Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣυνέδριο της ΕΝΑΕ στην Πάρο για την τουριστική προοπτική

Συνέδριο της ΕΝΑΕ στην Πάρο για την τουριστική προοπτική

“Η ανάπτυξη του τουρισμού δεν μπορεί να είναι αποκομμένη από τη συνολική ανάπτυξη του τόπου και όταν μιλάμε για τον τουρισμό, πρέπεινα έχουμε υπόψη μας τον πολιτισμό, το περιβάλλον (φυσικό […]

“Η ανάπτυξη του τουρισμού δεν μπορεί να είναι αποκομμένη από τη συνολική ανάπτυξη του τόπου και όταν μιλάμε για τον τουρισμό, πρέπει<...>να έχουμε υπόψη μας τον πολιτισμό, το περιβάλλον (φυσικό και δομημένο), τη χωροταξία, τις υποδομές, τις μεταφορές, τις επικοινωνίες, την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος, την κατάρτιση και την επανακατάρτιση των εργαζομένων, τη ζωντανή προβολή των ανεξάντλητων δυνατοτήτων που έχει η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός” ήταν το κύριο συμπέρασμα του συνεδρίου της ΕΝΑΕ (Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος) στην Πάρο για τον τουρισμό, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν χτες, με την έκδοση σχετικού ψηφίσματος.

Στρατηγική επιλογή πρέπει να είναι η ανάδειξη της Ελλάδας σε τουριστικό προορισμό με ισχυρή ταυτότητα, η οποία αναδεικνύεται μέσα από μια πολιτική συνολικής αναβάθμισης των παρεχομένων υπηρεσιών που μπορεί να επιτευχθεί με:

  • Τη διαμόρφωση υγιούς ανταγωνιστικού οικονομικού περιβάλλοντος, την απλοποίηση των διαδικασιών, την πάταξη της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.
  • Την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, με την αξιοποίηση της γνώσης, της εκπαίδευσης, που συνδέεται άρρηκτα με τη βελτίωσή της, της κατάρτισης και επανακατάρτισης των εργαζομένων, τη διασφάλιση καλύτερων συνθηκών εργασίας, αμοιβών και της ελάχιστης απαραίτητης σύνθεσης του προσωπικού.

  • Την οργάνωση του χώρου, την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

  • Την ενίσχυση νέων τουριστικών προϊόντων, νέων ειδικών μορφών τουρισμού, με έμφαση στην ποιότητα. Η ανάπτυξη των ήπιων μορφών τουρισμού, σε συνδυασμό με τον αγροτικό τομέα που θα δίνει έμφαση στα ιδιαίτερα προϊόντα της Ελληνικής Γης και της παραδοσιακής μας δημιουργίας, μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό πυλώνα για την ανάπτυξη της Περιφερειακής και διασυνοριακής Ελλάδας.

  • Το σχεδιασμό και την εφαρμογή μιας νέας εθνικής πολιτικής μεταφορών που θα εξασφαλίζει τακτική, ποιοτική, άνετη, ασφαλή και οικονομική πρόσβαση στους τουριστικούς προορισμούς με αιχμή τις νησιωτικές και τις ορεινές απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές (όπως εξειδικεύεται με τις εισηγήσεις).

  • Την αναβάθμιση του ρόλου και της ευθύνης της Αυτοδιοίκησης.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής το κράτος οφείλει να αναλάβει:

  • Τη συμπλήρωση και ολοκλήρωση των βασικών υποδομών με προτεραιότητα στην αναβάθμιση του εθνικού οδικού δικτύου, των περιφερειακών αεροδρομίων και των λιμανιών της χώρας.

  • Την εφαρμογή σύγχρονης τουριστικής νομοθεσίας, μετά από ουσιαστική διαβούλευση με όλους τους κοινωνικούς εταίρους και με χαρακτηριστικά τη διάρκεια, τη σαφήνεια και τη διαφάνεια.

  • Τη δημιουργία σύγχρονων και αποτελεσματικών δομών διοίκησης, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.

  • Την εφαρμογή σύγχρονου χωροταξικού σχεδιασμού, που θα ενσωματώνει την παράμετρο της πολιτισμικής και περιβαλλοντικής αειφορίας.
  • Την πάταξη της αρχαιοκαπηλίας.
  • Τη σύσταση ειδικής επιτροπής με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με σκοπό τη διεκδίκηση και συγκέντρωση όλων των αριστουργημάτων του Ελληνικού Πολιτισμού.

  • Την επαρκή κεντρική, θεματική και περιφερειακή προβολή του τουριστικού μας προϊόντος, με έμφαση στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες και με ξεχωριστό σχέδιο Marketing ανά προϊόν και προορισμό.


Από τη μεριά της η Αυτοδιοίκηση οφείλει να αναλάβει:

  • Τη βελτίωση, συμπλήρωση και ολοκλήρωση των βασικών υποδομών σε ολόκληρη τη χώρα με προτεραιότητα την αναβάθμιση του επαρχιακού και δημοτικού οδικού δικτύου, των περιφερειακών ελικοδρομίων και των υποδομών εξυπηρέτησης των αεροδρομίων καθώς και των περιφερειακών λιμανιών της χώρας με αξιοποίηση των πόρων από το Γ` και το Δ` ΚΠΣ, τα περιφερειακά και τομεακά προγράμματα αλλά και από ίδια έσοδα.
  • Το συντονισμό όλων των πολιτικών που συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη κάθε περιφέρειας από συντονιστικό όργανο διανομαρχιακής συνεργασίας.

