Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΤο τέλος παρεπιδημούντων βαρύνει επιλεκτικά, άδικα και καταχρηστικά τα ξενοδοχεία
Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος

Το τέλος παρεπιδημούντων βαρύνει επιλεκτικά, άδικα και καταχρηστικά τα ξενοδοχεία

“Στη συγκυρία της βαθειάς οικονομικής ύφεσης, που βιώνουμε όλοι, πληθαίνουν τα δυσοίωνα μηνύματα που λαμβάνει η ελληνική ξενοδοχία από τις διεθνείς αγορές”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΞΕΕ. “Η Κυβέρνηση έγκαιρα, δια στόματος του…

“Στη συγκυρία της βαθειάς οικονομικής ύφεσης, που βιώνουμε όλοι, πληθαίνουν τα δυσοίωνα μηνύματα που λαμβάνει η ελληνική<...> ξενοδοχία από τις διεθνείς αγορές”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΞΕΕ. “Η Κυβέρνηση έγκαιρα, δια στόματος του Πρωθυπουργού, εξήγγειλε σειρά μέτρων που καθιστούν το τουριστικό προϊόν της χώρας πιο ανταγωνιστικό και τις επιχειρήσεις του κλάδου βιώσιμες. Το μέτρο που εξασφαλίζει άμεση και σημαντική μείωση του κόστους των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, είναι αυτό που αφορά στη μείωση του τέλους παρεπιδημούντων από 2% σε 0,5%. Επισημαίνουμε για πολλοστή φορά ότι το συγκεκριμένο τέλος που βαρύνει επιλεκτικά, άδικα και καταχρηστικά τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αποτελεί απολίθωμα του παρελθόντος από τότε που ίσχυε το καθεστώς των διοικητικά καθοριζομένων τιμών.

Στα πλαίσια του υφιστάμενου φορολογικού πλαισίου η επιβολή του συγκεκριμένου τέλους, όπως έχει επισημανθεί από έγκριτους νομικούς, είναι αντισυνταγματική και δε λειτουργεί ανταποδοτικά στην πράξη. Αποτελεί μύθο το γεγονός ότι εισπράττεται από τον καταναλωτή για να αποδοθεί στους ΟΤΑ. Επιπλέον, το 2% επί των ακαθαρίστων εισπράξεων, όταν η ξενοδοχειακή επιχείρηση με βάση τη διεθνή πρακτική δουλεύει με ποσοστά καθαρού κέρδους που δεν ξεπερνούν το 15%, στην ουσία συνιστά διπλασιασμό της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων του κλάδου μας.

Επισημαίνεται με έμφαση ότι, από την πλευρά των ξενοδόχων δεν υπάρχει πρόθεση για αντιδικία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όμως, οι παράγοντες των ΟΤΑ πρέπει να αντιληφθούν πως από τη στιγμή που συνδιαμορφώνουμε το παρεχόμενο προϊόν, την ποιότητα και το τελικό του κόστος, την κρίσιμη περίοδο της ύφεσης που καταγράφονται αναπόφευκτα ανταγωνιστικές μειώσεις τιμών, πρέπει να δώσουμε μαζί τη μάχη για την προσέλκυση τουριστών.

Οι ξενοδόχοι προετοιμάζονται να δώσουν αγώνα επιβίωσης των επιχειρήσεων. Οι τιμές που προσφέρονται δεν καλύπτουν σε πολλές των περιπτώσεων ούτε καν το συνολικό κόστος λειτουργίας της επιχείρησης. Πρέπει να γίνει επιτέλους κατανοητό, ότι δεν υπάρχουν πλέον κέρδη που θα μπορούσαν να συμπιεστούν. Κατά συνέπεια, οι φορολογικές ελαφρύνσεις και ο περιορισμός της απασχόλησης αποτελούν τις μόνες παραμέτρους συμπίεσης κόστους που μπορούν να στηρίξουν την αναγκαία τιμολογιακή πολιτική.

Η ΚΕΔΚΕ και ιδιαίτερα οι δήμαρχοι των τουριστικών περιοχών που αγωνιούν για μία πιθανή απώλεια εσόδων, θα πρέπει να αναλογιστούν ταυτόχρονα το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί για τις πιθανές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες από μία ενδεχόμενη μείωση των αφίξεων τουριστών σε διψήφια ποσοστά. Αν δεν υπάρξουν τουρίστες, όχι μόνο δεν θα εισπράξουν οι Δήμοι, αλλά δεν θα έχει νόημα και η παροχή των ανταποδοτικών υπηρεσιών που ισχυρίζονται ότι προσφέρουν.

Λυπούμεθα που το λέμε, αλλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να χρησιμοποιείται η υπόθεση της επιβίωσης της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας ως μέσο πίεσης για να εξασφαλίσουν οι ΟΤΑ την αναγκαία μεταφορά πόρων από την κεντρική εξουσία προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Aλλωστε, η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, για την αναπλήρωση των χαμένων εσόδων των ΟΤΑ από τα Τέλη Κυκλοφορίας”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024