Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣωτήριος Βόσδος: Καθιέρωση των Ιονίων Νήσων ως διεθνής προορισμός

Σωτήριος Βόσδος: Καθιέρωση των Ιονίων Νήσων ως διεθνής προορισμός

Η καθιέρωση της περιφέρειας Ιονίων νήσων ως διεθνή προορισμό επισκεπτών αποτελεί βασικό στοιχείο του στρατηγικού σχεδιασμού για την τουριστική ανάπτυξη της. Αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού είναι η βελτίωση…

Η καθιέρωση της περιφέρειας Ιονίων νήσων ως διεθνή προορισμό επισκεπτών αποτελεί βασικό στοιχείο του στρατηγικού σχεδιασμού για την τουριστική<...>ανάπτυξη της. Αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού είναι η βελτίωση και ενίσχυση της ελκυστικότητας της ΠΙΝ ως προορισμού επισκεπτών, ως χώρου άσκησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και ως τόπου διαμονής και διαβίωσης των κατοίκων.

Κύριες παράμετροι, σύμφωνα με την τοποθέτηση του γενικού γραμματέα της περιφέρειας Ιονίων Νήσων κ. Σωτήρη Βόσδου, στα πλαίσια εκδήλωσης της 11ης έκθεσης `Τουριστικό Πανόραμα 2006`, είναι η ανάπτυξη τοπικών και ευρύτερων διαπεριφερειακών συνεργασιών, ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος με νέες εναλλακτικές δυνατότητες και ο αναπροσανατολισμός της τοπικής αγροτικής παραγωγής σε προϊόντα υψηλής ζήτησης, σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης του δευτερογενή τομέα. Επίσης, η υιοθέτηση πολιτικών για την ενίσχυση της γνώσης, των δυνατοτήτων απασχόλησης και για την παροχή υψηλού επιπέδου κοινωνικών υπηρεσιών, η φροντίδα του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος (βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων, των στερεών απορριμμάτων και υγρών αποβλήτων, προστασία ιστορικής κληρονομιάς κ.α.), η αξιοποίηση δικτύων μεταφοράς και επικοινωνιών και τέλος η βελτίωση διοικητικής ικανότητας και προσφορά καλύτερων και ταχύτερων υπηρεσιών.

Τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Γ΄ Κ.Π.Σ., και ιδιαίτερα αυτά που εντάχθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, αποτελούν τη βάση του σχεδιασμού. Η ολοκληρωμένη παρέμβαση σε τομείς θα επιτευχθεί μόνο αν για πολλά από τα αποσπασματικά έργα που είχαν χρηματοδοτηθεί ακολουθήσει η ένταξη νέων έργων. Αλλά και οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται, ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια, έχουν προσδώσει νέα χαρακτηριστικά στην περιφέρεια.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων στον τομέα της γνώσης και των υπηρεσιών, από τον νέο αναπτυξιακό νόμο στην ΠΙΝ ήδη επιδοτούνται 20 τουριστικές επιχειρήσεις προϋπολογισμού 17,55 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν υποβληθεί ήδη επιπλέον 13 προτάσεις ένταξης στον Αναπτυξιακό Νόμο προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ.

Μέσω του ΠΕΠ ενισχύονται 154 τουριστικές επιχειρήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 15,9 εκατ. ευρώ. Μέσω του υπουργείου οικονομικών χρηματοδοτούνται 10 ιδιωτικές επιχειρήσεις τομέα του τουρισμού συνολικού ύψους επένδυσης 56,13εκατ. ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο, ενώ από το ΕΠΑΝ η χρηματοδότηση για τον ποιοτικό εκσυγχρονισμό ξενοδοχείων, κάμπιγκ και ενοικιαζομένων δωματίων ανέρχεται 29,2 εκατ. ευρώ, για τα επιχειρηματικά σχέδια μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων στα 2,5 εκατ. ευρώ και για τη διάδοση και καθιέρωση της ελληνικής κουζίνας η αντίστοιχη χρηματοδότηση ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ ενώ υπάρχει σε εξέλιξη προκήρυξη προϋπολογισμού 10εκατ. ευρώ για όλη την Ελλάδα. Συνεπώς, για την ΠΙΝ, ο συνολικός προϋπολογισμός των ενταγμένων επιχειρήσεων στο ΕΠΑΝ ανέρχεται στα 32,9 εκατ. ευρώ.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024