Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκθέσειςΤους καλύτερους του ελληνικού τουρισμού ανέδειξε το κοινό
«Philoxenia Tourism Awards»

Τους καλύτερους του ελληνικού τουρισμού ανέδειξε το κοινό

Με τη χθεσινοβραδινή λαμπρή τελετή βράβευσης κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της 23ης Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης Philoxenia, ολοκληρώθηκε ο δεύτερος κύκλος των Ελληνικών Βραβείων Τουρισμού «PHILOXENIA Tourism Awards». Διοργανωτής αυτού του θεσμού που ξεκίνησε πέρυσι είναι η HELEXPO, η οποία ενέταξε τις βραβεύσεις στην εταιρική της στρατηγική…

Με τη χθεσινοβραδινή λαμπρή τελετή βράβευσης κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της 23ης Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης Philoxenia, ολοκληρώθηκε ο δεύτερος κύκλος των Ελληνικών Βραβείων Τουρισμού «PHILOXENIA Tourism Awards». Διοργανωτής<...>αυτού του θεσμού που ξεκίνησε πέρυσι είναι η HELEXPO, η οποία ενέταξε τις βραβεύσεις στην εταιρική της στρατηγική για τη στήριξη του ελληνικού τουρισμού.

Κριτής των βραβείων είναι το ίδιο το ταξιδιωτικό κοινό, το οποίο έλαβε μέρος στη δημόσια ανοικτή ψηφοφορία που διενεργήθηκε μέσω της ιστοσελίδας της Philoxenia. Το κοινό ανταποκρίθηκε με θέρμη στην πρόσκληση της HELEXPO να ψηφίσει για τους καλύτερους του ελληνικού τουρισμού, αφού συγκεντρώθηκαν σχεδόν 60% περισσότερες ψήφοι σε σχέση με πέρυσι.

Στους μετέχοντες υπερτερούν οι γυναίκες με ποσοστό 53% έναντι 47% των ανδρών, ενώ η αναλογία όσων έχουν επαγγελματική σχέση με τον τουρισμό είναι 21% επί του συνόλου των ψηφισάντων.

Οι δημοφιλέστεροι ταξιδιωτικοί προορισμοί

Δύο πρωτιές απέσπασε η Χαλκιδική στη ψηφοφορία για τους δημοφιλέστερους ελληνικούς προορισμούς. Ανακηρύχθηκε ως ο αγαπημένος παραθεριστικός προορισμός καθώς και ως ο φιλικότερος προορισμός για οικογένειες με παιδιά. Την προτίμηση του κοινού για διακοπές στη θάλασσα κέρδισε επίσης ο Νομός Μαγνησίας με τις ακτές του Πηλίου και τα νησιά των Σποράδων, οι Νομοί Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, καθώς και ο Νομός Χανίων στην Κρήτη. Πέραν της Χαλκιδικής ψηφίστηκαν ως δημοφιλείς οικογενειακοί προορισμοί η Καβάλα με τη Θάσο, καθώς επίσης τα Δωδεκάνησα, η Κρήτη και οι Κυκλάδες.

Για αποδράσεις στο πράσινο προτιμώνται κυρίως οι ορεινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Πρωτιά στην κατηγορία του αγαπημένου ορεινού ή εξοχικού προορισμού απέσπασε το Πήλιο, ακολουθούμενο σε δημοφιλία από τα χωριά των Ιωαννίνων, τον Παρνασσό, την ορεινή Πιερία και την περιοχή των Τρικάλων.

Κερδισμένη στη μάχη για τον αγαπημένο αστικό προορισμό βγήκε η Θεσσαλονίκη, ξεπερνώντας σε προτιμήσεις την Αθήνα. Δημοφιλείς προορισμοί είναι επίσης ο Βόλος, τα Γιάννενα και το Ναύπλιο.

