Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΞενοδόχοι και παραγωγικές τάξεις σε δυναμική διεκδίκηση των θεμάτων του τουρισμού της Ζακύνθου
Ζάκυνθος

Ξενοδόχοι και παραγωγικές τάξεις σε δυναμική διεκδίκηση των θεμάτων του τουρισμού της Ζακύνθου

Οι Σύλλογοι Ξενοδόχων της Ζακύνθου (Λαγανά, Αλυκών, Τσιλιβί, Ζακυνθίων) προχθές Κυριακή, προχώρησαν σε μια καινοτομία. Οι πρόεδροι τους συνάντησαν επίσημα τους προέδρους και εκπροσώπους των διαφόρων παραγωγικών τάξεων του νησιού με στόχο τον προβληματισμό, την ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών, την ενημέρωση για διάφορα προβλήματα του νησιού…

Οι Σύλλογοι Ξενοδόχων της Ζακύνθου (Λαγανά, Αλυκών, Τσιλιβί, Ζακυνθίων) προχθές Κυριακή, προχώρησαν σε μια καινοτομία<...>. Οι πρόεδροι τους συνάντησαν επίσημα τους προέδρους και εκπροσώπους των διαφόρων παραγωγικών τάξεων του νησιού με στόχο τον προβληματισμό, την ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών, την ενημέρωση για διάφορα προβλήματα του νησιού, αλλά και τελικά την κοινή διεκδίκηση για την εύρεση των λύσεων. Η αλήθεια είναι ότι μέσα από αυτή την συνάντηση διαφάνηκε καθαρά ότι όλοι οι κλάδοι της οικονομίας και τα επαγγέλματα του νησιού έχουν αντιληφθεί την εμπλοκή τους και το ρόλο τους στον τουρισμό και εξέφρασαν την θέληση τους για κοινή στρατηγική και προσπάθεια για την επίλυση διαφόρων προβλημάτων.

Στην εισαγωγική ομιλία της η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λαγανά κ. Χριστίνα Τετράδη, έκανε μια παρουσίαση για το ρόλο του τουρισμού στο νησί αλλά και σε όλη την Ελλάδα. «Πιστεύω ότι στην προσπάθεια γα ποιοτική τουριστική ανάπτυξη, η εμπλοκή των παραγωγικών δυνάμεων είναι σημαντική και θέλουμε μαζί σας να χαράξουμε μια νέα πορεία ανάπτυξης.»

Ο κ. Νίκος Γιακουμέλος πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Αρκαδίων δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «Βρισκόμαστε σε σημείο ορόσημο, αν δεν υπάρξει κοινή γραμμή πλεύσης τα μεγάλα προβλήματα της Ζακύνθου δεν θα λυθούν. Δεν μπορούμε πλέον, και δεν θέλουμε, να παίξουμε. Πρέπει να υπάρξει κοινός σχεδιασμός σε τρεις άξονες. Τουρισμός, Πολιτισμός, και Αγροτική οικονομία. Αυτοί οι τρεις άξονες είναι η δύναμη της Ζακύνθου.»

Ο κ. Γιάννης Ξένος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δήμου Ζακύνθου, πρότεινε τη δημιουργία ενός οργάνου ή επιτροπής που θα κινηθεί με κοινή φωνή για να διεκδικεί αυτά που πρέπει να διεκδικηθούν. Ενώ, ο κ. Λατάς, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αλικών, με δεδομένο ότι η περιοχή του είναι κάπως πιο απομακρυσμένη, τόνισε τα προβλήματα με τα transfers. Επίσης, είπε χαρακτηριστικά ότι ο τουρισμός του νησιού τη δεκαετία του 1980 ήταν τελείως διαφορετικός. «Οι πελάτες μας τότε ήταν πολύ πιο καλοί, τώρα έχουν πάρει μηνύματα από το εξωτερικό και έχουν πολλές φορές στόχο να δημιουργήσουν προβλήματα κι μικροατυχήματα στα ασανσέρ, τις πισίνες για να πάρουν κάποιες αποζημιώσεις.»

