Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣπουδαιότητα του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης

Σπουδαιότητα του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης

Με αφορμή τις επικείμενες νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, και με δεδομένη τη σπουδαιότητα του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην τουριστική ανάπτυξη, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων σημειώνει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση εξακολουθεί να μην κατανοεί στο βαθμό που απαιτείται…

Με αφορμή τις επικείμενες νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, και με δεδομένη τη σπουδαιότητα του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην τουριστική ανάπτυξη, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων σημειώνει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση<...>εξακολουθεί να μην κατανοεί στο βαθμό που απαιτείται την σπουδαιότητα του ρόλου της. «Είναι προφανές» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΤΕ «ότι τόσο οι τουρίστες όσο και οι επιχειρήσεις αλλά και οι κάτοικοι των τουριστικών προορισμών ενδιαφέρονται για το παραγόμενο έργο των τοπικών αυτοδιοικήσεων, και όχι για την γραφειοκρατία πίσω από αυτό. Έτσι, ενώ η ενός ελάχιστου αποδεκτού επιπέδου καθαριότητα έχει χαθεί (και μαζί της το μισό της αρχοντιάς και του πολιτισμού μας), οι τοπικές αυτοδιοικήσεις ερίζουν και μεταθέτουν τις ευθύνες μεταξύ της κεντρικής εξουσίας και των υπηρεσιών της περιφέρειας, της νομαρχίας, ή των δήμων. Τα έργα βασικών υποδομών ξεκινούν μεσούσης της τουριστικής περιόδου και συνήθως παραμένουν ημιτελή. Οι τοπικές αυτοδιοικήσεις δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν το φαινόμενο της ηχορύπανσης, ως προς την αφισορύπανση δε, συχνά πρωτοστατούν οι ίδιες, αντί να προστατεύουν και να ελέγχουν. Οι επικαλούμενες ελλείψεις πόρων και ανθρώπινου δυναμικού δεν μπορεί να είναι εσαεί δικαιολογία για αυτή την νοσηρή κατάσταση».

Ερωτηματικά επίσης προκαλεί το γεγονός ότι τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αυτοδιοικήσεις των τουριστικών προορισμών σε όλο τον κόσμο, είναι τα ίδια, αλλά στην Ελλάδα είναι που παρατηρείται καταφανής υστέρηση. Στην ανακοίνωσή του ο σύνδεσμος αναρωτιέται: «Γιατί αρνούνται οι δήμοι να υποβάλλουν προϋπολογισμούς και απολογισμούς για την διαχείριση των τελών παρεπιδημούντων που εισπράττουν, και τα οποία υποτίθεται ότι πρέπει να είναι ανταποδοτικά;»

Η ανακοίνωση κλείνει με αναφορές στις ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και στην στήριξη της τουριστικής αναβάθμισης των προορισμών που βρίσκονται υπό την ευθύνη της. Με τον τρόπο αυτό θα στηρίξει αποφασιστικά το εισόδημα ενός πολύ μεγάλου αριθμού μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών, αυτοαπασχολούμενων και εργαζόμενων που δραστηριοποιούνται στους χώρους αυτούς. Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας θα προέλθει μόνο μέσα από συντονισμένη και ισόρροπη προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων. Σε αντίθετη περίπτωση οι όποιες μεμονωμένες φιλότιμες προσπάθειες θα ακυρωθούν από ένα γενικότερο κλίμα ευτέλειας και αδιαφορίας.

Ο ιδιωτικός τομέας είναι έτοιμος για συνεργασία με τους νέους αυτοδιοικητικούς άρχοντες που θα εκλεγούν, με στόχο την ορθολογική ανάπτυξη του τουρισμού μας και την μεγιστοποίηση των ωφελειών από αυτή.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024