Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣτην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέματα ασφάλειας των σιδηρόδρομων και του Eurotunnel
Ρόδη Κράτσα

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέματα ασφάλειας των σιδηρόδρομων και του Eurotunnel

Σοβαρά και ανησυχητικά ερωτήματα, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό της πυρκαγιάς στο Eurotunnel, με το κλείσιμο του και το μπλοκάρισμα χιλιάδων επιβατών, αλλά και εμπορευμάτων στις δυο πλευρές της Μάγχης, […]

Σοβαρά και ανησυχητικά ερωτήματα, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό της πυρκαγιάς στο Eurotunnel, με το κλείσιμο του και το μπλοκάρισμα χιλιάδων επιβατών, αλλά και εμπορευμάτων στις δυο πλευρές της Μάγχης, διατυπώνει σε σχετική της<...>ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Αντιπρόεδρος του Ε.Κ. κα. Ρόδη Κράτσα και μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού.

Η κα. Κράτσα τονίζει ότι αυτά τα περιστατικά δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας στους επιβάτες ως προς την ασφάλεια και την απρόσκοπτη λειτουργία ενός μεγάλου και σημαντικού ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού δικτύου. Το έργο αυτό, επισημαίνει μάλιστα, ότι έχει κοστίσει στον κοινοτικό προϋπολογισμό 278.894.000 εκατ. ευρώ με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Σιδηροδρομική σύνδεση της σήραγγας της Μάγχης από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου).

Η ελληνίδα ευρωβουλευτής ερωτά επίσης για την πορεία των ερευνών, αφού οι εισαγγελικές αρχές της Γαλλίας μιλούν για ατυχηματικό χαρακτήρα της πυρκαγιάς, χωρίς να αναφέρουν ακόμη τα αίτια, ενώ βάσει της Οδηγίας 2004/49/ΕΚ για την ασφάλεια των κοινοτικών σιδηρόδρομων, τα σοβαρά σιδηροδρομικά δυστυχήματα που μπορούν να έχουν καταστρεπτικές συνέπειες και να προκαλέσουν στην κοινή γνώμη ανησυχία για το βαθμό ασφάλειας του σιδηροδρομικού συστήματος, πρέπει να διερευνώνται ως προς την ασφάλεια, ώστε να αποφεύγεται η επανάληψη τους.

Βάσει δε, της εν λόγω Οδηγίας, όλοι οι διαχειριστές υποδομής και σιδηροδρομικών επιχειρήσεων υποβάλλουν στην αρμόδια για την ασφάλεια αρχή, ετήσια έκθεση ασφάλειας και το κράτος μέλος υποβάλλει το σχέδιο κανόνα ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς εξέταση. Η κ. Κράτσα ερωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν, ως προς το Eurotunnel, έχουν διαπιστωθεί βάσει των ανωτέρω προβλέψεων, ανεπάρκειες ή δυσλειτουργίες των σιδηροδρομικών υπηρεσιών ή της υποδομής του.

Τέλος, η κα Κράτσα ερωτά αν έχει ζητηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηρόδρομων να παράσχει τεχνική γνωμοδότηση στους εμπλεκομένους εθνικούς ρυθμιστικούς φορείς για την ανεύρεση των αιτιών του ατυχήματος, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό 881/2004ΕΚ, που διέπει τη σύσταση του.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024