Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίKOUZINA 2024: Γαστρονομική Γιορτή με 18 Θεματικούς Πυλώνες Προωθεί την Ανατολική Χαλκιδική
Προορισμοί

KOUZINA 2024: Γαστρονομική Γιορτή με 18 Θεματικούς Πυλώνες Προωθεί την Ανατολική Χαλκιδική

Kouzina

Η γαστρονομική γιορτή KOUZINA 2024, με 18 θεματικούς τουριστικούς πυλώνες, προωθεί την Ανατολική Χαλκιδική.

Η εξέλιξη της γαστρονομικής γιορτής KOUZINA, η οποία δομείται και περιστρέφεται γύρω από 18 θεματικούς τουριστικούς πυλώνες, προωθεί ποιοτικά την Ανατολική Χαλκιδική, την ίδια στιγμή που φαίνεται να ξεκλειδώνει και να ενισχύει πολλές τουριστικές αγορές.

Η κορυφαία στιγμή

15 – 18.5.24: το KOUZINA συμπεριέλαβε στις δραστηριότητές του το Symposium με τίτλο Following Aristotle. Oι συνεδρίες του πραγματοποιήθηκαν σε εξωτερικούς και αρχαιολογικούς χώρους, προβάλλοντας εμβληματικά τοπόσημα της Ανατολικής Χαλκιδικής και συνδέοντας τα θέματα των συνεδριών με την πολιτιστική διαδρομή κάθε μνημείου. Μέσα από τις σπονδές, οι οποίες επισφράγισαν τη συνεργασία – φιλία του Δήμου Αριστοτέλη με 9 ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, προβλήθηκαν προϊόντα, όπως οίνος, μέλι, μουντοβίνα, ελαιόλαδο και γάλα, προερχόμενα από παραγωγούς της Αριστοτελικής Σύμπραξης, πιστοποιημένους με το σήμα ποιότητας «τοπικό προϊόν». Το Symposium παρακολούθησαν πάνω από 200 σύνεδροι, διπλωμάτες, αυτοδιοικητικοί, πολιτικοί, θρησκευτικοί παράγοντες, εκπρόσωποι Τύπου, ταξιδιωτικοί πράκτορες και επιχειρηματίες. Αποτέλεσε μέρος της αναβίωσης ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΩΝ, της σπουδαίας γιορτής των ελληνιστικών χρόνων, που ήταν αφιερωμένη στο φιλόσοφο Αριστοτέλη.

Οι εκδηλώσεις

Το KOUZINA συμπεριέλαβε στις μέχρι σήμερα δραστηριότητές του 3 γαστροπολιτιστικές εκδηλώσεις:

Η πρώτη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Μαΐου στο Παλαιοχώρι και συνδέθηκε με το Zorba the Greek (στον τόπο όπου ο Αλέξης Ζορμπάς έζησε για 22 ολόκληρα χρόνια). Αποτέλεσε αφηγηματική αναπαράσταση του τρόπου ζωής των παλαιοχωρινών από τους αριστοτελικούς χρόνους μέχρι και σήμερα: η επίκληση στη βροχή που βλασταίνει τη γη, οι τοπικοί χοροί, οι αργαλειοί στα χαμηλά σπίτια του περασμένου αιώνα, τα τσιγαρίδια και οι βαλανίσιες πατάτες (τοπικά εδέσματα) συνδέθηκαν τολμηρά στο «αριστοτελικό παραμύθι» ως κρίκοι μιας αλυσίδας καθημερινής παράδοσης.

Η δεύτερη πραγματοποιήθηκε στο Στανό την Κυριακή 19 Μαΐου, προωθώντας την ιστορία των καφενέδων, αλλά και των γεωργών – κτηνοτρόφων που κατέληγαν σε αυτούς μετά τον καθημερινό κάματο. Τα πιταρούδια (τσιπιτίκια) – φτιαγμένα από την περισσευούμενη ζύμη του τραχανά και ντόπιο κατσικίσιο τυρί – αποτέλεσαν το γαστρονομικό ζητούμενο της βραδιάς, δεδομένου ότι προσφέρονταν ως γιορτινό έδεσμα στους καφενέδες. Χοροί και αφηγήσεις πλαισίωσαν την αναπαράσταση του Κλήδονα γύρω από τη φωτιά.

