Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΤώρα συγκροτείται η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων
Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης

Τώρα συγκροτείται η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων

Από φέτος το καλοκαίρι το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης πήρε την απόφαση να δημιουργήσει μόνιμη Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αρη Σπηλιωτόπουλου, η οποία όμως συναντήθηκε για πρώτη φορά σήμερα, και αφού έχουν ήδη ξεσπάσει τα πρώτα κύματα της κρίσης…

Από φέτος το καλοκαίρι το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης πήρε την απόφαση να δημιουργήσει μόνιμη Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων, σύμφωνα με δηλώσεις του<...> υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αρη Σπηλιωτόπουλου, η οποία όμως συναντήθηκε για πρώτη φορά σήμερα, και αφού έχουν ήδη ξεσπάσει τα πρώτα κύματα της κρίσης. Όπως επίσης, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός “σύντομα επίκειται η δημοσίευση της απόφασης της επίσημης συγκρότησης της Επιτροπής, η οποία πιστεύω ότι θα είναι πολύ χρήσιμη και αποτελεσματική για όλα τα θέματα που επηρεάζουν τον ελληνικό τουρισμό”.

Η επιτροπή λοιπόν θα έχει δύο στόχους: “Πρώτον, να επιβλέπει τις συναρμοδιότητες μεταξύ πολλών εμπλεκόμενων φορέων, όχι μόνο όταν υπάρχει κρίση, αλλά, κυρίως, όταν χρειάζεται να επιταχύνουμε πρωτοβουλίες ή να ανεβάσουμε την αποτελεσματικότητα των όποιων δράσεών μας», είπε ο υπουργός, γεγονός που δείχνει ότι η επιτροπή αυτή θα έπρεπε ήδη να υπάρχει σε μόνιμη βάση και όχι μόνο κατά την περίοδο της κρίσης, και δεύτερον, «εάν και εφόσον υπάρχει οποιαδήποτε ζημία στην εικόνα της χώρας, από όποιο τυχαίο ή μη περιστατικό, η επιτροπή άμεσα να μπορεί να το διαχειρίζεται για να αμβλύνουμε, όσο το δυνατόν, τις αρνητικές συνέπειες». Πως όμως θα διαχειριστεί την κρίση, αφού ακόμα δεν έχει ούτε επίσημα συγκροτηθεί αλλά και ούτε βέβαια έχει καταστρώσει κάποιο σχέδιο; Ως προς την “εκπαίδευση” της επιτροπής αυτής, ο υπουργός δήλωσε ότι “μετά τις γιορτές, θα έρθουν από το εξωτερικό ειδικοί που θα αναλάβουν την εκπαίδευση αυτής της Επιτροπής, η οποία αποτελείται από όλους τους αρμόδιους φορείς του τουριστικού προϊόντος και από τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας”.

Επίσης, τόνισε ότι “απώτερος στόχος και της επιτροπής και όλων μας είναι να συντονιζόμεθα και να διαχειριζόμεθα τις καταστάσεις όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά με στόχο την προστασία του Έλληνα και ξένου ταξιδιώτη. Το κύριο μέλημά μας δεν είναι να βρισκόμαστε εδώ μετά από κάποια κρίση, αλλά, σε ό,τι μας αφορά, να βρισκόμαστε εδώ και να βρίσκουμε ζητήματα που μπορούν περαιτέρω να ενισχύσουν και να θωρακίζουν το ελληνικό τουριστικό προϊόν”.

Σε περαιτέρω ανάλυση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί μετά τα τελευταία επεισόδια ο υπουργός ανέφερε ότι `πρώτη προτεραιότητα είναι να αμβλύνουμε, όσο το δυνατόν, τις αρνητικές συνέπειες όσον αφορά στην εικόνα της χώρας, μετά από τα τελευταία θλιβερά και τραγικά γεγονότα που αμαύρωσαν, πράγματι, ότι πετύχαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004. Γιατί, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας, ότι το μεγάλο κέρδος μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν το γεγονός ότι η χώρα μας απέδειξε ότι είναι μία πολιτισμένη χώρα, μία χώρα που προσφέρει ασφάλεια. Αυτό το τελευταίο μετά τα τελευταία γεγονότα, μπήκε σε ερωτηματικό. Στόχος, λοιπόν, δικός μας είναι να ενώσουμε προσπάθειες και δυνάμεις, να συντονίσουμε πρωτοβουλίες μεταξύ μας, του Υπουργείου Τύπου και Πληροφοριών και του Υπουργείου Εξωτερικών έτσι ώστε, σε όλα τα σημεία της Ελλάδας και στο εξωτερικό, να υπάρχει σωστή ενημέρωση, δηλαδή να περάσει στην κοινή γνώμη ότι όλα αυτά τα γεγονότα είναι μεμονωμένα, παροδικά, η ζωή προχωρά με κανονικότατους ρυθμούς και η Αθήνα είναι μία ασφαλέστατη και πολιτισμένη πόλη.

