Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣτα σχέδια του υπουργείου Ανάπτυξης και η ανάπτυξη του τουρισμού

Στα σχέδια του υπουργείου Ανάπτυξης και η ανάπτυξη του τουρισμού

Έντονες αναφορές στον τουρισμό έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, μιλώντας στη Διυπουργική Αναπτυξιακή και Επιχειρηματική Συνδιάσκεψη για τις Χώρες της Μεσογειακής Λεκάνης. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο νέο επενδυτικό περιβάλλον στη σύγχρονη Ελλάδα…

Έντονες αναφορές στον τουρισμό έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, μιλώντας στη Διυπουργική Αναπτυξιακή<…> και Επιχειρηματική Συνδιάσκεψη για τις Χώρες της Μεσογειακής Λεκάνης. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο νέο επενδυτικό περιβάλλον στη σύγχρονη Ελλάδα ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι “Κηρύξαμε το 2005 έτος ανταγωνιστικότητας και δρομολογήσαμε σειρά αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στις δομές του Κράτους και της Οικονομίας. Αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που δημιουργούν κλίμα σιγουριάς και εμπιστοσύνης τόσο για τους Έλληνες, όσο και για τους ξένους επενδυτές. Αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που διασφαλίζουν μια νέα αναπτυξιακή προοπτική και οδηγούν στην πρόοδο και την ευημερία του κοινωνικού συνόλου”. Μεταξύ των άλλων τομέων αναφέρθηκε και στην “οργανωμένη χωροθέτηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την προώθηση εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού, για τη διευκόλυνση των επενδύσεων σε όλους τους τομείς και ιδίως στον Τουρισμό.

Σε άλλο σημείο της ομιλία του ο υπουργός αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας τονίζοντας ότι “Η Ελλάδα, με βήματα σιγουριάς και σταθερότητας, διασφαλίζει σήμερα μία νέα αναπτυξιακή προοπτική. Ανταποκρίνεται στην πρόκληση της Νέας Εποχής, να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο διεθνές, Εκπαιδευτικό, Τουριστικό, Ναυτιλιακό, Τραπεζικό, Εμπορικό και Διαμετακομιστικό Κέντρο. Εφαρμόζονται, ήδη (και μάλιστα με διαρκώς επιταχυνόμενους ρυθμούς) νέες πολιτικές που δημιουργούν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων. Πολιτικές που ενισχύουν τον εξαγωγικό προσανατολισμό των ελληνικών επιχειρήσεων. Πολιτικές που ενθαρρύνουν και στηρίζουν έμπρακτα την εξωστρέφεια της Οικονομίας μας. Πολιτικές που καθιστούν την Ελλάδα περισσότερο ανταγωνιστική, ώστε να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της”.

Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός ανέφερε ότι “ο φυσικός και πολιτισμικός πλούτος, που αποτελεί τη βάση για μια νέα πολιτική Τουριστικής Ανάπτυξης. Η ύπαρξη ανάλογων πλεονεκτημάτων σε χώρες της Μεσογείου επιτρέπει την ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων για την προσέλκυση επισκεπτών από μακρινές χώρες που δεν θα αρκούνταν, ούτε στα φυσικά πλεονεκτήματα, ούτε στην επίσκεψη μόνον μίας χώρας. Υπογραμμίζω ότι στις άμεσες επιδιώξεις μας περιλαμβάνεται ο εμπλουτισμός της τουριστικής προσφοράς με νέες υπηρεσίες. Όπως επίσης και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος, με ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα“.

Τέλος, ανέφερε τον τουριστικό τομέα μεταξύ των τομέων που η χώρα μας θα συνεργασθεί με τις χώρες της Μεσογείου τονίζοντας ότι η Νέα Εποχή επιτρέπει και επιβάλλει νέες συνεργασίες και κοινές δράσεις, με τις χώρες της γειτονιάς μας. Η νέα πρόκληση και ευκαιρία έρχεται από τις χώρες της Νοτίου Μεσογείου και αφορά, τόσο για την αντιμετώπιση κοινών αντιξοοτήτων, όσο και για την αξιοποίηση κοινών θετικών στοιχείων. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και μετέχουμε ενεργά στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής για την περιοχή. Ήδη η αγοραστική δύναμη πολλών από τις χώρες αυτές αυξάνεται. Οι αγοραστικές συνήθειες των κατοίκων τους μεταβάλλονται. Το διοικητικό και οικονομικό περιβάλλον τους, αλλάζει προοδευτικά, με κατεύθυνση τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Aρχισαν σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις και λαμβάνονται μέτρα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Η διαπίστωση είναι κοινή: Η Μεσογειακή Πολιτική της Ε.Ε. παράγει ήδη θετικές επιπτώσεις και διαμορφώνει νέες προοπτικές στις χώρες αυτές. Με τη δημιουργία της Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου ανοίγουν (μέχρι το 2010) νέες αγορές 300 εκατ. κατοίκων και οικοδομούνται γέφυρες πρόσβασης σε ακόμη περισσότερες. Δημιουργούνται νέες ευκαιρίες για επενδύσεις, για μεικτές επιχειρήσεις, για συνεργασίες σε πολλούς και ενδιαφέροντες τομείς”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024