Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΊσες ευκαιρίες για τις γυναίκες στον τουρισμό στο επίκεντρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού
Διεθνείς Οργανισμοί

Ίσες ευκαιρίες για τις γυναίκες στον τουρισμό στο επίκεντρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού

Γυναίκες στον Τουρισμό

Στο Λονδίνο, στις 9 Νοεμβρίου 2019, παρουσιάστηκε στην έκθεση World Travel Market η πρόοδος που σημειώνεται στο έργο Centre Stage: Women’s empowerment during the COVID-19 recovery.

Ο πέμπτος  Στόχος  Αειφόρου Ανάπτυξης της Agenda 2030″  αναφέρεται στην  “επίτευξη της ισότητας των φύλων και την ενδυνάμωση όλων των γυναικών και κοριτσιών”. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) συνεργάζεται με τις γυναίκες του ΟΗΕ για τα θέματα ισότητας των φύλων και ενδυνάμωσης των γυναικών στον τουριστικό κλάδο, ( Τμήμα Δεοντολογίας, Πολιτισμού και Κοινωνικής Ευθύνης), με εξωτερικούς εταίρους από όλο τον κόσμο και προωθεί την ισότητα των φύλων και την γυναικεία ενδυνάμωση, ενθαρρύνοντας  τα μέλη κράτη να υιοθετούν αντίστοιχη τουριστική πολιτική.

Και ενώ το γυναικείο φύλλο είναι πολυπληθέστερο του αντρικού ως εργατικό δυναμικό κατά 54%, σε παγκόσμια κλίμακα, η γυναίκα στον τουρισμό αμείβεται χαμηλότερα, συναντάται στις χαμηλές ιεραρχικές θέσεις εργασίας του κλάδου και αποτελεί τη βάση οικογενειακών επιχειρήσεων, όπου συνήθως δεν πληρώνεται για την εργασία που προσφέρει. Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, (EIGE) αναφέρει πως οι γυναίκες κατέχουν  μόλις το 18,5% των διοικητικών συμβουλίων, στις επιχειρήσεις του τουρισμού.

Με την υποστήριξη της Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) – Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Γερμανίας- και του UN WOMEN, ο UNWTO υλοποιεί το έργο Center Stage: “Ενδυνάμωση των γυναικών κατά την ανάκαμψη του COVID19», με στόχο να ενισχύσουν, να συντονίσουν και να εστιάσουν τις εργασίες για την ισότητα των φύλων στους τουριστικούς κυβερνητικούς φορείς και επιχειρήσεις καθώς ανακάμπτουν από την πανδημία covid 19. Το έργο Center Stage βασίζει τις δραστηριότητές του στα ευρήματα της “Παγκόσμιας Έκθεσης για τις Γυναίκες στον Τουρισμό” (δεύτερη έκδοση), η οποία εστιάζει τη δράση σε έξι στρατηγικούς τομείς:

  1. Απασχόληση
  2. Επιχειρηματικότητα
  3. Εκπαίδευση και Κατάρτιση
  4. Ηγεσία, πολιτική και λήψη αποφάσεων
  5. Κοινότητα και κοινωνία των πολιτών
  6. Μέτρηση για καλύτερες πολιτικές

Το έργο εφαρμόζεται πιλοτικά σε τέσσερα κράτη μέλη από το 2021 έως το 2022: Ιορδανία, Κόστα Ρίκα, Δομινικανή Δημοκρατία και Μεξικό (Centre Stage Project).

Στο Λονδίνο, στις 9 Νοεμβρίου 2019, παρουσιάστηκε στην έκθεση World Travel Market η πρόοδος που σημειώνεται στο έργο Centre Stage: Women’s empowerment during the COVID-19 recovery. Ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO, Zurab Pololikashvili, δήλωσε: “Καθώς αναθεωρούμε το μέλλον του τουρισμού, πρέπει γυναίκες και άνδρες να έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν εξ ίσου τις ευκαιρίες που προσφέρει η επανεκκίνηση του κλάδου. Οι τέσσερις πιλοτικές χώρες ηγούνται του τρόπου που θέτει την ισότητα των φύλων στο επίκεντρο των σχεδίων ανάκαμψης του τουρισμού και ο UNWTO δεσμεύεται να προχωρήσει αυτό το έργο περαιτέρω και ευρύτερα”.

 Η έρευνα διαπίστωσε ότι, μεταξύ Μαρτίου 2020 και Σεπτεμβρίου του 2021, οι γυναίκες στον τουρισμό:

  • έχουν 3% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη δουλειά τους, 8% περισσότερες πιθανότητες να έχουν περικοπές μισθών και 8% περισσότερες πιθανότητες να έχουν μειωμένο ωράριο εργασίας στην Κόστα Ρίκα
  • 5% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη δουλειά τους, 2% περισσότερες πιθανότητες να έχουν μειωμένο ωράριο και 12% περισσότερες πιθανότητες να έχουν περικοπές μισθών στη Δομινικανή Δημοκρατία
  • 4% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη δουλειά τους, 8% λιγότερες πιθανότητες να έχουν αύξηση μισθού και 20% περισσότερες πιθανότητες να πληρώσουν κάποιον για να φροντίσει τα εξαρτώμενα μέλη τους στην Ιορδανία
  • 3% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη δουλειά τους, 8% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν μείωση μισθού και 3% περισσότερες πιθανότητες να πάρουν άδεια για να φροντίσουν τα εξαρτώμενα μέλη τους στο Μεξικό

Το πρωτοποριακό έργο “Centre Stage” του UNWTO συνεργαζόμενο με 3 κυβερνήσεις, 38 επιχειρήσεις και 13 κοινωνικές οργανώσεις  πολιτών έδωσε τα ακόλουθα αποτελέσματα:

  • 702 επιχειρήσεις/επιχειρηματίες έλαβαν εκπαίδευση για την ισότητα των φύλων
  • 712 άτομα έλαβαν προσωπική εκπαίδευση
  • 526 γυναίκες έλαβαν προαγωγή
  • Το 100% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν ενίσχυσαν την πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης
  • Το 100% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν δεσμεύτηκε για «ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας»
  • 1 ώρα διαδικτυακό μάθημα «Ισότητα των φύλων στην τουριστική κατάρτιση» στο atingi.org
  • Κατευθυντήριες γραμμές για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου για τον δημόσιο τομέα
  • Στρατηγική για την ενσωμάτωση του φύλου στις τουριστικές επιχειρήσεις
  • Εκστρατεία ευαισθητοποίησης σε παγκόσμια κλίμακα σχετικά με την ισότητα των φύλων στον τουρισμό.
Επιστημονική Συντάκτρια - TravelDailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Η Γιώτα Μοσχοπουλίδου είναι πτυχιούχος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Απόφοιτη Μεταπτυχιακού ΔΠΜΣ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επιστημονική κατεύθυνση “Τουρισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη”.

Δραστηριοποιείται ως Επιστημονική Σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης, με πολυετή εμπειρία στο φάσμα του τουριστικού γίγνεσθαι και εξειδίκευση στο Τουριστικό Μάρκετινγκ και την Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Ως επιστημονική συντάκτρια του TravelDailyNews αρθρογραφεί πάνω σε θέματα Ανάπτυξης/Βιωσιμότητας/Καινοτομίας- Τεχνολογίας/Εναλλακτικών Μορφών και Πολιτισμού. Είναι υπεύθυνη για τις βιβλιοπαρουσιάσεις του επιστημονικού κλάδου του τουρισμού.

16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024