Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣπύρος Γαλιατσάτος: Να δούμε σοβαρά τον Τουρισμό

Σπύρος Γαλιατσάτος: Να δούμε σοβαρά τον Τουρισμό

Η Πολιτεία πρέπει να ενσκήψει σοβαρά πάνω στον τουρισμό και να πάψει να ‘φαρισαϊζει’ τονίζει ο κ. Σπύρος Γαλιατσάτος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλληνίας-Ιθάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο TDN. […]

Η Πολιτεία πρέπει να ενσκήψει σοβαρά πάνω στον τουρισμό και να πάψει να 'φαρισαϊζει' τονίζει ο κ. Σπύρος Γαλιατσάτος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλληνίας-Ιθάκη<.>ς, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο TDN. Πρέπει επιτέλους να εξαλείψει την παραξενοδοχία και να δώσει έμφαση στην τουριστική επιμόρφωση. Για τον ΕΟΤ εκτιμά ότι ο ρόλος του είναι θετικός και πρέπει να διατηρηθεί τουλάχιστον ως όργανο χάραξης της τουριστικής πολιτικής.

Για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού στην Κεφαλονιά<.> ο κ. Γαλιατσάτος υποστηρίζει ότι πρέπει να δημιουργηθούν ειδικές τουριστικές εγκαταστάσεις, ειδικές τουριστικές υποδομές, βελτίωση των ξενοδοχείων, βελτίωση της παροχής υπηρεσιών, των υποδομών, καλύτερη τουριστική παιδεία, ακόμη καλύτερες περιβαλλοντικές συνθήκες, καλύτερη προβολή και διαφήμιση. Αλλά πάνω απ' όλα βελτίωση της παροχής των υπηρεσιών και έγερση ξενοδοχειακών μονάδων που είναι η πρωταρχική αναγκαιότητα, οι οποίες θα συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση της ανεργίας και στην παλιννόστηση των απανταχού χιλιάδων Κεφαλλονιτών που θέλουν να γυρίσουν στην πατρίδα τους ή στη συγκράτηση και όσων αναγκάζονται να φύγουν.

Η τακτική της Πολιτείας είναι να εξαφανίσει κυριολεκτικά τη ραχοκοκαλιά της ξενοδοχίας, που είναι η μικρομεσαία ξενοδοχειακή επιχείρηση, διότι μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι πλέον τα ξενοδοχεία με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια τα οποία είναι και σε πλεονεκτικότερη μεταχείριση. Υπογραμμίζει με έμφαση ότι πρέπει πρωτίστως να σταματήσει η παραξενοδοχία. και να δοθεί η δυνατότητα να αναπτυχθεί η ξενοδοχεία αν δεν φαρισαϊζουμε ως χώρα ότι επιθυμούμε καλύτερο τουρισμό. Για την αναβάθμιση των υπηρεσιών, πρέπει όλοι να μπούνε στη θέση του πελάτη γιατί το τουριστικό προϊόν, όπως και το κάθε προϊόν πρέπει να δημιουργείται πλέον σύμφωνα με τις ανάγκες του καταναλωτή και όχι με την αντίληψη του παραγωγού. Πρέπει όλοι να σκέφτονται… πελατο-κεντρικά.

Ο κ. Γαλιατσάτος λέει ότι υπάρχει μία οξεία…διαπιστωσίτιδα. Γίνονται συνέδρια, συσκέψεις, συζητήσεις που καταλήγουν απλά μόνο σε μία διαπίστωση, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη υλοποίηση. Διότι ο τουρισμός από μόνος του προσφέρει και υπάρχει η λογική, ότι αρπάξουμε χωρίς να το ανταποδώσουμε. Πολιτεία, τοπική αυτοδιοίκηση και επαγγελματίες κάνουν την αρπαχτή τους. Πρέπει να λέγονται τα πράγματα με το όνομά τους. Αλλά την κύρια ευθύνη την φέρει η Πολιτεία.

