Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣτη Ρόδο η ετήσια Γενική Συνέλευση της Επιτροπή των Νησιών της CPMR
Περιφέρεια

Στη Ρόδο η ετήσια Γενική Συνέλευση της Επιτροπή των Νησιών της CPMR

Οι εργασίες θα περιλαμβάνουν ειδικές συνεδριάσεις–στρογγυλά τραπέζια, αναφορικά με την Πολιτική Συνοχής (η μαρτυρία των ευρωπαϊκών νησιωτικών περιφερειών), το ρόλο των Κρατικών Ενισχύσεων (τα νησιά ως (άν)ισοι στην εσωτερική αγορά), το Μεταναστευτικό (η πραγματικότητα της μεταναστευτικής κρίσης – προκλήσεις και ευκαιρίες για συνεργασία) και τη 'γαλάζια' ανάπτυξη.

Μετά από πρόσκληση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, στη Ρόδο πραγματοποιείται το διήμερο 19 και 20 Μαΐου 2016, η 36η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Επιτροπής των Νησιών της CPMR, με γενικό τίτλο “Ποια είναι η πραγματικότητα και οι ευκαιρίες για τα νησιά σε μια Ευρώπη που αλλάζει;”

Η Γενική Συνέλευση που συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Ενεργειακή ΑΕ και την Επιτροπή Νήσων του Διευρωπαϊκού Δικτύου των Παράκτιων Περιοχών της Ευρώπης (CPMR), σε μια κομβική στιγμή για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, με τη νησιωτικότητα να βάλλεται από μια σειρά επώδυνων οικονομικών μέτρων και πολιτικών αποφάσεων, πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Rodos Palace, παρόντος του κ. Αλέξη Χαρίτση, υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιου για θέματα ΕΣΠΑ.

Οι εργασίες περιλαμβάνουν ειδικές συνεδριάσεις – στρογγυλά τραπέζια, αναφορικά με την Πολιτική Συνοχής (η μαρτυρία των ευρωπαϊκών νησιωτικών περιφερειών), το ρόλο των Κρατικών Ενισχύσεων (τα νησιά ως (άν)ισοι στην εσωτερική αγορά),  το Μεταναστευτικό (η πραγματικότητα της μεταναστευτικής κρίσης – προκλήσεις και ευκαιρίες για συνεργασία) και τη “γαλάζια” ανάπτυξη, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και της ελληνικής κυβέρνησης.

Ειδικότερα το Μεταναστευτικό θα απασχολήσει τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης αύριο Παρασκευή, με προεδρεύοντα και συντονιστή της ειδικής συνεδρίασης, τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου. Ομιλητής για το ίδιο θέμα θα είναι ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Χατζημάρκος εξελέγη ομόφωνα πρόεδρος της Επιτροπής Νήσων του Διευρωπαϊκού Δικτύου των Παράκτιων Περιοχών της Ευρώπης (CPMR). Αναφερόμενος στην σημασία της ανάληψης της προεδρίας για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, αλλά και γενικότερα για τις νησιωτικές περιοχές της Ευρώπης, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε: “Η προεδρία της Επιτροπής Νήσων της CPMR είναι μια θέση που με τιμά ιδιαίτερα. Τώρα έχουμε την δυνατότητα να δώσουμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την μεγάλη μάχη για τα νησιά μας. Είναι η μάχη που ξεκινήσαμε κατ’αρχήν στο εσωτερικό της χώρας, να αποτυπωθεί η νησιωτικότητα και πέραν των φραστικών καλών προθέσεων που διαχρονικά επιδεικνύουν όλες οι κυβερνήσεις, σε συγκεκριμένες πολιτικές, οι οποίες να εφαρμόζονται και να παράγουν αποτελέσματα στη ζωή των νησιωτών. Πλέον έχουμε την δυνατότητα, ως η Περιφέρεια της Ευρώπης με τον μεγαλύτερο αριθμό νησιών και αμιγώς νησιωτική, να αναδείξουμε και σε ευρωπαϊκό  όλα αυτά τα ζητήματα που συνθέτουν το περιβάλλον της νησιωτικής ζωής.

Ευχαριστώ όλα τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης και της Επιτροπής Νήσων για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου και πιστεύω ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που το τελευταίο διάστημα έχει συγκεντρώσει, δυστυχώς όλα αρνητικά, μέσα σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον, θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει την θετική πλευρά της εφαρμογής πολιτικών που μπορούν να δώσουν στα νησιά το μέλλον και την προοπτική που αξίζουν και να παράξουν αποτελέσματα όχι μόνο για τους νησιώτες, αλλά για τις χώρες τους και για την Ευρώπη συνολικά.

Διανύουμε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη, κατά την οποία η χώρα μας καλείται να επιλέξει τον δρόμο που θα ακολουθήσει. Το ίδιο καλείται να κάνει και η Ευρώπη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εμείς πρέπει να επανατοποθετήσουμε τα νησιά και αυτός είναι ο δικός μας στόχος. Τώρα, έχουμε ένα ακόμη εφόδιο στα χέρια μας για να δώσουμε αυτήν την ιστορική μάχη”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024