Τελευταία νέα
ΑρχικήΕπαγγελματικά ΤαξίδιαΕκδηλώσειςΣτη Χίο συζητάται το θεσμικό πλαίσιο του αγροτουρισμού
Αλλά και την τοπική ανάπτυξη

Στη Χίο συζητάται το θεσμικό πλαίσιο του αγροτουρισμού

Σε συνάντηση προσκαλούνται σήμερα, 5 Μαΐου 2009, στις 17:30, στο σχολείο Μεστών Χίου οι επιχειρηματίες αγροτουρισμού -και όχι μόνο- για συζήτηση για το “Θεσμικό Πλαίσιο του Αγροτουρισμού”. Στην συνάντηση έχουν […]

Σε συνάντηση προσκαλούνται σήμερα, 5 Μαΐου 2009, στις 17:30, στο σχολείο Μεστών Χίου οι επιχειρηματίες αγροτουρισμού<...> -και όχι μόνο- για συζήτηση για το “Θεσμικό Πλαίσιο του Αγροτουρισμού”. Στην συνάντηση έχουν προσκληθεί οι ιδιοκτήτες παραδοσιακών ξενώνων, τα παραδοσιακά καφενεία και οι ταβέρνες με παραδοσιακή γαστρονομία, τα εργαστήρια (και φούρνοι) παραγωγής τοπικών προϊόντων (Τρόφιμα & τεχνήματα) τα πρατήρια που πουλούν μόνο τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, οι αγρότες με επισκέψιμα αγροκτήματα και οι διοργανωτές δραστηριοτήτων, αλλά και κάθε άλλος ενδιαφερόμενος.

Την Τετάρτη, 6 Μαΐου 2009, στις 18.00, στο σχολείο Βολισσού Χίου, οι τοπικοί επιχειρηματίες, επαγγελματίες και άλλοι εκπρόσωποι φορέων θα συζητήσουν για την “Τοπική Ανάπτυξη: τουρισμό, αγροτικά προϊόντα, πολιτισμό”, με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Δημ. Μιχαηλίδη.

Οι συναντήσεις δίνουν ευκαιρία για προβληματισμό των επιχειρηματιών αγροτουρισμού και των φορέων τοπικής ανάπτυξης για την προωθούμενη θεσμοθέτηση, μετά από πολλά χρόνια απραξίας στον τομέα των Ειδικών Μορφών Τουρισμού, χωρίς να έχει προηγηθεί η συμμετοχή των επιχειρηματιών ή φορέων στην απαιτούμενη δημοκρατική διαβούλευση.

Ως Ειδικές Μορφές Τουρισμού προτάθηκε σε Σχέδιο Νόμου να ορισθούν οι: Επιχειρήσεις Τουρισμού Υπαίθρου, Αγροτουριστικές επιχειρήσεις, Συνεδριακά κέντρα, Κέντρα υδροθεραπείας ιαματικού ύδατος, Γήπεδα Γκολφ, Χιονοδρομικά κέντρα, Κέντρα θαλασσοθεραπείας, Ορειβατικά καταφύγια, Θεματικά πάρκα, Κέντρα τουρισμού υγείας, Κέντρα προπονητικού-αθλητικού τουρισμού, Επιχειρήσεις αστικού τουρισμού, Επιχειρήσεις θαλάσσιου τουρισμού, Επιχειρήσεις πολιτισμικού τουρισμού, Επιχειρήσεις θρησκευτικού τουρισμού, Επιχειρήσεις τουρισμού ορεινών περιοχών, Επιχειρήσεις τουρισμού φύσης, Επιχειρήσεις γεωτουρισμού, Επιχειρήσεις καταδυτικού τουρισμού, Επιχειρήσεις προσβάσιμου τουρισμού, Επιχειρήσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης παραλιακών μετώπων, Συνδυασμένες Επιχειρήσεις Ειδικής Τουριστικής Υποδομής, ενώ στις επιχειρήσεις ειδικής τουριστικής υποδομής μπορούν να εντάσσονται με αποφάσεις του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης και άλλες μορφές επιχειρήσεων ειδικής τουριστικής υποδομής.

Οι συναντήσεις-συζητήσεις είναι ένα πρώτο στάδιο προβληματισμού για την ενεργοποίηση του τοπικού “κοινωνικού κεφαλαίου”. Το Κοινωνικό Κεφάλαιο μπορεί να ορισθεί ως συσσώρευση συλλογικής γνώσης οργανωτικής κουλτούρας, αλληλεγγύης, κοινής εμπιστοσύνης και δημιουργικής θεσμικής λειτουργίας. Το κοινωνικό κεφάλαιο συμπληρώνει και υποκαθιστά σε μεγάλο βαθμό το οικονομικό κεφάλαιο στις επενδύσεις, δημιουργώντας εμπιστοσύνη και πιστοληπτική ικανότητα. Επίσης, ο εθελοντισμός στην εποχή μας, ως βασικός συντελεστής δημιουργίας κοινωνικού κεφαλαίου, είναι κλειδί της εναλλακτικής ανάπτυξης της κοινωνικής οικονομίας και της απασχόλησης, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία στην οικονομία. (Βασίλης Τακτικός, Η Νέα Καθολικότητα της Κοινωνίας των Πολιτών).

Ζητούμενο είναι μετά τη γνωριμία, να αναπτυχθούν φιλίες και τοπικές συλλογικές δραστηριότητες όπως Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητας στον Τουρισμό, Τοπική Εφοδιαστική Αλυσίδα, Δίκτυα προώθησης και συνεργασίας κ.λπ.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024