Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣαφή μέτρα, ασαφείς απαντήσεις για το SARS στο τουρισμό

Σαφή μέτρα, ασαφείς απαντήσεις για το SARS στο τουρισμό

Στο ερώτημα τι πρέπει να κάνουν οι τουριστικές επιχειρήσεις για να συμβάλουν στο να αντιμετωπισθεί με αποτελεσματικότητα η εξάπλωση της άτυπης πνευμονίας, καταγράφτηκε σειρά μέτρων, αλλά δεν δόθηκε σαφής απάντηση …

Στο ερώτημα τι πρέπει να κάνουν οι τουριστικές επιχειρήσεις για να συμβάλουν στο να αντιμετωπισθεί με αποτελεσματικότητα η εξάπλωση της άτυπης πνευμονίας, καταγράφτηκε σειρά μέτρων<...> που θα πρέπει να ληφθούν στα ξενοδοχεία, στα αεροπλάνα και στους σταθμούς εισόδου, αλλά δεν δόθηκε σαφή απάντηση ως προς το ποιος έχει την ευθύνη και με ποιο τρόπο θα επιτευχθεί να «αποθαρρυνθούν» τουρίστες που ανήκουν σε ομάδες «υψηλού κινδύνου» να επισκεφτούν την χώρα μας.

Στην ενημερωτική συνάντηση με θέμα «Ελληνικός τουρισμός και άτυπη πνευμονία», που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο υπουργείο Υγείας, υπό την προεδρία του υφυπουργού Υγείας Έκτορα Νασιώκα, παρουσία εκπροσώπων τουριστικών φορέων ο κ. Νασιώκας χαρακτήρισε το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο ως «παγκόσμιο πρόβλημα» και επεσήμανε ότι «καμία χώρα δεν μπορεί να διατάξει τη μη μετάδοση της νόσου εντός των συνόρων της. Δεν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα μέσω απαγορεύσεων». Ο υφυπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι υπάρχουν μηνύματα για κάμψη διεθνώς του SARS, αλλά οι συνέπειες – οικονομικές και όχι μόνο- δεν μπορούν να υπολογιστούν.

Η Ελλάδα δεν έχει τίποτε να κρύψει, σημείωσε, και έθεσε το τρίπτυχο διαφάνεια – απόλυτη συνεργασία – αδιάλειπτη ενημέρωση, ως απαραίτητη προϋπόθεση για ν’ αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά κάθε πιθανό κρούσμα και να μην υπάρξει δευτερογενής μόλυνση.

Ο πρόεδρος του ΕΟΤ Γ. Πατέλλης, αναφερόμενες στις συνέπειες του SARS, είπε ότι με βάση τους Δορυφορικούς Λογαριασμούς η Κίνα έχει απωλέσει το 40% του τουριστικού ΑΕΠ της καθώς και 2,5 εκατ. θέσεις εργασίας, ενώ οι οικονομικές συνέπειες για την Ταϊβάν ανέρχονται στο 30% του τουριστικού ΑΕΠ της και για το Χονγκ Κονγκ στο 20%.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) Γιώργος Σαρόγλου και ο λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛ Χρήστος Παναγιωτόπουλος, ενημέρωσαν για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται στον τουριστικό τομέα τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και στην περίπτωση εντοπισμού πιθανού κρούσματος. Σε ότι αφορά τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν στα ξενοδοχεία έχει δημιουργηθεί συγκεκριμένο έντυπο «Δήλωσης Υγείας», το οποίο θα καλούνται να συμπληρώνουν και να υπογράφουν οι τουρίστες/πελάτες του ξενοδοχείου. Αντίστοιχο έντυπο θα διανέμεται τόσο μέσα στα αεροπλάνα όσο και στις πύλες εισόδου.

Στο έντυπο αυτό –μεταξύ άλλων- καλείται ο υπογράφων να δηλώσει εάν προέρχεται ή έχει επισκεφτεί τις 10 τελευταίες ημέρες χώρα υψηλού κινδύνου -με κρούσματα SARS (Κίνα, Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ, Φιλιππίνες, Καναδάς) ή αν έχει έλθει σε επαφή με άτομο που είναι ύποπτο ή πιθανό κρούσμα SARS. Σε περίπτωση που υπάρχει θετική απάντηση καλείται να δηλώσει εάν έχει κάποιο από τα συμπτώματα (Πυρετός – Βήχας – Δύσπνοια) και ενημερώνεται ότι θα πρέπει, εάν παρουσιάσει κάποιο από τα συμπτώματα εντός δέκα ημερών, να παραμείνει στο δωμάτιο του και να ειδοποιήσει τηλεφωνικά την ρεσεψιόν ώστε να εξεταστεί από γιατρό. Σε περίπτωση που κάποιος παρουσιάσει τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει απαραίτητα πρώτα να υπάρξει επικοινωνία με κάποιο νοσοκομείο ή με το ΚΕΕΛ.

Από το ΚΕΕΛ δήλωσαν ότι θα υπάρξουν, σήμερα, συγκεκριμένες γραπτές οδηγίες για τα ξενοδοχεία.

Ωστόσο, ασαφείς ήταν οι απαντήσεις σε ερωτήσεις που έθεσε ο πρόεδρος του HATTA Γιάννης Ευαγγέλου, αλλά και άλλο παριστάμενοι, σχετικά με το εάν θα έπρεπε να ακυρωθούν γκρουπ ή να αρνηθούν να δεχτούν γκρουπ τα ξενοδοχεία ή τα τουριστικά γραφεία καθώς και εάν αντίστοιχα έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν τα ξενοδοχεία ή τα τουριστικά γραφεία να φιλοξενήσουν τουρίστες από χώρες υψηλού κινδύνου. Ο κ. Ευαγγέλου τόνισε την ανάγκη για συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με αυτά τα θέματα και ζήτησε το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης να ορίσουν με σαφήνεια τη στάση που θα πρέπει να κρατήσουν σε αντίστοιχες περιπτώσεις οι τουριστικές επιχειρήσεις. Ο υφυπουργός απάντησε σχετικά ότι π.χ. για τουρίστες από την Κίνα θα πρέπει να δηλώνεται από τις τουριστικές επιχειρήσεις ότι, εάν δεν είναι απόλυτη ανάγκη, δεν θα πρέπει να επισκεφτούν τη χώρα μας. Έτσι, στην πραγματικότητα παραμένει αναπάντητο το ερώτημα σε ποιες περιπτώσεις τα ξενοδοχεία ή τα τουριστικά γραφεία θα πρέπει να αρνηθούν ή να ακυρώσουν επισκέψεις τουριστών καθώς και στο ποιος θα πληρώσει τα ακυρωτικά.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024