Τελευταία νέα
ΑρχικήΟργανωτές ΤαξιδιώνTour OperatorsΤηλεδιάσκεψη Χ. Θεοχάρη με FedHATTA για τη βιωσιμότητα των τουριστικών γραφείων
Τουριστικά γραφεία

Τηλεδιάσκεψη Χ. Θεοχάρη με FedHATTA για τη βιωσιμότητα των τουριστικών γραφείων

Ενώπιον του υπουργού τέθηκε μια οκτασέλιδη ατζέντα ζητημάτων προς επίλυση και μέτρων στήριξης που είναι αναγκαίο να ληφθούν από την Πολιτεία.

Τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα τουριστικά γραφεία στην τρέχουσα περίοδο της πανδημίας παρουσίασαν στον υπουργό Τουρισμού, κ. Χάρη Θεοχάρη, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού, FedHATTA, από όλη την Ελλάδα, σε ευρεία τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον υπουργό την Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου.

Στην τηλεδιάσκεψη, στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι από όλα τα μέλη-Ενώσεις της Ομοσπονδίας, έγινε παρουσίαση στον υπουργό όλων των επιμέρους ζητημάτων που απασχολούν τα τουριστικά γραφεία και αφορούν τόσο τα μέτρα ενίσχυσης της βιωσιμότητάς τους όσο και τα θεσμικά προβλήματα του κλάδου.

Συγκεκριμένα, ενώπιον του υπουργού τέθηκε μια οκτασέλιδη ατζέντα ζητημάτων προς επίλυση και μέτρων στήριξης που είναι αναγκαίο να ληφθούν από την Πολιτεία, για έναν κλάδο που παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες και διαφορετικές ανάγκες, σε μια άνευ προηγουμένου αρνητική συγκυρία για τον παγκόσμιο τουρισμό.

Η συζήτηση κινήθηκε στους άξονες στήριξης της απασχόλησης και λειτουργικού κόστους, στήριξης ρευστότητας μέσω του τραπεζικού συστήματος, αναγκαίων ρυθμίσεων για την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας του κλάδου, προβολής και στήριξης της ζήτησης, και θεσμικών θεμάτων.

Εκτενής συζήτηση έγινε επίσης για τα επίκαιρα και επίμαχα θέματα των τουριστικών λεωφορείων και τις ειδικές ρυθμίσεις   που απαιτούνται.

Ο υπουργός ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στην τουριστική αγορά και στην κρουαζιέρα, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αλλά και για τις εκτιμήσεις των ξένων Tour Operators, οι οποίοι αποτελούν τους κατεξοχήν συνεργάτες των τουριστικών γραφείων.

Από την πλευρά του ο κ. Θεοχάρης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των τουριστικών γραφείων για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το υπουργείο με στόχο την τόνωση της τουριστικής κίνησης το 2021 και για τη στήριξη των επιχειρήσεων ενώ διαβεβαίωσε ότι οι ιδιαίτερα εποικοδομητικές συνομιλίες με τη FedHATTA θα συνεχιστούν προκειμένου να εξευρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία.

Ο υπουργός τόνισε ότι “μοχλός ανάκαμψης, όχι μόνο για τον συνεδριακό, αλλά ευρύτερα για τον ελληνικό τουρισμό, είναι οι ενισχυμένες και ανανεωμένες προωθητικές ενέργειες”. Ο κ. Θεοχάρης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των τουριστικών επιχειρήσεων και των ταξιδιωτικών γραφείων σχετικά με τις δράσεις προβολής της Ελλάδας ως ασφαλούς προορισμού, ιδιαιτέρως με τις διαφημιστικές καμπάνιες του ΕΟΤ, οι οποίες δεν διακόπηκαν καθ’όλο το διάστημα της υγειονομικής κρίσης. Ο κ. Θεοχάρης επιβεβαίωσε ότι η διαφημιστική προώθηση θα εξακολουθήσει και τη νέα χρονιά.

