Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΞΕΕ: Με τους καλύτερους δυνατούς όρους η ένταξη του Τ.Π.Ξ. στον Ο.Α.Ε.Ε.
Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος

ΞΕΕ: Με τους καλύτερους δυνατούς όρους η ένταξη του Τ.Π.Ξ. στον Ο.Α.Ε.Ε.

“Η ένταξη του Ταμείου Προνοίας Ξενοδόχων στον Ο.Α.Ε.Ε. είχε επιτυχή έκβαση για τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου και επιτεύχθηκε με τους καλύτερους δυνατούς όρους τόσο για το Επιμελητήριο, όσο και για τα μέλη του μετά από αδιάκοπες και συνεχείς προσπάθειες πολλών χρόνων” επισημαίνει σε απάντηση του προς την Ένωση Ξενοδόχων…

“Η ένταξη του Ταμείου Προνοίας Ξενοδόχων στον Ο.Α.Ε.Ε. είχε επιτυχή έκβαση για τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου και επιτεύχθηκε με τους καλύτερους δυνατούς όρους τόσο για το Επιμελητήριο, όσο και για τα μέλη του μετά από αδιάκοπες<…>και συνεχείς προσπάθειες πολλών χρόνων” επισημαίνει σε απάντηση του προς την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας και τον πρόεδρο της – μέλος του Δ.Σ. του ΞΕΕ, κ. Κωνσταντίνο Λεβέντη, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Γεράσιμος Φωκάς.

“Αυτό που εξασφαλίσαμε και το θεωρώ πολύ σημαντικό” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φωκάς, “είναι ότι στον Ο.Α.Ε.Ε. μεταφέρονται οι δικαιούχοι του Ταμείου μας, σύμφωνα με τη δική μας νομοθεσία και όχι με τη νομοθεσία του Ο.Α.Ε.Ε. που είναι ιδιαίτερα επαχθής ιδίως για τις κεφαλαιουχικές εταιρίες. Μάλιστα δίνουμε τη δυνατότητα στα μέλη μας να ορίσουν εκ νέου υπόχρεους – δικαιούχους, σταθμίζοντας πλέον το γεγονός ότι υπόχρεος καταβολής στον Ο.Α.Ε.Ε. είναι το φυσικό πρόσωπο και όχι η ξενοδοχειακή επιχείρηση όπως ίσχυε για το Ταμείο μας”.

Κατά τη διάρκεια πολλών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν τόσο με το Υπουργείο Απασχόλησης, όσο και με τον Ο.Α.Ε.Ε., το ΞΕΕ έθεσε σειρά ερωτημάτων σχετικά με την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου, για πολλά από τα οποία όμως δεν έχει λάβει ακόμη σαφείς απαντήσεις διότι, όπως του εξέθεσαν οι εκπρόσωποι των εν λόγω φορέων, πρέπει να επεξεργαστούν και να ερμηνεύσουν το νέο καθεστώς για όλα τα Ταμεία που συγχωνεύονται και να καταλήξουν σε ομοιόμορφη εφαρμογή.

Εν τούτοις μέχρι να απαντήσουν επισήμως ο ΟΑΕΕ και το Υπουργείο, το ΞΕΕ ανέθεσε σε ειδικό εμπειρογνώμονα επί των ασφαλιστικών θεμάτων την επεξεργασία των εν λόγω ερωτημάτων, καθώς και τη μελέτη τεκμηρίωσης και προώθησης των θέσεών του προς τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να υπάρξει η όσο το δυνατόν πιο ομαλή μετάβαση στον νέο Ασφαλιστικό Φορέα (Ο.Α.Ε.Ε.).

“Το Ταμείο Προνοίας Ξενοδόχων (Τ.Π.Ξ.)”, όπως επεσήμανε ο κ. Φωκάς, “μέχρι σήμερα δεν λειτουργούσε ως Ταμείο Ασφάλισης αποκλειστικά Ξενοδόχων, αφού άφηνε σε πάρα πολλές περιπτώσεις, ανοιχτό το πεδίο της συνταξιοδότησης σε όποιο άτομο επέλεγε η επιχείρηση ως δικαιούχο και μάλιστα διευκολύνοντας (με βάση σχετικές διατάξεις του Κανονισμού του Τ.Π.Ξ.) το υποψήφιο προς συνταξιοδότηση πρόσωπο να μην απολέσει άλλα συνταξιοδοτικά δικαιώματα”. “Αυτή η κατάσταση”, πρόσθεσε “δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί με τον Ο.Α.Ε.Ε., ούτε το Επιμελητήριο να αναλάβει το βάρος της απόφασης για την τυχόν ήδη υπάρχουσα ή μελλοντική ασφάλιση του κάθε ξενοδόχου σε άλλον Ασφαλιστικό Οργανισμό της επιλογής του ούτε μπορεί να προχωρήσει σε ερμηνείες εφαρμογής του καθεστώτος άλλων ασφαλιστικών Ταμείων, όπως μας ζητάτε. Αυτό που οφείλει να κάνει και το κάνει άλλωστε, είναι να συγκεντρώσει πληροφοριακό υλικό, που όμως να είναι τεκμηριωμένο και να μην επιδέχεται αμφισβήτηση, ώστε να μπορεί ο ξενοδόχος να λάβει τις αποφάσεις του και να κάνει τις επιλογές του (π.χ. για παράλληλη ασφάλιση, διαδοχική ασφάλιση κλπ). Πέραν τούτου, δεν νομιμοποιείται να πράξει τίποτα άλλο”.

“Σας γνωρίζουμε επίσης” συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΞΕΕ “ότι ο ΟΑΕΕ μας εζήτησε την επί ένα μήνα μετατόπιση της έναρξης καταβολής των συντάξεων και ολοκλήρωσης των λοιπών διαδικασιών, λόγω των προαναφερθεισών δυσχερειών εφαρμογής των διατάξεων του νέου Ασφαλιστικού Νόμου από τις Υπηρεσίες του. Τέλος σημειώνουμε, ότι εκτός της εγκυκλίου μας που έχει αποσταλεί στους ξενοδόχους, οι Υπηρεσίες του Ξ.Ε.Ε. και δη η Νομική Υπηρεσία απαντούν τηλεφωνικώς στα ερωτήματα των μελών καθημερινά με βάση όσα επί του παρόντος γνωρίζουμε. Εξάλλου τη στιγμή που θα υπάρξουν έγκυρες απαντήσεις στα ζητήματα που αφορούν άλλους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, τότε θα συγκληθεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Ξ.Ε.Ε., όπως άλλωστε έχει ζητηθεί από εσάς και κάποιους άλλους συμβούλους, για σχετική ενημέρωση και όπου είναι εφικτό και αναγκαίο για παρεμβάσεις”.

Κλείνοντας, ο κ. Φωκάς επεσήμανε ότι “το νέο ασφαλιστικό καθεστώς, που αποτελεί άλλωστε Κυβερνητική πολιτική και όχι δική μας, δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης, ούτε παρέχει σε κανέναν το δικαίωμα κακόπιστης κριτικής και αναθέματος στον Οργανισμό μας, που καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την επιτυχή διεκπεραίωση όλων των σχετικών εκκρεμοτήτων που απασχολούν τον κλάδο”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024