" Έρχεται το ΣΕΠΕ στα ξενοδοχεία και απειλεί άκουσον- άκουσον με πρόστιμο 500.000δρχ. εάν απασχολήσουμε κάποιον εργαζόμενο πέραν του πενθημέρου. Παρ' ότι υπάρχει σχετική απόφαση του πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και του Αρείου Πάγου, την γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια. Εάν ένας εργαζόμενος δουλέψει πενθήμερο κανονικό όπως προβλέπεται, δεν θα πάρει καθαρά στο χέρι ούτε 180.000δρχ. το μήνα, δηλαδή 5 μήνες χ 180.000δρχ είναι 900.000δρχ και 600.000δρχ το χειμώνα από το Ταμείο Ανεργίας είναι περίπου 1.500.000δρχ. Ποιος εργαζόμενος μπορεί να ζήσει με αυτά τα λεφτά; Εκτός του ότι σε αναγκάζουν να πάρεις και ωρομίσθιο για τρεις ώρες την ημέρα ίσα-ίσα για να σβηστεί από τους καταλόγους των ανέργων, οι οποίοι βέβαια δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε ένα κιλό μακαρόνια για να βγάλουν τη μέρα τους. Αυτά βέβαια είναι στρουθοκαμηλισμοί και πρέπει η πολιτεία πραγματικά να ενσκήψει στο πρόβλημα χωρίς αυταπάτες και ψευδαισθήσεις για να βοηθήσει τις παραγωγικές επενδύσεις και όχι τις παρασιτικές".

Ο κ. Γαλιατσάτος εκτιμά ότι ο ρόλος του ΕΟΤ είναι θετικός και είναι από αυτούς που υποστηρίζουν να μη διαλυθεί, διότι όσο και αν μία υπηρεσία λέγεται ότι δεν λειτουργεί σωστά -η οποία υπηρεσία συνάμα έχει τεράστια εμπειρία- έχει σημαντικά στελέχη τα οποία δεν διαθέτουν άλλα υπουργεία. Γι αυτό η Πολιτεία θα έπρεπε να αφήσει τον ΕΟΤ να κάνει τη δουλειά του, διότι τα στελέχη του γνωρίζουν πάρα πολύ καλά το αντικείμενο σε σχέση με το σκότος που επικρατεί σε άλλα υπουργεία και τις αντιλήψεις περί τουρισμού.

Για το αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς τονίζει ότι είναι το στολίδι της Ελλάδας, θίγει όμως και το θέμα προσωπικού λέγοντας ότι δεν μπορεί με μία βάρδια να λειτουργεί όλο το 24ωρο, λόγω και της αύξησης της κίνησης. Την τριετία 1997-2000 υπάρχει αύξηση της κίνησης στο αεροδρόμιο της τάξης του 90%. Οι εργαζόμενοι στον πύργο ελέγχου ξεπερνούν τα όρια της αντοχής τους. Το πρόβλημα έχει επισημανθεί τόσο από τον αερολιμενάρχη όσο και απ΄ τη Νομαρχία και αν συμβεί κάποιο ατύχημα θα υπάρξει δυσφήμιση διεθνώς.

Όσον αφορά στα θέματα της καθαριότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος στο νησί η τοπική αυτοδιοίκηση έχει μεγαλουργήσει κάνοντας την Κεφαλονιά το πιο καθαρό νησί στην ελληνική επικράτεια. Υπάρχουν 7 χώροι υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων, ενώ από πενταετίας λειτουργούν δύο βιολογικοί καθαρισμοί στο Αργοστόλι και στο Ληξούρι, ενώ η πιο τουριστική περιοχή του νησιού η Λάσση έχει αποκτήσει από πέρυσι πλήρες σύστημα αποχέτευσης και παράλληλα προχωρούν οι μελέτες και για τις άλλες τουριστικές περιοχές και στην επόμενη πενταετία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αν όχι και σε παγκόσμιο, η Κεφαλονιά θα είναι περιβαλλοντικά ο καλύτερος τουριστικός προορισμός της Ευρώπης.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024