Ως προς το ζήτημα της καθ’αυτό υγειονομικής προστασίας και τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων, ο υπουργός Τουρισμού εξήρε τη σημασία της συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την ευρύτερη δυνατή εφαρμογή των rapid test. Όπως είπε ο κ. Θεοχάρης: “Προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να πετύχουμε την ομογενοποίηση των μεθόδων ελέγχου, τουλάχιστον σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την υιοθέτηση κοινών πρωτοκόλλων για τη μεγαλύτερη δυνατή απλοποίηση των διατυπώσεων στις πύλες αναχώρησης και άφιξης των ταξιδιωτών. Υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Επιτροπής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, βρίσκομαι σε συνεχείς συνομιλίες και διαβουλεύσεις. Επιδιώκουμε την καθιέρωση ενός ενιαίου και ορθολογικού πλαισίου λειτουργίας το οποίο θα διευκολύνει όσο το δυνατόν περισσότερο την ελεύθερη μετακίνηση των τουριστών”.

Ο κ. Χάρης Θεοχάρης συμπλήρωσε ότι “ένας εντυπωσιακός αριθμός ξένων χωρών, αλλά και οι μεγαλύτεροι διεθνείς Tour Operators, αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως φωτεινό παράδειγμα για τον τρόπο διαχείρισης του τουρισμού το καλοκαίρι του 2020”.

Ο υπουργός Τουρισμού απηύθυνε πρόσκληση προς τους εκπροσώπους των τουριστικών φορέων να καταθέσουν τις απόψεις τους για τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία ήδη εφαρμόζονται, καθώς και τις προτάσεις τους για ενδεχόμενες τροποποιήσεις, βελτιώσεις κ.λπ. “Θα φροντίσω προσωπικά”, είπε ο κ. Θεοχάρης, “ώστε οι θέσεις σας να ακουστούν και να συζητηθούν σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο”.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, εκ μέρους όλων των συνομιλητών, ευχαρίστησε τον Υπουργό για τη συνάντηση αυτή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να συνεχιστούν και μέσα στο 2021 οι ενέργειες εξωστρέφειας από το υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ αλλά και τους φορείς, μέσω των τουριστικών γραφείων που αποτελούν τους διακινητές του οργανωμένου τουρισμού.

Στη συνάντηση συμμετείχαν:
Από πλευράς υπουργείου εκτός από τον υπουργό συμμετείχε η κα Χαρά Πασχαλίδου, συνεργάτης του κ. Θεοχάρη.

Από πλευράς FedHATTA και ΗΑΤΤΑ οι:

  • Λύσανδρος Τσιλίδης, πρόεδρος FedHATTA
  • Νικόλας Κελαϊδίτης, αντιπρόεδρος FedHATTA, πρόεδρος ΗΑΤΤΑ
  • Γιώργος Μαρούτσος, γενικός γραμματέας FedHATTA, πρόεδρος ΠΕΤΑΓΑ
  • Ζένια Κερασίδου, αντιπρόεδρος HAPCO
  • Χρήστος Μιχαλάκης, πρόεδρος Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Ρόδου
  • Μάριος Μπακόπουλος, πρόεδρος Συνδέσμου Ναυτιλιακών & Τουριστικών Πρακτόρων Σάμου
  • Στράτος Μπερέτης, πρόεδρος Συνδέσμου Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων Ρεθύμνου
  • Αντώνης Γελασάκης, πρόεδρος Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Κρήτης
  • Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, πρόεδρος Ένωσης Τουριστικών Ταξιδιωτικών & Ναυτικών Πρακτόρων Λέσβου
  • Δημήτρης Πετρόπουλος, πρόεδρος Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Πάρου Νάξου
  • Στράτος Μαγκουσάκης, πρόεδρος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης
  • Σπύρος Χαλικιόπουλος, πρόεδρος Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας
  • Άγγελος Λάμπρου, αντιπρόεδρος HATTA, Manessis Travel
  • Μάρκος Σπυρομίλιος, αντιπρόεδρος HATTA, Siva Travel
  • Μάριος Καμμένος, αντιπρόεδρος HATTA, Four Ways
  • Αριστείδης Τσαλδάρης, γενικός γραμματέας HATTA, Horizon Travel
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024