Τελευταία νέα
HomeΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣυζήτηση του σχεδίου του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον Τουρισμό
Στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής

Συζήτηση του σχεδίου του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον Τουρισμό

Συζητήθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής το σχέδιο του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον Τουρισμό, έπειτα από την εισήγηση του τινομάρχη Χ. Δαμάσκου, προέδρου της Νομαρχιακής Επιτροπής Χωροταξίας…

Συζητήθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής το σχέδιο του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον Τουρισμό, έπειτα από την<...> εισήγηση του αντινομάρχη Χ. Δαμάσκου, προέδρου της Νομαρχιακής Επιτροπής Χωροταξίας & Περιβάλλοντος, που επεξεργάστηκε το σχετικό σχέδιο.

Ο κ. Δαμάσκος, στην εισήγησή του, αναφέρθηκε στις παρατηρήσεις, στις οποίες κατέληξε η αρμόδια Νομαρχιακή Επιτροπή, που έχουν ως εξής:
– Καταγράφεται ως απόλυτα θετική η προσπάθειά του ΥΠΕΧΩΔΕ να αποκτήσει ο τουρισμός ένα ειδικό χωροταξικό σχέδιο.
– Είναι επιβεβλημένο το χωροταξικό μας σύνταγμα για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια να αποβεί σε ένα σημαντικό εργαλείο για την τουριστική ανάπτυξη, ενσωματώνοντας όμως τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και ορθολογιστικής χωροταξικής οργάνωσης.
– Η κατηγοριοποίηση του εθνικού μας χώρου είναι σε θετική κατεύθυνση, χρειάζεται όμως περαιτέρω μελέτη και εξειδίκευση για την ορθή και ακριβή κατάταξη της περιοχής.
– Ειδικά η Ανατολική Αττική με τις πολλαπλές ιδιαιτερότητες, το σύνθετο χαρακτήρα της και την πολυμορφικότητά της, χρίζει ειδικής αντιμετώπισης. Θα πρέπει να εξεταστεί και να προσδιοριστεί η δυνατότητα που έχει η περιοχή να αναδειχτεί σε city break προορισμό, αλλά και σε περιοχή υποδοχής ημερησίου τουρισμού αναπτύσσοντας τις κατάλληλες υποδομές.
– Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί και σε εξειδικευμένες μορφές τουρισμού που μπορούν να αναπτυχθούν στη περιοχή μας, όπως ο αθλητικός τουρισμός με την αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων(κωπηλατοδρόμιο, ιππικό κέντρο Μαρκοπούλου κ.ά), που, σε συνδυασμό με δράσεις ψυχαγωγίας και πολιτισμού, καθώς και την ορθολογική ανάπτυξη κατάλληλων υποδομών, μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό πόλο έλξης τουριστών.
– Να αξιοποιηθεί ο ορεινός όγκος της Πάρνηθας, καθώς έχει τη δυνατότητα να αναδειχτεί σε ένα αξιόλογο τουριστικό προορισμό, εφόσον διαμορφωθούν κατάλληλα μια σειρά κινήτρων ανθρωπολογικής φύσεως, σε συσχετισμό με τα γεωμορφολογία και τα κλιματολογικά χαρακτηριστικά του και την ενεργοποίηση δραστηριοτήτων αθλητικό-αναψυχικού τύπου.
– Ανάπλαση και ανάδειξη των θαλάσσιων μετώπων Σαρωνικού και νότιου Ευβοϊκού με κατάλληλα έργα υποδομής για κατάλληλη τουριστική αξιοποίηση.
– Είναι σε θετική κατεύθυνση η προώθηση του μεικτού μοντέλου παραθεριστικής κατοικίας και ξενοδοχείου μόνο όμως σε συνδυασμό με εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής, προκειμένου να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος και η προσέλευση ποιοτικότερων τουριστών. Το ποσοστό όμως των κατοικιών που μπορούν να πωληθούν δεν πρέπει να ξεπεράσει το 30% της συνολικής επιφάνειας των εγκαταστάσεων διαμονής, ώστε να μη χαθεί η ξενοδοχειακή ταυτότητα και από την άλλη να μη χρησιμοποιηθεί αυτή η διάταξη ως όχημα παράκαμψης της κείμενης νομοθεσίας και του ισχύοντος συντελεστή δόμησης για ανέγερση παραθεριστικών κατοικιών.
– Ιεράρχηση των κατευθύνσεων που συνδέονται με θέματα υποδομών, πολεοδομικών παρεμβάσεων ή αναπλάσεων προκειμένου να αποτελέσουν δεσμευτικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη νέων υποδομών φιλοξενίας και εστίασης.
– Αντιμετώπιση του θέματος της ύδρευσης, όχι με ευχολόγια και γενικού τύπου δεσμεύσεις, αλλά με συγκεκριμένα έργα υποδομής, καθώς το θέμα του νερού είναι στρατηγικής σημασίας τόσο για τις δράσεις που προτείνονται όσο και για τη συνολική ανάπτυξη της χώρας.
– Θέσπιση καλύτερων μέτρων και ρυθμίσεων και την καλύτερη δυνατή ένταξη των έργων και των δράσεων στο περιβάλλον και πάντα στα πλαίσια της φέρουσας ικανότητας του τόπου μας.
– Τέλος, θα πρέπει να εξεταστεί και να δοθεί λύση στο θέμα των αυθαιρέτων, που το ΥΠΕΧΩΔΕ αποφευχθεί επιμελώς να ασχοληθεί, διότι αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της υπάρχουσας παραθεριστικής κατοικίας, τουλάχιστον στην Ανατολική Αττική, και η πολεοδομική τους τακτοποίηση, αλλά και η ένταξή τους σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης θα βοηθούσε σημαντικά και τον τουρισμό αλλά και ολόκληρη την περιοχή.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν αρκετοί Νομαρχιακοί Σύμβουλοι και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής αποφάσισε κατά πλειοψηφία την έγκριση των παρατηρήσεων που εισηγήθηκε η αρμόδια Νομαρχιακή Επιτροπή.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

03/10/2024
02/10/2024
01/10/2024
30/09/2024
27/09/2024
26/09/2024