Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕΞΕ: Αίτημα νέων μέτρων στήριξης για τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις της Εύβοιας
Ένωση Ξενοδόχων Ν. Εύβοιας

ΕΞΕ: Αίτημα νέων μέτρων στήριξης για τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις της Εύβοιας

Η ανακοίνωση της ΕΞΕ ζητά από την κυβέρνηση να συνεχίσει να στηρίζει τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις.

Με την αρχή του νέου έτους, η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Εύβοιας δημοσίευσε τα αποτελέσματα της τουριστικής σεζόν 2022, η οποία έκλεισε με θετικό πρόσημο χάρη σε δύο βασικά μέτρα στήριξης. Επιπλέον τόνισε τους λόγους που οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις τραπεζικές τους υποχρεώσεις και πρότεινε νέα μέτρα διευκόλυνσης για τις τουριστικές επιχειρήσεις, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές το 2021.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΞΕ

Κατόπιν επικοινωνίας μας με τα μέλη μας της Β. Εύβοιας έχουμε να θέσουμε τα παρακάτω ζητήματα που είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις αυτές.

Η φετινή τουριστική σεζόν στην πυρόπληκτη περιοχή των Δήμων (Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας και Ιστιαίας Αιδηψού) της Β. Εύβοιας έκλεισε με θετικά αποτελέσματα σε σχέση πάντα με την καταστροφή που υπέστησαν κατά το περσινό καλοκαίρι (πυρκαγιές 2021) και το συντριπτικό οικονομικό πλήγμα στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Στην αρνητική συγκυρία της καταστροφής των περιοχών αυτών, στην τρέχουσα χρονική περίοδο, ήρθε να προστεθεί ένα επιπλέον σοβαρό πρόβλημα, το οποίο επιβαρύνει με ατέρμονο άγχος, αγωνία και αβεβαιότητα το μέλλον των επιχειρήσεων και γενικότερα την επιβίωση των οικογενειών τους και των εργαζομένων των, είναι η αιφνίδια και συνεχής αύξηση των επιτοκίων και η απροθυμία των τραπεζών να λάβουν υπόψη τους τις ιδιαιτερότητες των κατεστραμμένων περιοχών της Β. Ευβοίας.

Επισημαίνουμε ότι στα επιχειρηματικό δάνεια, η ετήσια δόση αυξήθηκε κατά 30% λόγω της αύξησης των επιτοκίων, ποσοστό που μεταφράζεται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ ετήσιας επιβάρυνσης.

Με τις υφιστάμενες συνθήκες κύκλου εργασιών, θεωρούμε σχεδόν αδύνατο οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις με αποτέλεσμα τα δάνεια να κινδυνεύουν να κοκκινίσουν.

Κατόπιν αυτού θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να συνεχίσει τη στήριξη της περιοχής, εφαρμόζοντας και για τα επόμενα χρόνια, μέτρα στήριξης όπως μέτρα που εφαρμόστηκαν το 2022 και οδήγησαν σε αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής και αύξησαν το τζίρο μας, συγκεκριμένα:

  1. το ειδικό πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για τους 2 πυρόπληκτους δήμους μας (12 ημέρες και αυξημένη ημερήσια αποζημίωση), προτείνουμε να παραταθεί για 4 χρόνια.
  2. τα voucher του evia pass που βοήθησαν σημαντικά ιδιαίτερα τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, προτείνουμε να ισχύσουν από τον Μάιο – Οκτώβριο για ακόμα 2 χρόνια. Μέτρα που ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΑ βοήθησαν στη αντιμετώπιση των αυξημένων λειτουργικών εξόδων της σαιζόν (όπως η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας) όπως ήταν το πρόγραμμα «μη επιστρεπτέα επιχορήγηση έως 50% των λειτουργικών δαπανών με max 18000 ευρώ» που κυρίως αφορούσε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια που λάβαμε στις αρχές του καλοκαιριού.

Επίσης θα ήταν πολύ σημαντικό να αυξηθεί η επιδότηση της τιμής KWh του ρεύματος για επιχειρήσεις με ανελαστικά υψηλές καταναλώσεις ρεύματος η οποία από τον Νοέμβριο 2022 σχεδόν ελαχιστοποιήθηκε. Αυτά να συνεχίσουν να ισχύουν έως ότου εξομαλυνθεί το οικονομικό περιβάλλον.

Μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους δανεισμού:
  1. Παρέμβαση της πολιτείας στις Τράπεζες με σκοπό την μακροχρόνια μείωση των περιθωρίων των επιτοκίων των δανείων για τις επιχειρήσεις της περιοχής μας που έχουν δανεισμό
  2. Την εφαρμογή προγράμματος κάποιας μορφής επιδότησης των τόκων (τύπου «Γέφυρα») για τα επόμενα δύο χρόνια.
  3. Να γίνει μία ειδική μέριμνα, ώστε να μπορεί να υπάρξει μία επιδότηση του προσωπικού σχετικά με τις ασφαλιστικές του εισφορές. Τέλος δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλάνο όσον αφορά την προβολή της Βόρειας Εύβοιας. Είναι πολύ σημαντικό να προβάλουμε ότι το μέρος είναι λειτουργικό και παραμένει ένας προορισμός που αξίζει κάποιος να επισκεφθεί.
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024