Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΟΙΥΕ-ΠΑΣΕΝΤ κατά ΔΥΠΑ για την άδεια 9μηνης προστασίας μητρότητας
Εργασιακά

ΟΙΥΕ-ΠΑΣΕΝΤ κατά ΔΥΠΑ για την άδεια 9μηνης προστασίας μητρότητας

Η κοινή ανακοίνωση ΟΙΥΕ και ΠΑΣΕΝΤ για τα δικαιώματα των εργαζομένων στη ναυτιλία.

Με κοινή ανακοίνωση η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ), εναντιώνονται στην αντεργατικές πολιτικές που εφαρμόζει η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), όσον αφορά την άδεια μητρότητας για τις εργαζόμενες στη ναυτιλία.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες ενός περίεργου σκηνικού που ταλαιπωρεί και εμπαίζει το κλάδο των ναυτιλιακών υπαλλήλων.

Μετά από τις παρεμβάσεις του ΠΑΣΕΝΤ και τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Εργασίας, εκδόθηκε Εγκύκλιος του υπουργείου που διευκρινίζει ότι, την 9μηνη ειδική άδεια προστασίας μητρότητας, μπορούν πλέον να κάνουν χρήση και οι εργαζόμενες στη ναυτιλία, σύμφωνα με το άρθρο 54 του ν. 4808/21, με το οποίο καταργήθηκε η διάταξη που ταλαιπώρησε και αδίκησε για αρκετά χρόνια μια μεγάλη κατηγορία εργαζομένων.

Όμως η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, αν και έχει αποσταλεί από 28/3/2023, με αριθ. Πρωτ: 32553 συνεχίζει να αγνοείται  από την ΔΥΠΑ, η οποία δηλώνει ότι δεν τη γνωρίζει, ότι δεν την έχει λάβει. Τα υποκαταστήματα ΔΥΠΑ συνεχίζουν και απορρίπτουν τις αιτήσεις των εργαζομένων ενώ ακούστηκαν και περίεργες δηλώσεις του τύπου «ας λέει η εγκύκλιος, εμείς βρήκαμε παραθυράκι και δεν θα την εφαρμόσουμε» Πρωτόγνωρο αλήθεια το σκηνικό.

Καταγγέλλουμε τη πρακτική αυτή της ΔΥΠΑ σε βάρος των εργαζομένων οι οποίοι και βρίσκονται σε απόγνωση, βιώνουν την αδιαφορία και τον εμπαιγμό της πολιτείας και χάνουν τη δυνατότητα χρήσης της σχετικής άδειας, αφού παρέρχεται ο χρόνος που ορίζει ο νόμος για όλη τη διαδικασία.

Ας αναλάβουν επιτέλους οι αρμόδιοι φορείς τις ευθύνες τους, να εφαρμοστεί εδώ και τώρα ο νόμος χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς, να καλυφθούν και να αναγνωριστεί με αναδρομικότητα για το διάστημα που με ευθύνη τους δεν εφαρμόστηκε ο νόμος και το δικαίωμα χρήσης σε όσες εργαζόμενες το έχασαν μετά την αλλαγή του νόμου.

Καλούμε τον Διοικητή και το Δ.Σ του φορέα να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που επιβάλλονται για την επίλυση του ζητήματος, που αποτελεί ζήτημα ύψιστης σημασίας για το δικαίωμα των εργαζομένων.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024