Με μεγάλη διαφορά επικράτησαν τα Κυκλαδονήσια Σαντορίνη και Μύκονος στις κατηγορίες του πιο ρομαντικού προορισμού και του καλύτερου προορισμού για διασκέδαση αντίστοιχα. Οι ταξιδιώτες με ρομαντική διάθεση δείχνουν επίσης αυξημένη προτίμηση για την Κέρκυρα, τη Μονεμβασιά, το Ναύπλιο και το Πήλιο, ενώ όσοι έχουν ανάγκη διασκέδασης την αναζητούν – εκτός από τη Μύκονο – τόσο στα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης όσο και στα νησιά της Πάρου και της Ρόδου.

Το Ιόνιο θριάμβευσε για δεύτερη χρονιά στα καλλιστεία για την ομορφότερη ελληνική παραλία, καταλαμβάνοντας τρεις από τις πέντε πρώτες θέσεις. Στην κορυφή των προτιμήσεων βρέθηκε ξανά το Πόρτο Κατσίκι της Λευκάδας, ακολουθούμενο από το Μύρτο της Κεφαλονιάς, το Ναυάγιο της Ζακύνθου, το Σίμο στην Ελαφόνησο Λακωνίας, καθώς και τη Φαλάσαρνα των Χανίων.

Η αυθεντικότητα και παράδοση συνεχίζει να συγκινεί μεγάλο αριθμό ταξιδιωτών. Η ολοζώντανη λαϊκή παράδοση και το ιδιαίτερο χρώμα των Ζαγοροχωρίων είναι τα στοιχεία που τα ανέδειξαν πρώτα στην ψηφοφορία για τον ομορφότερο παραδοσιακό οικισμό. Επίσης διακρίθηκε το Νυμφαίο της Φλώρινας, ο Παλιός `Αγιος Αθανάσιος Πέλλας, ο Παλιός `Αγιος Παντελεήμονας Πιερίας, καθώς και τα χωριά του Πηλίου.

Πρωτιά πέτυχε ο Παρνασσός στη κατηγορία του καλύτερου χιονοδρομικού κέντρου, ακολουθούμενο από τα 3-5 Πηγάδια και το Σέλι Ημαθίας, τη Βασιλίτσα στα Γρεβενά και το Καϊμάκτσαλαν στο Νομό Πέλλας.

Για τα ταξίδια τους στο εξωτερικό οι Έλληνες ψηφίζουν Ευρώπη, επισκεπτόμενοι κυρίως τις μεγάλες ιστορικές πόλεις της. Ο πλέον αγαπημένος προορισμός στο εξωτερικό είναι η Ιταλία, ακολουθούμενη από την Αυστρία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ισπανία.

Τα δημοφιλέστερα ξενοδοχεία της Ελλάδας

Η Grecotel αποτελεί τον αναμφισβήτητο κυρίαρχο στις προτιμήσεις του ελληνικού ταξιδιωτικού κοινού για την αγαπημένη ξενοδοχειακή αλυσίδα. Ιδιαίτερης δημοφιλίας χαίρουν επίσης οι ελληνικοί ξενοδοχειακοί όμιλοι της Aldemar και της Electra Hotels & Resorts, με τις πολυεθνικές αλυσίδες της Hilton και της Hyatt να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.

Με δύο πρώτες θέσεις στην ψηφοφορία για τα δημοφιλέστερα ελληνικά ξενοδοχεία διακρίθηκε και φέτος το Grande Bretagne της Πλατείας Συντάγματος. Η «Μεγάλη Βρετανία» πρώτευσε τόσο στην κατηγορία του πολυτελέστερου ξενοδοχείου όσο και σε αυτήν για το καλύτερο ιστορικό ή παραδοσιακό ξενοδοχείο. Πολυτελέστερα ξενοδοχεία αναδείχθηκαν επίσης το Elounda Beach Hotel στην Κρήτη, το Hilton Αθηνών, το Hyatt Regency στη Θεσσαλονίκη και το Porto Carras Grand Resort στη Χαλκιδική. Μαζί με τη «Μεγάλη Βρετανία» ξεχώρισαν επίσης το «Ιμαρέτ» στην Καβάλα, το La Moara στο Νυμφαίο Φλώρινας, το «Πέτρινο Suites» της Χαλκιδικής καθώς και «Τα Σπίτια του Σαξώνη» στο Πάπιγκο Ιωαννίνων στην κατηγορία για το καλύτερο ιστορικό ή παραδοσιακό ξενοδοχείο.

