Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣυνάντηση επιχειρηματιών αγροτουρισμού στον Βάμο Χανίων Κρήτης

Συνάντηση επιχειρηματιών αγροτουρισμού στον Βάμο Χανίων Κρήτης

Αν και με πολύ λίγα χρόνια παρουσίας στην ελληνική πραγματικότητα οι επιχειρηματίες του αγροτουρισμού συνενώνουν τις δυνάμεις τους για να συνδιαμορφώσουν με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τις συνθήκες στην ταχέως […]

Αν και με πολύ λίγα χρόνια παρουσίας στην ελληνική πραγματικότητα οι επιχειρηματίες του αγροτουρισμού συνενώνουν τις δυνάμεις τους για να συνδιαμορφώσουν με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τις συνθήκες στην ταχέως διευρυνόμενη<...>αγορά του τουρισμού της υπαίθρου, του αγροτουρισμού, του αθλητικού τουρισμού, του θρησκευτικού τουρισμού, του οινοτουρισμού, του γαστρονομικού τουρισμού και άλλων μορφών θεματικού τουρισμού.

Το τριήμερο 26, 27 & 28 Ιουνίου 2007, στον Βάμο Χανίων Κρήτης, συναντήθηκαν επιχειρηματίες των διαφόρων μορφών τουρισμού υπαίθρου σε μια προσπάθεια να καταγράψουν τα προβλήματα, την αναβάθμιση του συντονισμού μεταξύ τους και τις προοπτικές του αναδυόμενου τομέα.

Την συνάντηση αγροτουριστικών επιχειρήσεων χαιρέτησαν ο Στρατής Μηλιδάκης (ΟΑΔΥΚ Α.Ε.), ο βουλευτής Στέλιος Νικηφοράκης (Ν.Δ. Χανίων), ο βουλευτής Νίκος Χριστοδουλάκης (ΠΑΣΟΚ Χανίων), ο βουλευτής Μανώλης Σκουλάκης (ΠΑΣΟΚ Χανίων), ο Αντινομάρχης Χανίων Μανώλης Αρχοντάκης, ο π. Γεν.Γραμματέας ΥΠΑΝ Μανούσος Βολουδάκης και ο Πρόεδρος Δικτύου Αγροτουρισμού Δυτικής Κρήτης Αντώνης Λιοδάκης.

Αντιπροσωπείες από τις Σέρρες, την Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη, την Φλώρινα, την Καστοριά & Ήπειρο, τα Τρίκαλα, την Αρκαδία, την Μεσσηνία, την Κεφαλονιά, τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο, με πρωτοβουλία της Βάμος Α.Ε., την συνεργασία της «Βίλα Κύνθια», της «Μηλιά» και του «Ξένιος Δίας Κοζάνης» και την υποστήριξη του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης Α.Ε. (ΟΑΔΥΚ Α.Ε.) σχημάτισαν μια πλατφόρμα επικοινωνίας και ροής – ανταλλαγής πληροφοριών στον σχετικά νέο τομέα του τουρισμού υπαίθρου.

Μεταξύ των προβλημάτων που επισημάνθηκαν είναι και τα παρακάτω:

  1. Υπάρχει εμφανές και ανασταλτικό νομοθετικό κενό.
  2. Οι επενδυτές του χώρου ετεροκαθορίζονται είτε σαν ξενοδοχειακές μονάδες είτε σαν ενοικιαζόμενα δωμάτια.
  3. Ο υπό συζήτηση χωροταξικός σχεδιασμός (τουρισμός, ύπαιθρο) χρίζει εστιασμένης συζήτησης στα θέματα του τουρισμού υπαίθρου.
  4. Η υποχρέωση απασχόλησης εργαζομένων πολλών ειδικοτήτων για μικρό αντικείμενο εργασίας δημιουργεί δυσεπίλυτες εμπλοκές στην λειτουργία των επιχειρήσεων του χώρου.
  5. Υπάρχει ασαφής προσδιορισμός των προσδοκιών του καταναλωτή των υπηρεσιών του τουρισμού υπαίθρου και του αγροτουρισμού.
  6. Τα φορολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα, μετά την έναρξη λειτουργίας των μονάδων, με την ισχύουσα νομοθεσία οδηγούν σε αποθάρρυνση και περιορισμό της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  7. Τα εργαστήρια παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων που συνεργάζονται για την δημιουργία του αγροτικού προϊόντος, αντιμετωπίζονται με διαφορετικές αλληλοσυγκρουόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις που πνίγουν την ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης.
  8. Οι δραστηριότητες υπαίθρου δεν έχουν νομοθετικό πλαίσιο ούτε συμφωνημένες προδιαγραφές.


Οι επενδυτές των αγροτουριστικών επιχειρήσεων κατέγραψαν στοιχεία από μια ολοκληρωμένη βιώσιμη, αειφόρο εικόνα του τουρισμού υπαίθρου και του αγροτουρισμού, όπου μεταξύ άλλων δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην συμβολή στην τοπική ανάπτυξη της υπαίθρου, στις ανθρώπινες σχέσεις και στην ανάγκη δημιουργίας συνθηκών σεβασμού όλων προς τις βασικές παραμέτρους του τουρισμού υπαίθρου και αγροτουρισμού. Επίσης, επισημάνθηκαν οι ιδιαίτερες ευαισθησίες των επιχειρηματιών του τουρισμού υπαίθρου και αγροτουρισμού στην ποιότητα ζωής, στον πολιτισμό, στην ανθρωποκεντρική θεώρηση του αγροτουρισμού και στην συμβολή της ανάπτυξης των μικροκοινωνιών (κοινωνικά κύτταρα).

Μετά τις τριήμερες συζητήσεις, οι οποίες αναπτύχθηκαν τόσο στον Βάμο όσο και στην Μηλία και στο Πάνορμο, έπειτα από επισκέψεις σε επιλεγμένες αγροτουριστικές επιχειρήσεις οι συμμετέχοντες κατέληξαν στα παρακάτω:

  1. Δημιουργία μιας ομάδας προβληματισμού πάνω σε θέματα τουρισμού υπαίθρου και αγροτουρισμού.
  2. Ενημέρωση όλων των επιχειρηματιών που πιθανώς θα θέλανε να συμμετάσχουν στην συλλογική δράση για θέματα τουρισμού υπαίθρου και αγροτουρισμού.
  3. Στην ανάπτυξη συστήματος ανταλλαγής εμπειριών με συζητήσεις μεταξύ των οποίων στις 17 Ιουλίου στην Αθήνα, στις 24-25 Αυγούστου στην Κεφαλονιά, στις 8-10 Οκτωβρίου στην Σιάτιστα και άλλες.


Οι συμμετέχοντες στην συνάντηση αγροτουριστικών επιχειρήσεων από τα διάφορα μέρη της Ελλάδας, ξεναγήθηκαν και συζήτησαν σε βάθος με τους επιχειρηματίες στις αγροτουριστικές μονάδες «Βάμος Α.Ε.», «Βιολέα»-κτήμα Αστρίκας, «Μηλιά», «Βίλα Κύνθια», «Κτήμα Δαλαμπέλος», Πολιτιστικό Κέντρο στον Χαρουπόμυλο, περνώντας μέσα από περιοχές που η άναρχη δόμηση και η υπερεκμετάλλευση της γης ως οικόπεδο δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις και δυσοίωνες προοπτικές για την ανάπτυξη των περιοχών.
Ιστοσελίδα | + Άρθρα
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024