Ο κ. Χρήστος Ξένος, ξενοδόχος, τόνισε την ανάγκη της συνένωσης και του γεγονότος ότι με μικρές κινήσεις, αλλά συλλογικές μπορούν να παραχθούν μεγάλα αποτελέσματα. Μάλιστα, έδωσε ένα παράδειγμα Ελβετικής πόλης όπου προκειμένου να υπάρξει μια ταυτότητα στον προορισμό, όλοι οι κάτοικοι συνεννοήθηκαν και τοποθέτησαν λουλούδια σε όλα τα μπαλκόνια της πόλης.

Η κ. Μπεζαντάκου, ξενοδόχος, τόνισε την ανάγκη εξάλειψης του φαινομένου να κατηγορεί ο ένας τον άλλο, και της ανάδειξης της συλλογικής προσπάθειας εξυπηρέτησης του τουρίστα – πελάτη. «Πρέπει να νοιαζόμαστε όλοι για τον πελάτη και ας είναι του άλλου ξενοδόχου, ο τουρίστας πρέπει να περάσει καλά, να τον βοηθήσουμε με συμβουλές, για το που να πάει, που να διασκεδάσει, και που να φάει.»

Ο κ. Καποδίστριας, από το Εμπορικό Επιμελητήριο Ζακύνθου, τόνισε ότι υπάρχουν προβλήματα καθαριότητας, έλλειψης νερού, και τουριστικής εκπαίδευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ΙΕΚ και οι τουριστικές σχολές της περιοχής μας ψάχνουν να βγουν μαθητές, γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους νέους της περιοχής μας να φοιτήσουν. Μεταξύ των βασικών προβλημάτων της περιοχής είναι ότι το νέο κτίριο του αεροδρομίου δεν έχει αρχίσει να λειτουργεί. Επίσης, πρέπει να δοθεί έμφαση στα τοπικά προϊόντα όπως το κρασί και η ελιά, τα οποία να καταναλώνονται από τους τουρίστες.

Η εκπρόσωπος των Μηχανικών τόνισε την ανάγκη αλλαγής πολλών πραγμάτων στην Ζάκυνθο, όχι μόνο για τον τουρισμό, αλλά και για την ομαλή διαβίωση των κατοίκων. Απευθυνόμενοι προς τους ξενοδόχους, τόνισε ότι πρέπει και εκείνοι να γνωρίζουν και να ενδιαφέρονται για το που οδηγούνται τα λύματα όταν αυτά φεύγουν από τα ξενοδοχεία τους. Παραδέχθηκε ότι πολλές από τις υποδομές του νησιού λειτουργούν με λάθος τρόπο.

Ο εκπρόσωπος των Αρχιτεκτόνων ανακοίνωσε ότι υπάρχουν μελέτες για την σωστή πολεοδομική ανάπτυξη ακόμα και από τις αρχές του 1970, όπως και σχέδια πόλης, που όμως κανείς δεν θέλει να τελειώσουν. Το ειδικό χωροταξικό ξεκίνησε το 1995 μαζί με εκείνο της Λευκάδας που ολοκληρώθηκε και μάλιστα το ΦΕΚ του κυκλοφόρησε το 2001. Υπάρχουν ορισμένοι που εμποδίζουν τα σχέδια αυτά. “Αν θέλουμε να αλλάξουμε την κατάσταση πρέπει να γίνουν θυσίες.”

Ο εκπρόσωπος των Λογιστών ανέφερε ότι οι επιχειρηματίες είναι εγκλωβισμένοι στους αναπτυξιακούς νόμους και ότι ξοδεύονται από την πλευρά της πολιτείας πολλά χρήματα σε ακατάλληλες υποδομές. Τόνισε την ανάγκη της ψυχικής ηρεμίας των επιχειρηματιών ώστε να μπορούν να «επιχειρούν» σωστά και να μην ταλαιπωρούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό ακόμα και για να βγάλουν μια άδεια που αφορά τις επιχειρήσεις τους. Κανείς επιχειρηματίας δεν μπορεί να νοιώσει ήσυχος.