Στην κατηγορία για το αγαπημένο ξενοδοχείο πόλης αλλάζει, ωστόσο, η σειρά κατάταξης, αφού το Electra Palace της Θεσσαλονίκης εξασφάλισε την κορυφή, ακολουθούμενο από τη «Μεγάλη Βρετανία», το Hilton Αθηνών, καθώς και το Hyatt Regency και το Makedonia Palace στη Θεσσαλονίκη. Τα ίδια ακριβώς ξενοδοχεία συνθέτουν την πρώτη πεντάδα και στην κατηγορία για το καλύτερο ξενοδοχειακό εστιατόριο. Εδώ αναδείχθηκε πρώτο το Hyatt Regency της Θεσσαλονίκης.

Τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της Χαλκιδικής κυριάρχησαν και φέτος μεταξύ των παραθεριστικών ξενοδοχείων, με το μεν Porto Carras Grand Resort να ανακηρύσσεται αγαπημένο παραθεριστικό ξενοδοχείο και το Sani Resort να καταλαμβάνει τον τίτλο του φιλικότερου ξενοδοχείου για οικογένειες με παιδιά. Σε αμφότερες κατηγορίες διακρίθηκαν επίσης το Aldemar Olympian Village της Ηλείας και το Electra Palace της Ρόδου, ενώ το Rodos Palace στα παραθεριστικά ξενοδοχεία και το Simantro Beach Hotel της Χαλκιδικής στα οικογενειακά ξενοδοχεία πλαισίωσαν τις αντίστοιχες πρώτες πεντάδες.

Το ιστορικό «Θέρμαι Σύλλα» της Εύβοιας καταλαμβάνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον τίτλο του καλύτερου ξενοδοχειακού spa. Από την πρώτη πεντάδα δεν λείπουν ούτε τα παραθεριστικά ξενοδοχεία όπως το Aldemar Royal Mare της Κρήτης και το Porto Carras Grand Resort της Χαλκιδικής, ούτε όμως και τα ξενοδοχεία της Αθήνας όπως η «Μεγάλη Βρετανία» της Πλατείας Συντάγματος και το Divani Apollon Palace & Spa της Βουλιαγμένης.

Περίοπτη θέση καταλαμβάνουν τα μικρότερα και πιο ξεχωριστά ξενοδοχεία στα Ελληνικά Βραβεία Τουρισμού, ιδίως στην κατηγορία για το πιο ρομαντικό ξενοδοχείο, όπου κυριάρχησαν οι μονάδες της Σαντορίνης. Πρώτος ανακηρύχθηκε ξανά ο «Ηλιότοπος» πλαισιωμένος από το Fanari Villas και το Icons, καθώς επίσης το Nafplia Palace του Ναυπλίου και το Semeli Mountain Resort στο Ελατοχώρι Πιερίας. Το τελευταίο κατέκτησε την πρωτιά ως αγαπημένο ξενοδοχείο βουνού ή εξοχής μπροστά από το Elatos Resort & Health Club στον Παρνασσό, το Hotel Helmos των Καλαβρύτων, το ευρισκόμενο στο Καρπενήσι Hotel Spa Montana, καθώς και το La Moara στο Νυμφαίο της Φλώρινας.

Το Fresh της Αθήνας επανέλαβε την περσινή επιτυχία, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στην κατηγορία για το καλύτερο design ή boutique hotel. Στην ίδια κατηγορία διακρίθηκαν το Danai Beach Resort της Χαλκιδικής, ο «Ηλιότοπος» της Σαντορίνης, το Nikopolis της Θεσσαλονίκης και το Semiramis της Κηφισιάς.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024