Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠροβλήματα στην εφαρμογή διατάξεων για το δίκτυο Natura 2000
Απάντηση Δήμα σε Παπαδημούλη

Προβλήματα στην εφαρμογή διατάξεων για το δίκτυο Natura 2000

Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, κ. Δημήτρη Παπαδημούλη, που είχε κατατεθεί πριν από τις πυρκαγιές στην Ηλεία και αφορούσε στην προστασία της ευρύτερης περιοχής της Ζαχάρως και ιδιαίτερα το […]

Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, κ. Δημήτρη Παπαδημούλη, που είχε κατατεθεί πριν από τις πυρκαγιές στην Ηλεία και αφορούσε στην προστασία της ευρύτερης περιοχής της Ζαχάρως και ιδιαίτερα το δάσος της Στροφυλιάς, απάντησε<…>ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Σταύρος Δήμας. Το εντυπωσιακό στην απάντηση, που φέρει ημερομηνία 2.10.2007 είναι ότι δεν γίνεται καμιά αναφορά στις πρόσφατες φονικές πυρκαγιές.

Ο Έλληνας Επίτροπος Περιβάλλοντος, στην απάντηση του, επισημαίνει ότι: «Η Επιτροπή γνωρίζει τα προβλήματα εφαρμογής των διατάξεων των σχετικών με το δίκτυο Natura 2000 στην Ελλάδα. Τα περισσότερα προβλήματα προκύπτουν από την έλλειψη σχεδίων διαχείρισης και τη μη θέσπιση στόχων διατήρησης για τους τόπους του δικτύου Natura 2000. Η Ελλάδα συνέστησε διαχειριστικό φορέα για τον προαναφερθέντα τόπο, ο οποίος καταρτίζει το σχέδιο διαχείρισης για τον εν λόγω τόπο, καθώς και για δύο άλλους γειτνιάζοντες τόπους του δικτύου Natura 2000 (τόποι GR2330006: λιμνοθάλασσα στο Κοτύχι, Βρινιά και GR2330005: θίνες και παραλιακό δάσος Ζαχάρως, λίμνη Καϊάφα, Στροφυλιά, Κακόβατος.

Αναφερόμενος στην έλλειψη προληπτικών μέτρων προστασίας, ο κ. Δήμας τόνισε: «Ένα άλλο παρατηρούμενο πρόβλημα είναι η έλλειψη εφαρμογής προληπτικών επιτόπιων μέτρων προστασίας. Έργο του προγράμματος LIFE-Φύση που υλοποιήθηκε στην περιοχή του δάσους της Στροφυλιάς και της λιμνοθάλασσας στο Κοτύχι (2003-2007), αναγνώρισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην περιοχή είναι η φύλαξη και η ενεργός διαχείριση, οι οποίες θα επιτρέψουν την υλοποίηση δράσεων εγγεγραμμένων στους στόχους προστασίας και στο υπό κατάρτιση σχέδιο διαχείρισης”.

Στην απάντηση υπογραμμίζεται ότι η Κομισιόν έχει παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «η οριζόντια υπόθεση επί παραβάσει που σχετίζεται με την έλλειψη κατάλληλου καθεστώτος νομικής προστασίας για όλες τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας στην Ελλάδα περιλαμβάνει επίσης και τον επίμαχο τόπο (GR2320001: Δάσος Στροφυλιάς, λιμνοθάλασσα Καλογριάς, το έλος της Λαμίας και ο `Αραξος). Η υπόθεση εκκρεμεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (υπόθεση C-293/07)».

Καταλήγοντας, ο Επίτροπος αναφέρει ότι: «Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και στους τρεις τόπους Natura 2000 που βρίσκονται στην ευρύτερη ζώνη του δάσους της Στροφυλιάς και της λιμνοθάλασσας του Κοτυχίου».

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε: “Η απάντηση της Κομισιόν φέρνει και πάλι στην επικαιρότητα το σκάνδαλο “Ζαχάρω – Real Estate” που προώθησε, λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου, η Κ.Ε.Δ. σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Ζαχάρως. Η σκανδαλώδης και άρον -άρον τσιμεντοποίηση περιοχών που ανήκουν στο δίκτυο προστασίας NATURA 2000, με πρόσχημα την δήθεν στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές, όχι μόνον υποθηκεύουν την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής του Καϊάφα και της ευρύτερης περιοχής της πολύπαθης Ηλείας, αλλά θέτουν σε άμεσο κίνδυνο και την χρηματοδότηση της ανασυγκρότησης με κοινοτικά κονδύλια. Θα χρησιμοποιήσουμε, μαζί με τις οικολογικές οργανώσεις, όλα τα νόμιμα μέσα για να αποτραπεί αυτό το οικολογικό έγκλημα που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024