Η τρίτη πραγματοποιήθηκε στην Ουρανούπολη τη Δευτέρα 20 Μαΐου, δικτυώνοντας το Δήμο Banja Luca της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης με το Δήμο Αριστοτέλη. Το KOUZINA διοργάνωσε το μοναστηριακό τραπέζι της γιορτής, το οποίο «στρώθηκε» εν πλω από 19 επιχειρήσεις – μέλη της Αριστοτελικής Σύμπραξης στη μνήμη του Γέροντα Επιφάνιου του Μυλοποταμινού, προωθώντας πιάτα από το βιβλίο του με τίτλο «η μαγειρική του Αγίου Όρους».

Τα δείπνα

Κατά τη διάρκεια του 1ου δεκαημέρου διεξαγωγής του, το KOUZINA παρουσίασε δείπνα της σικελικής γαστρονομίας, τα οποία προετοιμάσθηκαν από το visiting chef Lorentzo Muratore και το Girolamo Ganci. Οι δύο chef χρησιμοποίησαν θαλασσινά προϊόντα της αριστοτελικής και αθωνικής θάλασσας σε αυθεντικές σισιλιάνικες συνταγές. Mount Athos Resort στην Ιερισσό και Restaurant Akroyiali στην Ολυμπιάδα βρέθηκαν στο γαστρονομικό επίκεντρο της διοργάνωσης, το θέμα της οποίας ήταν η δικτύωση του Δήμου Αριστοτέλη με το Παλέρμο και τη Μεσσήνα.

Τα KOUZINA trips και η προώθηση

3 KOUZINA trips υπενθύμισαν τη σημασία της συνδυαστικής προώθησης της γιορτής.

Βρετανοί εκπρόσωποι τύπου περιηγήθηκαν στο Αριστοτελικό Όρος, ενώ κατέγραψαν κάθε πτυχή του Zorba the Greek project, το οποίο προωθείται ιδιαίτερα στη Βρετανία. Για πρώτη φορά αφιέρωμα στην Ανατολική Χαλκιδική αναμένεται να συμπεριληφθεί στη The Scottish Sun, στο Travel Magazine και στο Lonely Planet. Η αποστολή διοργανώθηκε από το Γραφείο Ε.Ο.Τ. Μεγάλης Βρετανίας & Ιρλανδίας.

Σουηδοί Καθηγητές της πανεπιστημιακής σχολής Τεχνών, Χειροτεχνίας και Σχεδιασμού KONSTFACK και εκπρόσωποι του Σουηδικού Ινστιτούτου της Αθήνας, προσκεκλημένοι και φιλοξενούμενοι του Δήμου Αριστοτέλη, περιηγήθηκαν «στον κόσμο των υφαντών και της ταπητουργίας» στην Ουρανούπολη, το Παλαιοχώρι, την Αρναία και το Στανό. Η οργανωμένη παρέμβαση εντάσσεται στις δραστηριότητες του Zorba the Greek project και αναμένεται να εξελιχθεί σε όλο τος εύρος του Δήμου Αριστοτέλη.

Ιταλοί ταξιδιωτικοί πράκτορες – μέλη της Fiavet Sicilia «ανακάλυψαν» στην κυριολεξία το Αριστοτελικό Όρος, τον Άθωνα και την Αμμουλιανή μέσα από ένα απαιτητικό ταξίδι εξοικείωσης, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του οδικού χάρτη της δικτύωσης του Δήμου Αριστοτέλη με το Παλέρμο και τη Μεσσήνα. Η αποστολή διοργανώθηκε από το Γραφείο Ε.Ο.Τ. Ιταλίας.

Η αμέσως επόμενη δραστηριότητά του KOUZINA, αφορά τη διοργάνωση της εβδομάδας της Μάλτας (12 – 15.6.24), η οποία αποτελεί τον τιμώμενο μεσογειακό προορισμό της φετινής γιορτής. To Σεπτέμβριο στις εκδηλώσεις συμμετέχει και η επικεφαλής chef του KOUZINA, Ντίνα Νικολάου.

Το KOUZINA 2024 αποτελεί συνδιοργάνωση του Δήμου Αριστοτέλη, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής και της Αριστοτελικής Σύμπραξης Επαγγελματιών του Δήμου Αριστοτέλη. Επικεφαλής chef του είναι η Ντίνα Νικολάου. Στις δραστηριότητές του συμμετέχουν 22 τοπικοί φορείς, πάνω από 180 τουριστικές επιχειρήσεις – μέλη της Αριστοτελικής Σύμπραξης και εκατοντάδες εθελοντές.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
14/06/2024
13/06/2024
12/06/2024
11/06/2024
10/06/2024
07/06/2024