Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΒασική συνιστώσα του ελληνικού προϊόντος και το τουριστικό λεωφορείο
Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

Βασική συνιστώσα του ελληνικού προϊόντος και το τουριστικό λεωφορείο

Ημερίδα με θέμα το παρόν και το μέλλον του τουριστικού λεωφορείου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, στο πλαίσιο της 23ης διεθνούς τουριστικήςέκθεσης Philoxenia, με πρωτοβουλία του Επαγγελματικού ΕπιμελητηρίουΘεσσαλονίκης, όπου συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου […]

Ημερίδα με θέμα το παρόν και το μέλλον του τουριστικού λεωφορείου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, στο πλαίσιο της 23ης διεθνούς τουριστικής<...>έκθεσης Philoxenia, με πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου<...>Θεσσαλονίκης, όπου συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου από τον ελληνικό τουριστικό χώρο.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο πρόεδρος του HATTA, κ. Γιάννης Ευαγγέλου, ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ομιλίες παρουσίασαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΕΟΤ, κ. Αθανάσιος Οικονόμου («Εισερχόμενος τουρισμός – Τουριστικό Λεωφορείο: Παράγοντας ανάπτυξης»), ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού κ. Αλέξης Γασπαράτος («Τουριστικό Λεωφορείο και Ανταγωνισμός»), ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουρισμού Βορείου Ελλάδος κ. Αθανάσιος Γκαγκαμάνης («Το μέλλον του τουριστικού λεωφορείου στην Ελλάδα και οι προοπτικές ανάπτυξης»), αλλά και ο πρόεδρος Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας Θράκης κ. Δημήτρης Μαντούσης («Τουριστικό λεωφορείο – Θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών»).

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κ. Μιχάλης Ζορπίδης, «οι μεταφορές προσώπων και η ποιότητά τους, συνδέονται άμεσα με το τουριστικό προϊόν, αφού όταν ένας ξένος τουρίστας φτάνει στη Θεσσαλονίκη με το αεροπλάνο για να περάσει τις διακοπές του στη Χαλκιδική, η πρώτη επαφή που έχει με τη χώρα μας είναι το αεροδρόμιο και η δεύτερη με το λεωφορείο που θα τον μεταφέρει στο ξενοδοχείο του».

Λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι μετακινούνται κάθε χρόνο με τουριστικά λεωφορεία, εύλογα αναδεικνύονται πολλά ζητήματα, που σχετίζονται με την αδειοδότηση, την εποπτεία, τον έλεγχο, την ασφάλεια, την εκπαίδευση, αλλά και τις υποδομές.

Μιλώντας ειδικά για το θέμα της αδειοδότησης και εποπτείας του κλάδου, στο οποίο εμπλέκονται σήμερα δύο φορείς, το υπουργείο Μεταφορών και το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, αλλά και ένας οργανισμός, ο ΕΟΤ, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου τόνισε πως «πρέπει να είναι ένας» , χωρίς να έχει σημασία ποιός θα είναι, «αν και το πιο λογικό», όπως είπε, «είναι μετά την έκδοση της άδειας κυκλοφορίας την όλη ευθύνη να την έχει ο ΕΟΤ».

«Με την ίδια λογική» συνέχισε ο κ. Ζορπίδης, «που ενισχύονται επενδύσεις στα καταλύματα, θα πρέπει να ενισχύονται επενδύσεις και για το τουριστικό λεωφορείο», αφού όπως εξήγησε «η άνεση στη μεταφορά, που αναβαθμίζει τις υπηρεσίες, αλλά κυρίως η παράμετρος της ασφάλειας αποτελούν ικανά επιχειρήματα για το δίκαιο του αιτήματος».

Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων αποτέλεσε αφορμή για την ανανέωση του στόλου των τουριστικών λεωφορείων, αλλά αυτό, κατά τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, δεν αρκεί. «Επιχορηγήθηκε η αγορά νέων λεωφορείων και στην προγραμματική περίοδο που ξεκίνησε, στο Δ΄ΚΠΣ, πρέπει να προβλεφθεί δράση ενίσχυσης επενδύσεων στις μεταφορές προσώπων» συμπλήρωσε.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης πιστεύει ότι η απελευθέρωση της οικονομίας και της κοινωνίας, στο σύγχρονο ευρωπαϊκό περιβάλλον, συμβάλει στην πρόοδο της οικονομίας. «Είναι παράδοξο να δραστηριοποιούμαστε σε μια ελεύθερη αγορά και ο κλάδος του τουριστικού λεωφορείου να λειτουργεί σε συνθήκες περιορισμού» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ζορπίδης.

Θέτοντας το ερώτημα «γιατί ένας επιχειρηματίας να ανανεώσει το στόλο του, να προχωρήσει σε επενδύσεις, να προσλάβει νέο προσωπικό, να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες του, όταν πρακτικά είναι αποκλεισμένος από ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς;» ο κ. Ζορπίδης μίλησε και για το θέμα των ΚΤΕΛ, που «και την πίτα θέλουν ολόκληρη, διατηρώντας το μονοπώλιο στις μη τουριστικές μεταφορές και το σκύλο χορτάτο, λειτουργώντας τουριστικά γραφεία».

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024