Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΞεναγοί: 'Τα ένσημά μας δεν καταμετρούνται!' – Εξώδικο σε υπουργό Εργασίας και e-ΕΦΚΑ
Ξεναγήσεις

Ξεναγοί: 'Τα ένσημά μας δεν καταμετρούνται!' – Εξώδικο σε υπουργό Εργασίας και e-ΕΦΚΑ

Άμεση ανάγκη για μηχανογράφηση των ενσήμων των ξεναγών και καταμέτρησή τους από τον ΕΦΚΑ ζητά η ΠΟΞΕΝ σε εξώδικό της στον υπουργό Εργασίας και τον διοικητή του e-ΕΦΚΑ. Χαρακτηριστικά, λένε ότι ένσημα τριών ολόκληρων χρόνων δεν έχουν καταμετρηθεί (2019, 2020, 2021).

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών απέστειλε εξώδικο στον υπουργό Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη και τον διοικητή του e-ΕΦΚΑ κ. Παναγιώτη Δουφεξή.

Η Ομοσπονδία τονίζει ότι αναγκάστηκε να προβεί στην παραπάνω διαδικασία διότι “παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας αλλά και τις συναντήσεις μας με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Εργασίας εξακολουθεί να παραμένει άλυτο το ζήτημα της καταμέτρησης των ενσήμων μας. Ένσημα τριών ολόκληρων χρόνων δεν έχουν καταμετρηθεί (2019, 2020, 2021)!”.

Και εξηγούν ότι αποτέλεσμα αυτού είναι:

  1. Η μη έγκαιρη ανανέωση της ασφαλιστικής τους ικανότητας.
  2. Η μη καταβολή επιδομάτων που δικαιούνται, όπως ΟΑΕΔ, ατυχημάτων, μητρότητας κ.λπ.
  3. Η αδυναμία συνταξιοδότησης των ξεναγών που συγκεντρώνουν όλες τις προϋποθέσεις.

Και η Ομοσπονδία συνεχίζει:

  • Είναι κοινωνικά ανάλγητο να διακινδυνεύει κάθε χρόνο η ασφαλιστική μας ικανότητα.
  • Είναι ανήκουστο οι ξεναγοί να στερούνται το χειμερινό επίδομα ανεργίας, που νόμιμα δικαιούνται. Πόσω μάλλον όταν έχει προηγηθεί μία παρατεταμένη λόγω πανδημίας περίοδος ανεργίας.
  • Είναι απάνθρωπο ξεναγοί που έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης να μην μπορούν να συνταξιοδοτηθούν γιατί τα ένσημα τους δεν έχουν καταμετρηθεί και να εξαναγκάζονται έτσι να συνεχίζουν να εργάζονται.

Όλα τα παραπάνω θα είχαν αποφευχθεί:
1. Eάν είχε προχωρήσει η μηχανογράφηση των ενσήμων των ξεναγών. Η σχετική Υπουργική Απόφαση που έχει τη σύμφωνη γνώμη του ΔΣ του ΕΦΚΑ είναι έτοιμη μέχρι παραμικρής λεπτομέρειας. Δυστυχώς, όμως, παραμένει μέχρι σήμερα για άγνωστους σε εμάς λόγους κλειδωμένη στα συρτάρια του υπουργείου.
2. Εάν μέχρι την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης ο ΕΦΚΑ καταμετρούσε τα ένσημά μας. Ο ΕΦΚΑ, αντίθετα προς τη νόμιμη υποχρέωσή του, που υφίσταται ακόμη, αρνείται να καταμετρήσει τα ένσημά μας.

Ζητούμε:
1.  Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταμέτρηση των ημερών ασφάλισης των ξεναγών, των ετών 2019, 2020 και 2021, εφόσον, δε, παρίσταται ανάγκη, ακόμα και με περαιτέρω στελέχωση  (έστω και παροδική) του Τμήματος ΙΚΑ (ΕΦΚΑ) Ξεναγών Συντάγματος.
2. Να προβεί (επιτέλους) ο υπουργός στην έκδοση της -μέχρι λεπτομέρειας επεξεργασμένης- Υπουργικής Απόφασης που εκκρεμεί από το 2020 για την μηχανογράφηση των ενσήμων μας.
3. Να εφαρμοστεί στην περίπτωση των ξεναγών το αρ. 60 του Ν. 4872/2021, ώστε για τη χορήγηση του φετινού επιδόματος ανεργίας να απαιτηθούν 50 ασφαλιστικές ημέρες εργασίας.

Σε διαφορετική περίπτωση θα είμαστε αναγκασμένοι να προασπίσουμε την ήδη τρωθείσα αξιοπρέπειά μας με κάθε νόμιμο μέσο και προς κάθε κατεύθυνση”.

Εκδότης - Αρχισυντάκης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/05/2023
26/05/2023
25/05/2023
24/05/2023
23/05/2023
22/05/2023