Ο εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου τόνισε ότι στον τομέα της Υγείας μέσα σε μια διετία η Ζάκυνθος θα αλλάξει τελείως πρόσωπο με την ολοκλήρωση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη. «Η Ζάκυνθος θα είναι πρότυπο Νομού τον τομέα της Υγείας με το νέο νοσοκομείο που βρίσκεται σε φάση κατασκευής, και την ολοκλήρωση των Κέντρων Υγείας. Επίσης, υπάρχει συνεχής βελτίωση του υφιστάμενου νοσοκομείου.»

Ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού τόνισε την ανάγκη βοήθειας της τοπικής παραγωγής μαζί με την ανάπτυξη του τουρισμού. «Στη Ζάκυνθο έχουμε ακόμα κάτι να δείξουμε στην αγροτική παραγωγή, αλλά αν δεν αλλάξουμε ορισμένα πράγματα θα σταματήσει η παραγωγή. Η Ζάκυνθος είναι όλη καλλιεργημένη γεγονός που πρέπει να συνεχιστεί και μάλιστα να αποτελέσει στοιχείο διαφοροποίησης από άλλα νησιά και να το ‘πουλήσουμε’. Όμως τα προϊόντα μας θα πρέπει να καταναλώνονται στον τόπο μας, και να αγοράζονται και από τα ξενοδοχεία σε καλές τιμές. Οι παραγωγοί του τόπου μπορούν να προμηθεύσουν καλά προϊόντα τις επισιτιστικές επιχειρήσει του νησιού.»

Η εκπρόσωπος του Θαλασσίου Πάρκου τόνισε την προσπάθεια που γίνεται για βιώσιμο τουρισμό με βάση κάποιες αρχές και προϋποθέσεις. Ο εκπρόσωπος των επιχειρήσεων νυχτερινών κέντρων και μπαρ, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ειδικών ζωνών χαμηλών και υψηλών οχλήσεων ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις διασκέδασης που εκ των πραγμάτων δημιουργούν θορύβους να μην κατηγορούνται για ηχορύπανση. Ακόμα, σχετικά με την εμφάνιση των επιχειρήσεων αυτών και τις πινακίδες τους παραδέχθηκε ότι πολλές φορές δεν αρμόζουν στην γενική εικόνα της περιοχής και παρότρυνε τη δρομολόγηση μελέτης για τις προσόψεις των κτιρίων με βάση την οποία να δοθούν συμβουλές, οδηγίες, και προδιαγραφές προς τους επιχειρηματίες, οι οποίοι και δεσμεύονται να τις υλοποιήσουν.

Ο εκπρόσωπος των πλοιοκτητριών εταιριών τόνισε τα προβλήματα με το λιμάνι, και την ανυπαρξία μαρίνας. «Τα έργα στο λιμάνι κατασκευάζονται με μελέτες που είχαν εγκριθεί το 1985, και βέβαια δεν είχε ρωτηθεί κανείς από εμάς.» Ο εκπρόσωπος των Ταξί, παρά το γεγονός ότι αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για τις υπέρογκες χρεώσεις σε κόμιστρα, τόνισε ότι οι τουρίστες μόλις μπουν στα ταξί στο αεροδρόμιο ρωτούν γιατί μυρίζει άσχημα η περιοχή. Ακόμα, ανέφερε τα προβλήματα που δημιουργούνται από την υψηλή κίνηση στους δρόμους που προκαλούν καθυστερήσεις και έτσι ο χρόνος εξυπηρέτησης των τουριστών είναι ιδιαίτερα μεγάλος.

Και τώρα αναρωτιόμαστε εμείς, αυτά τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζει όλη η Ελλάδα; Γιατί λοιπόν, δεν παραδειγματιζόμαστε από τη Ζάκυνθο και δεν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κοινές στρατηγικές διεκδίκησης λύσεων μαζί με τις παραγωγικές τάξεις που πλέον έχουν αντιληφθεί την εμπλοκή τους στον τουρισμό;

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024