Έτσι λοιπόν, πέρα από τα γεγονότα, τα οποία είπαμε από την πρώτη στιγμή, ότι είναι προσβολή για την ίδια την Ιστορία της Δημοκρατίας αυτού του τόπου, είναι προσβολή για την πόλη που γέννησε τον πολιτισμό, την ιστορία και την παράδοση τη δυτική, θα έλεγα ότι αυτά τα γεγονότα μας έχουν δημιουργήσει ένα προσωρινό έστω ρήγμα, στην εικόνα της Αθήνας των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου εκεί δώσαμε την εικόνα μιας πολιτισμένης πόλης, μιας ασφαλούς πόλης, μιας πόλης η οποία με την ασφάλεια και τον πολιτισμό της, την ιστορία της και την παράδοση της, είχε συγκριτικό πλεονέκτημα. Αυτή λοιπόν τη ρωγμή πρέπει με ταχύτατο τρόπο, με συνετό, αλλά πάνω απΆόλα, με ψύχραιμο τρόπο, να δούμε πώς αυτή τη ρωγμή μπορούμε άμεσα να την επουλώσουμε. Και βέβαια, θεωρώ ότι από τη σημερινή μας συνάντηση πρέπει να βγούμε και να πούμε όλοι, ότι όλα αυτά τα γεγονότα είναι μεμονωμένα και ασφαλώς ότι, η ασφάλεια της Αθήνας είναι δεδομένη. Η Αθήνα παραμένει ασφαλής πόλη, παραμένει πόλη η οποία μπορεί να φιλοξενήσει με ασφάλεια πάρα πολλούς επισκέπτες και αυτά τα γεγονότα ήταν μια μικρή και θλιβερή παρένθεση. Εν πάση περιπτώσει, δεν μπορούν να είναι η αφορμή μιας ακατάσχετης, σε επίπεδο χρόνου, καταστροφολογίας. Ούτε αυτά τα γεγονότα μπορούν, από την άλλη πλευρά, να δώσουν την αφορμή να μη σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και ο καθένας να τα δει κυρίως ως αφορμή για να πάρει ό,τι περισσότερο μπορεί για τον κλάδο του από την πλευρά της Πολιτείας. Διότι, η καταστροφολογία για να πιέσουμε την πολιτεία για να διεκδικήσουμε, δίκαια ενδεχομένως, αιτήματα του όποιου κλάδου του τουρισμού, μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό μέσο πίεσης, αλλά αυτό σε βγάζει μέχρι τη γωνία, δεν μπορεί να είναι μακροπρόθεσμο. Διότι μπορεί να πάρεις προσωρινά κάποια μέτρα τα οποία να τα θεωρείς εσύ μέτρα ανακουφιστικά για τον κλάδο, από την άλλη πλευρά όμως, έχεις πυροβολήσει την εικόνα του κλάδου θανάσιμα και μακροπρόθεσμα έχεις ζημιώσει τον εαυτό σου, την προοπτική σου και κυρίως έχεις ζημιώσει αυτό το οποίο από την πρώτη στιγμή εμείς καλούμαστε να ενισχύσουμε: την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Έτσι λοιπόν, πρέπει να δείξουμε ότι αυτά τα γεγονότα είναι παρένθεση, πρέπει να επιδείξουμε ψυχραιμία, πρέπει η ζωή της πόλης να επανέλθει στους πρότερους ρυθμούς, πρέπει όλοι να βοηθήσουν για αυτό -και η Αυτοδιοίκηση και η πολιτεία και οι πολίτες- αλλά, πάνω απΆόλα, όλοι οι φορείς που εμπλέκονται σε αυτό που ονομάζουμε τουριστικό προϊόν. Και είμαι βέβαιος ότι όλοι θα πάρουμε τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες έτσι ώστε να επαναφέρουμε την εικόνα της Ελλάδος έτσι όπως την είχαμε σφυρηλατήσει το τελευταίο διάστημα. Κι εδώ βέβαια πρέπει να πω, ότι και εμείς, ως Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Τύπου με τα Γραφεία Τύπου με τα οποία έχουμε μία αμφίδρομη και διαρκή επικοινωνία και το Υπουργείο Εξωτερικών μέσω των πρεσβειών μας, συντονισμένα επιχειρούμε όσο το δυνατόν να αμβλύνουμε τις όποιες συνέπειες που προέκυψαν από αυτά τα θλιβερά γεγονότα.

