Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΨηφιακή προστασία του όρους Καϊμακτσαλάν
Χειμερινός τουρισμός

Ψηφιακή προστασία του όρους Καϊμακτσαλάν

Μέσω της διαδικτυακής πύλης θα είναι δυνατή τόσο η ενημέρωση του ευρύτερου κοινού όσο και η ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού και των φορέων.

Επενδύσεις ύψους 440.00 ευρώ πρόκειται να πραγματοποιηθούν από τη νομαρχία Πέλλας στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν<…>αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του όρους. Το έργο θα αφορά στην ψηφιακή προστασία του χιονοδρομικού, παρέχοντας τη δυνατότητα σε όσους επιλέγουν να ανέβουν στην περιοχή να ενημερώνονται άμεσα μέσω διαδικτύου για τις επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες, τις περιοχές με ενδεχόμενους κινδύνους αλλά και τις οικοτουριστικές διαδρομές της περιοχής.

Ο πρώτος στόχος του έργου, σύμφωνα και με τον ειδικό γραμματέα για την κοινωνία της πληροφορίας καθηγητή κ.  Β. Ασημακόπουλο, είναι η πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, ιδίως των δασικών πυρκαγιών, με τη χρήση δορυφορικών εικόνων, αεροφωτογραφιών, GPS, μοντέλων πυρκαγιών και εξειδικευμένου λογισμικού. Ενδεικτικά, με την αξιοποίηση τεχνολογικών συστημάτων θα είναι δυνατός ο καθορισμός και η παρακολούθηση περιοχών υψηλού κινδύνου, η παρακολούθηση του ιστορικού πυρκαγιών κλπ. Το σύστημα που θα αναπτυχθεί θα απεικονίζει σε ψηφιακούς χάρτες την περιοχή του όρους και οι επιτελείς θα είναι σε θέση να σχεδιάσουν άμεσα και με τον καλύτερο τρόπο ενδεχόμενες επιχειρήσεις, ελαχιστοποιώντας το χρόνο αντίδρασης και επέμβασης.

Ο δεύτερος και εξίσου σημαντικός στόχος του έργου είναι η προβολή του φυσικού κάλλους αλλά και η τόνωση του τουρισμού της περιοχής, μέσω του διαδικτύου (Internet). Ήδη η περιοχή αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό κυρίως λόγω του χιονοδρομικού κέντρου και για το σκοπό αυτό επιδιώκεται η παροχή υψηλού επιπέδου πληροφόρησης προς όλες τις ομάδες επισκεπτών. Μέσω της Πύλης θα παρουσιάζεται η περιοχή του όρους σε δυναμικούς χάρτες, θα παρέχονται πληροφορίες για τα οικοσυστήματα του όρους Καϊμακτσαλάν, τις οικοτουριστικές διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει ο επισκέπτης, οι μετεωρολογικές συνθήκες αλλά και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται από τον τοπικό πληθυσμό και τον επισκέπτη.

Ο κ. Ασημακόπουλος τόνισε ότι “δράσεις σαν τη συγκεκριμένη αποτελούν την πρακτική υλοποίηση της Ψηφιακής Στρατηγικής 2006-2013. Οι πολίτες εξοικειώνονται πλέον με τις νέες τεχνολογίες, όχι θεωρητικά, όχι μέσα από δυσνόητους τεχνολογικούς όρους που καλούνται να αφομοιώσουν, αλλά απλά, καθημερινά μέσα από τη βελτίωση της ενημέρωσής τους, της αναψυχής τους, ακόμα και της επαφής τους με το περιβάλλον”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024