλοκότητας. Η ελληνική τουριστική νομοθεσία είναι πολλά πράγματα συγχρόνως, αρκετά από τα οποία, ως χαρακτηρισμοί, αντιφάσκουν…»

Η συγγραφέας, που με το βιβλίο της επιχειρεί να διαδραματίσει το ρόλο της Αριάδνης στο δαίδαλο της νομοθεσίας των τουριστικών καταλυμάτων και εγκαταστάσεων, σημείωσε ότι στην μέχρι σήμερα βιβλιογραφία έχει καταγραφεί η τουριστική νομοθεσία με βάση την χρονολογική σειρά, αλλά, όχι οι αλλαγές που επιφέρει ο κάθε νέος νόμος στους παλαιότερους. Αναφερόμενη, για παράδειγμα, στον πρόσφατο νόμο περί τουριστικής εκπαίδευσης (στον οποίο περιλαμβάνονται και πολλές άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στο τουρισμό) σημείωσε ότι στο άρθρο 47 ο νομοθέτης «ξέχασε» να αναφερθεί σε ποίο πρόσφατο σχετικό νομοθέτημα με αποτέλεσμα να συνυπάρχουν στην ίδια διάταξη αναφορές σε προγενέστερο και μεταγενέστερο νόμο και να είναι δύσκολο να καταλήξει κανείς σε σαφή ερμηνεία του νόμου.

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γ. Φωκάς αναφέρθηκε στο πρόσφατο πρόβλημα που αντιμετώπισαν, όταν απευθύνθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Ανάπτυξης ζητώντας διευκρινήσεις για το αναπτυξιακό νόμο, από όπου δεν στάθηκε δυνατόν να λάβουν τελικά ικανοποιητικές απαντήσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο ο πρόεδρος του HATTA Γ. Ευαγγέλου τόνισε την ανάγκη ύπαρξης αντίστοιχης προσπάθειας κωδικοποίησης της νομοθεσίας που αφορά στα τουριστικά γραφεία, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανεπάρκεια του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου στο να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες του κλάδου. Ο κ. Ευαγγέλου, επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη επιμόρφωσης στελεχών και επιχειρηματιών του τουριστικού τομέα, ενώ σημείωσε ότι σήμερα οι συνθήκες δείχνουν να είναι κατάλληλες για την επίτευξη δημιουργίας ενός κώδικα συνεργασίας ξενοδόχων και τουριστικών γραφείων αλλά και ενός φορέα κοινής δυναμικής εκπροσώπησης του τουριστικού κλάδου στο σύνολό του.

Στην παρουσίαση του βιβλίου παρέστη ο πρόεδρος του ΕΟΤ και μελετητής Γιάννης Πατέλλης, ο οποίος εστίασε στο θέμα της απουσίας σοβαρής ελληνικής τουριστικής βιβλιογραφίας τόσο σε ότι αφορά την επιστημονική προσέγγιση του τουρισμού όσο και την πρακτική που αφορά σε ειδικές μορφές τουρισμού, όπου θα στραφεί το ενδιαφέρον του νέου αναπτυξιακού νόμου.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024