Η ΔΙΑΜΟΝΗ διαμαρτύρεται για την αντιπροσώπευση τοπικών καταλυμάτων στο νέο νόμο.
Η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων “ΔΙΑΜΟΝΗ” εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για την τελική μορφή της παραγράφου 1.γ) του “Άρθρου 53 Ειδική Επιτροπή Τουρισμού – Προσθήκη άρθρου 4Α στον ν. 4875/2021“, του νόμου 5121 / ΦΕΚ A’ 106/15.07.2024. Συγκεκριμένα η συνομοσπονδία “ΔΙΑΜΟΝΗ” σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό και το το Υπουργείο Τουρισμού ανέφερε:
“Κύριε Πρωθυπουργέ,
Παρότι στη φάση της διαβούλευσης του νομοσχεδίου, στείλαμε την με Αρ.Πρωτ: 1017 της 24/6/2024 επιστολή μας στο Υπουργείο Τουρισμού με τις διαφωνίες και τις προτάσεις μας για τη διόρθωση της παραγράφου 1.γ) του “Άρθρου 53. Ειδική Επιτροπή Τουρισμού – Προσθήκη άρθρου 4Α στον ν. 4875/2021”, η τελική μορφή της παραγράφου στο νόμο 5121 (ΦΕΚ A’ 106/15.07.2024) : “γ) ένας (1) εκπρόσωπος από την τοπική ένωση ξενοδόχων, η οποία είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων ή από τη Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος” είναι απαράδεκτη, διότι:
- Αφήνει τη δυνατότητα να είναι διορισμένοι δύο ξενοδόχοι σε κάθε τοπική επιτροπή, αφηνοντας χωρις εκπροσώπηση άλλους κλάδους επαγγελματιων και εργαζομένων. Ένας από το ΞΕΕ και ένας από τη ΠΟΞ (καθότι προστέθηκε ως προϋπόθεση, η τοπική Ένωση ξενοδόχων να είναι μέλος της ΠΟΞ).
- Επιλέγει (με τι κριτήρια;) μόνο τη μία από τις τρείς υφιστάμενες Πανελλήνιες Συνομοσπονδίες Τουριστικών Καταλυμάτων, να συμμετέχει με εκπρόσωπο της στις Επιτροπές.
- Δεν λέει να είναι εκπρόσωπος από τοπικό σωματείο – μέλος της Συνομοσπονδίας, άρα μπορεί πχ. με δήλωση της Συνομοσπονδίας αυτής να διοριστεί εκπρόσωπος σε όλες τις τοπικές επιτροπές ο ίδιος άνθρωπος, που μπορεί και να μην έχει καμία σχέση με τον τουρισμό, να μην είναι από τη περιοχή, να μην έχει ιδέα από τα τοπικά προβλήματα κλπ, και με τηλεδιάσκεψη θα προτείνει και θα αποφασίζει για πράγματα που δεν γνωρίζει.
- Σε όλες τις Κυκλάδες, στη Χαλκιδική, στη Κέρκυρα και σε εκατοντάδες άλλα μέρη της Ελλάδας, υπάρχουν τοπικές Ενώσεις τουριστικών καταλυμάτων (δηλαδή κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων), που δεν είναι μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων ή της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος που αναφέρει ο νόμος. Αυτές οι τοπικές Ενώσεις γιατί δεν δικαιούνται να έχουν εκπρόσωπο στην Ειδική Επιτροπή Τουρισμού του τόπου τους; Χρειάζεται να έχει ο εκπρόσωπος συνδικαλιστική ή κομματική ταυτότητα ότι ανήκει σε οργάνωση (Ομοσπονδία ή Συνομοσπονδία) αρεστή στο νομοθέτη;
- Αφαιρέθηκε από το νομοσχέδιο το αρχικό κείμενο «ή από Επιμελητήριο της περιοχής, με τον αναπληρωτή του», που τουλάχιστον θα ήταν εκπρόσωπος από τη περιοχή.
Δεν θα ήταν απλούστερο και δικαιότερο να έγραφε: “γ) ένας (1) εκπρόσωπος από τις τοπικές Ενώσεις ξενοδόχων ή Τουριστικών Καταλυμάτων”;
Αφού τελικά δεν μπορούσε να είναι δίκαιος ο νομοθέτης (γιατί άραγε;) θα έπρεπε να αφαιρεθούν οι παράγραφοι β και γ και να αφήσει τις τοπικές κοινωνίες να αποφασίζουν χωρίς την εμπλοκή συμφερόντων τρίτων.
Το χειρότερο με αυτή την επιλογή που έκανε το Υπουργείο Τουρισμού, είναι ότι για μια ακόμη φορά νομοθετεί με βάση τις ‘συμπάθειες’ και όχι το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών και της τουριστικής προόδου των περιοχών της Ελλάδας”.
Ο Γιώργος είναι υπεύθυνος ύλης, δημιουργός περιεχομένου και social media manager στο δίκτυο των ηλεκτρονικών εφημερίδων TravelDailyNews.
Παράλληλα ολοκληρώνει τις σπουδές του στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.