  • Την ενσωμάτωση της τουριστικής διάστασης στο σύνολο των επιμέρους τοπικών πολιτικών, διασφάλιση και διαμόρφωση ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων στις διακοπές των ατόμων με αναπηρία.

  • Τη δημιουργία σύγχρονων και αποτελεσματικών δομών διοίκησης, (πάταξη της γραφειοκρατίας κλπ) σε τοπικό επίπεδο, για την εφαρμογή αναπτυξιακής τουριστικής πολιτικής.

  • Την εφαρμογή εξειδικευμένων πολιτικών για την ανάπτυξη του τουρισμού αλλά και των ειδικών μορφών εναλλακτικού τουρισμού.

Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο αναφοράς -σημειώνεται στο ψήφισμα- όπως λέγεται πλέον το Δ` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, αποτελεί μοναδική ευκαιρία, που κινδυνεύει να απολεσθεί οριστικά, αν δεν αποκτήσει ουσιαστικά και πραγματικά περιφερειακή διάσταση με:


  • Αύξηση των πόρων των ΠΕΠ από 39% σε 70%.

  • Ενίσχυση των τελικών δικαιούχων, με υποδομές στήριξης και έγκαιρη χρηματοδότηση μελετών.

  • Μέση αύξηση της εθνικής συμμετοχής σε 40%
  • Απλοποίηση των διαδικασίων διαχείρισης με παραλληλη στελέχωση των διαχειριστικών αρχών.
  • Ενίσχυση του ρόλου των οργάνων δημοκρατικού προγραμματισμού.

Τέλος, το συνέδριο εξουσιοδοτεί το Διοικητικό Συμβούλιο να επιδιώξει άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων για να προωθηθούν τα συμπεράσματα του συνεδρίου και να εκφραστεί “ο προβληματισμός και η ανησυχία για την ίδρυση 5 ΠΕΠ και αντίστοιχων `ειδικών Γραμματειών` (Υπερπεριφερειών) που μπορούν να καταργήσουν στην πράξη τον προγραμματικό και αναπτυξιακό ρόλο των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων”.

Στο πλαίσιο εργασιών του συνεδρίου ο νομαρχιακός σύμβουλος Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. της ΕΝΑΕ, κ. Ιωάννης Βρούτσης, μίλησε για τις νέες αγορές τουριστικών προϊόντων, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ανάδειξη νέων μορφών τουρισμού, ενώ μιλώντας για τους στόχους της ΕΝΑΕ, ανέφερε μεταξύ αυτών την ανάδειξη ενός νέου τουριστικού προϊόντος, την διερεύνηση της τουριστικής περιόδου και την ανάγκη ενιαίου τρόπου προβολής της χώρας στο διεθνή χώρο.

“Ο παραδοσιακός τουρισμός δεν αρκεί πλέον. Οδηγός της τουριστικής στρατηγικής μας πρέπει να είναι η δημιουργία μιας νέας τουριστικής ταυτότητας, που να κατοχυρώνει τη μοναδικότητα των ελληνικών προορισμών και να συνδυάζει την παράδοση με τις σύγχρονες απαιτήσεις” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, που μπορούν να αποτελέσουν όχημα ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης έκανε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΝΑΕ και Νομάρχης Φλώρινας, κ. Γιάννης Στρατάκης. Ορισμένες από τις προτάσεις ήταν οι ακόλουθες:


  • Εκχώρηση αρμοδιοτήτων του ΕΟΤ στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις,

  • Δημιουργία Μητρώου Επιχειρήσεων Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού,
  • Επαγγελματική – φορολογική κωδικοποίηση,

  • Ένταξη επενδύσεων εναλλακτικών μορφών τουρισμού στον αναπτυξιακό νόμο,

  • Χάραξη “ζωνών αγροτουρισμού”,

  • Θεσμοθέτηση Περιφερειακού Συμβουλίου Τουριστικής Ανάπτυξης και πλαισίου για την ανάπτυξη ιχθυοτουρισμού,

  • Επίλυση προβλημάτων μεταφοράς επισκεπτών,

  • Καθιέρωση από το υπουργείο Παιδείας, ειδικού μαθήματος στα σχολεία των περιοχών που αναπτύσσουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού, για την εξειδικευμένη γνωριμία τους με τον τόπο και

  • Κατάρτιση απασχολουμένων με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.


Για το θεσμικό πλαίσιο της Κυβέρνησης σχετικά με τον τουρισμό και ειδικότερα για το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο του ιαματικού τουρισμού μίλησε ο γενικός διευθυντής και εκπρόσωπος του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αποστολόπουλος, ο οποίος τόνισε σε δηλώσεις του ότι “το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης γνωρίζει τα προβλήματα των νησιών, όπως αυτό της `παραξενοδοχίας` και δρομολογεί λύσεις”.

Τέλος, στη μεγάλη σημασία μιας οργανωμένης δόμησης και αισθητικής αναβάθμισης των τουριστικών περιοχών, έτσι ώστε να γίνουν ελκυστικές στους επισκέπτες, αναφέρθηκε ο Νομάρχης Αθηνών, κ. Γιάννης Σγουρός, τονίζοντας την ανάγκη ένταξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων στο μάρκετινγκ και την προβολή όλων των νομών της χώρας. “Καλούμαστε να αξιοποιήσουμε την κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων για μια ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού”, ανέφερε σχετικά.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024