Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΞΕΕ: Αντισυνταγματική και χωρίς ουσιαστικό όφελος η αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων
Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος

ΞΕΕ: Αντισυνταγματική και χωρίς ουσιαστικό όφελος η αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, στη χθεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε ομόφωνα, μεταξύ άλλων, τα εξής: Η επαναφορά του θέματος της αύξησης των τελών υπέρ ΟΤΑ (τέλη παρεπιδημούντων) στο 2% επί των ακαθαρίστων εξόδων, από εκπροσώπους της ΚΕΔΚΕ…

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, στη χθεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε ομόφωνα<...>, μεταξύ άλλων, τα εξής: Η επαναφορά του θέματος της αύξησης των τελών υπέρ ΟΤΑ (τέλη παρεπιδημούντων) στο 2% επί των ακαθαρίστων εξόδων, από εκπροσώπους της ΚΕΔΚΕ, βρίσκει κάθετα αντίθετο το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων. Η μείωση του τέλους αυτού σε 0,50% ήταν το πλέον ουσιαστικό από τα μέτρα, που ελήφθησαν τον Ιανουάριο του 2009 για την στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων απέναντι στην οικονομική κρίση, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με δυσμενείς συνέπειες για το σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου.

Το ΞΕΕ θεωρεί ότι το συγκεκριμένο τέλος που βάρυνε επιλεκτικά, άδικα και καταχρηστικά τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αποτελούσε απολίθωμα του παρελθόντος, από την εποχή που ίσχυε το καθεστώς των διοικητικά καθοριζομένων τιμών.

Στο πλαίσιο του υφιστάμενου φορολογικού πλαισίου η επιβολή ενός αντίστοιχου τέλους, όπως έχει επισημανθεί από έγκριτους νομικούς, είναι αντισυνταγματική και δεν λειτουργεί ανταποδοτικά στην πράξη. Αποτελεί μύθο το γεγονός ότι εισπράττεται από τον καταναλωτή για να αποδοθεί στους ΟΤΑ. Η τιμή του δωματίου διαμορφώνεται στη διεθνή αγορά από τις δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης και την οικονομική συγκυρία, ανεξάρτητα από το κόστος παραγωγής κάθε επιχείρησης. Αν δεν υπάρξουν τουρίστες, όχι μόνο δεν θα εισπράξουν οι Δήμοι, αλλά δεν θα έχει νόημα και η παροχή των ανταποδοτικών υπηρεσιών που ισχυρίζονται ότι προσφέρουν.

Το ΞΕΕ επισημαίνει ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος δεν αντιδικεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναγνωρίζοντας ότι οι τοπικές αρχές συμβάλλουν στη διαμόρφωση της τιμής και της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος της περιοχής τους. Όμως, αυτό το γεγονός δεν μπορεί να εγείρει μόνο εισπρακτικές αξιώσεις. Συνεπάγεται και συνυπευθυνότητα στην αντιμετώπιση της κρίσης. Σε μια χρονική στιγμή, όπου έχει ξεσπάσει πόλεμος τιμών μεταξύ των ανταγωνιστικών προορισμών, θα ήταν εγκληματικό λάθος να επιβαρυνθεί και άλλο το κόστος του τουριστικού μας προϊόντος. Οι υπηρεσίες που παρέχουν οι ΟΤΑ πρέπει να χρηματοδοτηθούν από πόρους που προέρχονται από την κεντρική εξουσία.

Το ΞΕΕ απευθύνει πρόσκληση τόσο στην πολιτική ηγεσία όσο και στους ΟΤΑ για διάλογο και στενή συνεργασία, θεωρώντας ότι η κρίση αντιμετωπίζεται μόνο με συστράτευση όλων. Και αυτό αφορά και τη μάχη για την προσέλκυση περισσοτέρων τουριστών.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024