Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣτο επίκεντρο συνεδρίασης της ΤΕΔΚΝΑ τα προβλήματα των νησιών
Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Αττικής

Στο επίκεντρο συνεδρίασης της ΤΕΔΚΝΑ τα προβλήματα των νησιών

Τα προβλήματα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, της μη επαρκούς και ποιοτικής υδροδότησης, αλλά και τα μείζονα ζητήματα της αποχέτευσης και διαχείρισης των απορριμμάτων κυριάρχησαν στη συνεδρίαση του Διευρυμένου Διοικητικού Συμβουλίου της ΤΕΔΚΝΑ (Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Αττικής) με τους δημάρχους…

Τα προβλήματα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, της μη επαρκούς και ποιοτικής υδροδότησης, αλλά και τα μείζονα ζητήματα της αποχέτευσης και διαχείρισης των απορριμμάτων κυριάρχησαν στη συνεδρίαση του Διευρυμένου Διοικητικού Συμβουλίου<...>της ΤΕΔΚΝΑ (Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Αττικής) με τους δημάρχους των νησιωτικών περιοχών της Αττικής, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα στον Πόρο.

Οι δήμαρχοι των νησιών πρότειναν επέκταση των δρομολογίων των συμβατικών πλοίων και επιμήκυνση του ωραρίου τους, καθώς όπως είπαν, τα νησιά του Αργοσαρωνικού αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα λιγοστά δρομολόγια των συμβατικών πλοίων και τις υψηλές τιμές των ταχύπλοων. Ταυτόχρονα ζήτησαν να μπει τέλος στον αποκλεισμό της επικοινωνίας των νησιών μεταξύ τους, προσθέτοντας ότι οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες για την ακτοπλοϊκή σύνδεση, καθώς αναμένονται περικοπές δρομολογίων, ειδικά τους χειμερινούς μήνες.

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι υπάρχουν νησιά, τα οποία μετά τις 6 το απόγευμα αποκλείονται εντελώς, αφού τον τελευταίο χρόνο κανένα συμβατικό πλοίο δεν προσεγγίζει σε αυτά, παρά μόνο ιπτάμενα, με υψηλό κόστος εισιτηρίου και δρομολόγια περιορισμένα που σταματούν πριν από τη δύση του ηλίου (Ύδρα, Σπέτσες).

Ως λύση στο πρόβλημα προτάθηκε να υπάρξει ειδική επιδότηση των ακτοπλοϊκών γραμμών για τους χειμερινούς μήνες, χαμηλή τιμή εισιτηρίου για τους υπαλλήλους και τους μόνιμους κατοίκους των νησιών, ενώ τέθηκε στο τραπέζι και η πρόταση για τη δημιουργία διαδημοτικής ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας με τη δρομολόγηση πλοίου που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες σύνδεσης των νησιών μεταξύ τους.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν οι αιρετοί και για το πρόβλημα υδροδότησης, που είναι ιδιαίτερα έντονο σε ορισμένα από τα νησιά, όπως η Αίγινα, αλλά και στις ηπειρωτικές περιοχές της Αττικής, όπως τα Μέθανα και η Τροιζηνία. Οι περιοχές αυτές αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα πρόβλημα στην ποιότητα του προσφερόμενου νερού (υφαλμύρωση υψηλά νιτρικά) στη δε περιοχή της Καλλονής, διαπιστώνεται, όπως αποκάλυψαν, εξαιτίας της κακής ποιότητας του νερού, αυξημένο ποσοστό καρκινογενέσεων.

Στα μέτρα που προτάθηκαν περιλαμβάνονται η δημιουργία έργων υποδομής, όπως εργοστάσιο αφαλάτωσης που θα λειτουργεί με αιολική ενέργεια, φράγματα και υδατοδεξαμενές για τη συγκράτηση του βρόχινου νερού και τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, εκσυγχρονισμός των δικτύων ύδρευσης, καθώς λόγω παλαιότητας των δικτύων χάνεται ποσότητα νερού της τάξης του 10%, ενημέρωση των αγροτών για τη λελογισμένη χρήση νερού στην άρδευση και περιορισμός των ανεξέλεγκτων γεωτρήσεων που προκαλούν υφαλμύρωση του νερού.

Ειδική αναφορά έγινε σε μελέτη της νομαρχίας Πειραιά που προβλέπει τη δημιουργία ενός πλέγματος παρεμβάσεων και υποδομών για την επίλυση του προβλήματος υδροδότησης των νησιών. Ζήτησαν, εφόσον προηγηθεί αξιολόγηση της μελέτης, να υποβληθεί από κοινού αίτημα με την ΤΕΔΚΝΑ προς το αρμόδιο υπουργείο για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση των έργων, προϋπολογισμού περίπου 30 εκατ. ευρώ.

Στη συνεδρίαση τέθηκε επίσης το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι που διατηρούν παράνομες χωματερές. Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ, δήμαρχος Αιγάλεω, κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, τόνισε ότι το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της ενιαίας ενότητας της Αττικής και της εφαρμογής της Ολοκληρωμένης Επεξεργασίας και Διαχείρισης των Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ). Ζήτησε από τους δημάρχους να προχωρήσουν, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, στο κλείσιμο των παράνομων χωματερών, χαρακτηρίζοντας αδιανόητο στη σημερινή εποχή την καύση των σκουπιδιών. Έκανε ειδική αναφορά στη δημιουργία κινητού σταθμού μεταφόρτωσης των απορριμμάτων στην περιοχή του Αργοσαρωνικού, ενώ για τις Σπέτσες και την Ύδρα είπε ότι θα επιδιωχθεί να υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση για τη μεταφορά των απορριμμάτων με πρες- κοντέινερ.

Οι δήμαρχοι ζήτησαν επίσης την κατασκευή μονάδων βιολογικού καθαρισμού, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα της αποχέτευσης είναι ιδιαίτερα έντονο και το κόστος μετακυλύεται στον τουρισμό και τόνισαν ότι πρέπει να ενταχθεί η περιοχή στη Γ’ ζώνη κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού.

Την οργάνωση ενός αναπτυξιακού συνεδρίου για την ολοκληρωμένη και συνολική ανάπτυξη του νησιωτικού συμπλέγματος της Αττικής πρότεινε ο επικεφαλής του «Αυτοδιοικητικού κινήματος» στην ΤΕΔΚΝΑ, δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας, κ. Λάμπρος Μίχος. Στόχος του συνεδρίου, σύμφωνα με την πρόταση, η κατάθεση επεξεργασμένων προτάσεων και εφικτών λύσεων για τη συγκρότηση ενός μακρόπνοου σχεδίου ανάπτυξης των νησιών. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, αλλά και πολιτικές, καθώς και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους, ενώ η ΤΕΔΚΝΑ που θα έχει την πρωτοβουλία οργάνωσης του αναπτυξιακού συνεδρίου θα αναλάβει και το κόστος εκπόνησης των μελετών. Στο συνέδριο θα κληθούν να καταθέσουν προτάσεις εκτός από τους αρμόδιους φορείς, ειδικοί επιστήμονες, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και εκπρόσωποι των επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων

Κλείνοντας τη συνεδρίαση ο κ. Καλογερόπουλος διαβεβαίωσε τους δημάρχους των νησιών, ότι οι προτάσεις τους θα κωδικοποιηθούν και θα ιεραρχηθούν από την ΤΕΔΚΝΑ, ώστε να προωθηθούν άμεσα στα αρμόδια υπουργεία για την επίλυση των προβλημάτων.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024