Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΤην κλιμάκωση των αφίξεων των πλοίων στα λιμάνια της χώρας ζητά η ΠΟΞΕΝ

Την κλιμάκωση των αφίξεων των πλοίων στα λιμάνια της χώρας ζητά η ΠΟΞΕΝ

Επιστολή προς τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, κ.κ. Δ. Αβραμόπουλο και Αν. Λιάσκο, τον πρόεδρο του ΕΟΤ κ. Αρ. Καλογερόπουλο – Στράτη,τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, […]

Επιστολή προς τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, κ.κ. Δ. Αβραμόπουλο και Αν. Λιάσκο, τον πρόεδρο του ΕΟΤ κ. Αρ. Καλογερόπουλο – Στράτη,<...>τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, τον Υπουργό και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού, κ.κ. Π. Τατούλη και Χ. Ζαχόπουλο, όπως επίσης και προς τον κ. Λ. Κολώνα της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων & Πολιτ. Κληρονομιάς, έστειλε την περασμένη εβδομάδα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών – ΠΟΞΕΝ, με κύριο αίτημα της την κλιμάκωση των αφίξεων των πλοίων στα λιμάνια της χώρας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην επιστολή της η ΠΟΞΕΝ:

“Μετά την επιτυχή προβολή της Ελλάδας στη διάρκεια του 2004, η χώρα μας έγινε εκ νέου ένας από τους δημοφιλέστερους και αγαπημένους ταξιδιωτικούς προορισμούς. Ο αριθμός των επισκεπτών ήδη έχει αυξηθεί αυτή τη χρονιά, γεγονός που ικανοποιεί τους εργαζόμενους στον τουρισμό. Η φύση της δουλειάς μας επιτρέπει να έχουμε σαφή και άμεση εικόνα αυτής της αλλαγής προς το καλύτερο.

Ιδιαίτερη αύξηση παρουσιάζει ο θαλάσσιος τουρισμός. Παρά τις θετικές συνέπειες αυτής της αύξησης όμως, δημιουργούνται προβλήματα που χρήζουν άμεσης παρέμβασης. Σε πολλούς δημοφιλείς προορισμούς, στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα και σε συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας παρουσιάζεται, λόγω του μεγάλου αριθμού ταυτόχρονων αφίξεων συνωστισμός, γεγονός που αφενός δυσχεραίνει την διακίνηση των επισκεπτών, αφετέρου επιβαρύνει επικίνδυνα τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία, τους παραδοσιακούς οικισμούς και τους τόπους ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Πολύ σωστά το νεοσυσταθέν Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης στοχεύει στην ποιοτική αναβάθμιση. Όμως η ταυτόχρονη άφιξη στο ίδιο λιμάνι πολλών και μεγάλης χωρητικότητας κρουαζιερόπλοιων, κινδυνεύει να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Υπάρχουν συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας, κατά τις οποίες καταφθάνουν το ίδιο πρωινό στο ίδιο λιμάνι 3 – 4 κρουαζιερόπλοια και βρίσκονται ταυτόχρονα στον ίδιο αρχαιολογικό χώρο (π.χ. Ολυμπία, Ακρόπολη, Λίνδο, Κνωσό) ή μουσείο ή παραδοσιακό οικισμό (π.χ. Σαντορίνη, Πάτμο, Μύκονο, Κέρκυρα) έως και 6.000 επισκέπτες, αφού τα σύγχρονα πλοία είναι χωρητικότητας έως και 3.000 ατόμων. Αποτέλεσμα αυτού του άνευ προηγουμένου συνωστισμού είναι οι επισκέπτες μας να φεύγουν δυσαρεστημένοι, αφού υποβαθμίζεται η ποιότητα της επίσκεψής τους στον χώρο που επιθυμούν κι έχουν πληρώσει να δουν. Επίσης, η ταυτόχρονη επίσκεψη τόσων πολλών ατόμων επιβαρύνει τα μνημεία και την προστασία τους και δημιουργεί προβλήματα ασφάλειας στους χώρους, καθώς και στους εργαζόμενους σ` αυτούς.

Γι` αυτό πιστεύουμε ότι επιβάλλεται να εφαρμοστεί και στην χώρα μας η κλιμάκωση των αφίξεων των πλοίων στα λιμάνια με καταμερισμό σε διάφορες ημέρες της εβδομάδες και ώρες της ημέρας και των επισκέψεων στους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία κ.λ.π., όπως άλλωστε γίνεται ήδη σε πολλές άλλες χώρες.

Η συνεργασία των αρμόδιων Υπουργείων και φορέων με τις εταιρίες, που διακινούν τα κρουαζιερόπλοια για τον απαραίτητο συντονισμό θα μας επιτρέψει να κερδίσουμε το στοίχημα για την ποιοτική αναβάθμιση”.

Είμαστε στη διάθεσή σας για την παροχή περαιτέρω πληροφοριών σχετικά με τα λιμάνια, τους χώρους και τις ημέρες κατά τις οποίες υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, αλλά και για οποιαδήποτε συνεργασία νομίζετε ότι θα μπορούσε να συμβάλλει στη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών”.

Κλείνοντας την επιστολή της, η ΠΟΞΕΝ αναφέρει πως θα είναι στη διάθεση των αρμοδίων για την παροχή περαιτέρω πληροφοριών σχετικά με τα λιμάνια, τους χώρους και τις ημέρες κατά τις οποίες υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, όπως επίσης και για οποιαδήποτε συνεργασία θα μπορούσε να συμβάλλει στη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024