Με αυτές τις σκέψεις, θέλω να πω ότι η σημερινή μας συνάντηση δεν δρομολογήθηκε -για να μην βγει λάθος προς τα έξω- με αφορμή τα τελευταία θλιβερά γεγονότα, ούτως ή άλλως θα γινόταν αυτή η συνάντηση. Από το καλοκαίρι, πριν από αυτά τα γεγονότα και τη στιγμή που ο ελληνικός τουρισμός και άντεχε αλλά και μετρούσε τα υψηλότερα έσοδα αυτής της χρονιάς, αποφασίσαμε ότι έπρεπε να υπάρχει αυτή η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων σαν ένα μόνιμο και διαρκές όργανο που θα εξετάζει ζητήματα που αφορούν τον ελληνικό τουρισμό. Έτσι λοιπόν σήμερα, ούτως ή άλλως, θα γινόταν η πρώτη συνεδρίαση αυτής της Επιτροπής. Βέβαια έγινε κάτω και από αυτά τα θλιβερά γεγονότα αλλά τα θλιβερά γεγονότα δεν ήταν η αφορμή για να γίνει αυτή η Επιτροπή ούτε η Επιτροπή έγινε για αυτά. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι, από τη στιγμή που έγινε, μαζί με αυτά δεν θα δούμε πώς μπορούμε να δουλέψουμε καλύτερα για να αμβλύνουμε τις όποιες συνέπειες των τελευταίων γεγονότων. Όπως ξέρετε, η Επιτροπή θα προεδρεύεται από το Γεν. Γτραμματέα του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης τον κ. Ευσταθόπουλο και από τους προσωπικούς μου συμβούλους και συνεργάτες που θα είναι διαρκώς μαζί σας και θέλω να τη δείτε όχι σαν μια τυπική Επιτροπή η οποία θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα από καθήκον, αλλά σαν μία ουσιαστική Επιτροπή, σαν μία ομάδα εργασίας, που μεταξύ σας μπορείτε να αναπτύξετε διαρκείς σχέσεις, κυρίως ισότιμες σχέσεις, αμφίδρομες, προκειμένου, με ταχύτατη ανταλλαγή απόψεων κάθε φορά, να βελτιώνουμε την αποτελεσματικότητά μας και, κυρίως, την ταχύτητά μας στη λήψη αποφάσεων που μπορούν να ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και, αν χρειαστεί, που εύχομαι ποτέ να μη χρειάζεται, σε επίπεδο κρίσεων άμεσα να δούμε πώς διαχειριζόμαστε τις όποιες αρνητικές συνέπειες προκύψουν. Το επόμενο διάστημα, το διάστημα δηλαδή μετά των Εορτών θα έρθουν – έχουμε παρακαλέσει να έρθουν και ειδικοί από την κοινοπραξία που είχαν αναλάβει πριν από την ανάληψη των δικών μου καθηκόντων την εργασία για τη στρατηγική σχεδίαση του ελληνικού τουρισμού και μέσα σε αυτήν είχαν επιφορτιστεί και με το ιδιαίτερο καθήκον της εκπαίδευσης όλων των μελών της Επιτροπής για το πώς μπορούμε καλύτερα να διαχειριζόμαστε τις κρίσεις. Aρα, και το εκπαιδευτικό έργο, παραλλήλως άμεσα θα προχωρήσει. Για το εκπαιδευτικό έργο είναι υπεύθυνος ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης ο κ. Βλαστός

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024