Τελευταία νέα
HomeΤουριστικοί ΦορείςΠΑ.Σ.Ε.Ν.Τ.: Νέα συλλογική σύμβαση εργασίας για τον τουριστικό κλάδο
Τουριστικοί Φορείς

ΠΑ.Σ.Ε.Ν.Τ.: Νέα συλλογική σύμβαση εργασίας για τον τουριστικό κλάδο

συλλογική σύμβαση εργασίας ΠΑΣΕΝΤ

Η ανώτατη διαιτησία επικύρωσε νέα ΣΣΕ για τον τουριστικό κλάδο με αυξήσεις και επιδόματα, παρά τις εργοδοτικές αντιδράσεις.

Με απόφαση της ανώτατης δευτεροβάθμιας πενταμελούς διαιτησίας, οι εργαζόμενοι στον κλάδο των γραφείων ταξιδίων και τουρισμού της Ελλάδας απέκτησαν νέα συλλογική σύμβαση εργασίας (ΣΣΕ). Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΠΑ.Σ.Ε.Ν.Τ.) ανακοίνωσε την επιτυχία αυτή, υπογραμμίζοντας ότι τα σχέδια για κατάργηση της ΣΣΕ και επιστροφή σε συνθήκες εργασίας χωρίς συλλογική σύμβαση δεν πέρασαν.

Νέα Σύμβαση με Σημαντικές Αυξήσεις και Επιδόματα

Η νέα σύμβαση περιλαμβάνει αύξηση 10,5% στις κλίμακες της προηγούμενης σύμβασης που έληξε το 2019, με αυξήσεις σε κάθε κλίμακα από τον πρώτο έτος έως τα 40 χρόνια εργασίας. Επιπλέον, προβλέπει επίδομα πολυετούς προϋπηρεσίας (τριετίες) με ποσοστό 5% για κάθε τριετία και μέχρι έξι (6) τριετίες, επίδομα γάμου 10%, και επίδομα τέκνων 6% για κάθε τέκνο.

Επιπλέον Επιδόματα και Άδειες

Η σύμβαση προσφέρει επίσης επιστημονικό επίδομα 18% για πτυχιούχους ανώτατων σχολών και ανώτερων σχολών, και 10% για απόφοιτους ΙΕΚ και σχολών τουριστικών επαγγελμάτων. Περιλαμβάνει ρυθμίσεις για άδεια φροντίδας τέκνου, άδεια μητρότητας, άδεια πατρότητας, γονική άδεια για εργαζόμενους γονείς, άδεια μονογονεϊκών οικογενειών, και κατοχυρωμένες όλες τις άδειες εορτών, ανεξαρτήτως του νομικού χαρακτηρισμού τους ως υποχρεωτικές ή όχι.

Κατάργηση Ανεργατικών Νόμων και Κατοχύρωση Ωραρίου

Η νέα σύμβαση καταργεί τον νόμο του Χατζηδάκη και της Κεραμέως για κατάργηση του πενθήμερου, της Κυριακής, των αργιών και του συνεχούς ωραρίου εργασίας. Ρητά αναφέρεται ότι για τους εργαζόμενους στα γραφεία ταξιδίων και τουρισμού ισχύει η κυλιόμενη πενθήμερη εβδομάδα σαράντα (40) ωρών συνεχούς ωραρίου και οχτώ (8) ωρών ημερησίως.

Σκληρή Διαπραγμάτευση με την Εργοδοτική Οργάνωση

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό κατηγορεί την εργοδοτική οργάνωση HATTA και FEDHATTA για ανάλγητες και κυνικές πρακτικές κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Από το 2019, όταν έληξε η προηγούμενη ΣΣΕ, ο σύνδεσμος αγωνίστηκε για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων και να κατοχυρώσει νέες αμοιβές και όρους εργασίας.

Αντιστάσεις και Επιτυχίες στις Διαπραγματεύσεις

Ο σύνδεσμος δηλώνει: “Οι εργοδότες, εκμεταλλευόμενοι τον νόμο του Χατζηδάκη, προσπαθούν να καθυστερήσουν την εφαρμογή της σύμβασης. Ο νόμος τους επιτρέπει να προσφύγουν στα τακτικά δικαστήρια με σκοπό να ακυρώσουν την απόφαση, η οποία εκδόθηκε ομόφωνα από ανώτατο όργανο με ανώτατους δικαστές.”

“Έχουν ήδη προσφύγει και η αίτησή τους θα εκδικαστεί στις 15/10/2024. Δηλώνουμε ξεκάθαρα τα εξής:

  1. Η σύμβαση θα εφαρμοστεί.
  2. Θα εφαρμοστεί με αναδρομική ισχύ, και θα καταβληθούν μισθοί, κλίμακες, τριετίες και ωράρια με αναδρομικότητα έως και πέντε (5) ετών.”

Ο σύνδεσμος δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα με ενημερώσεις, κινητοποιήσεις, καταλήψεις και καταγγελίες για να επιβάλει το νόμο και να εφαρμόσει τη ΣΣΕ.

19/07/2024
18/07/2024
17/07/2024
16/07/2024
15/07/2024
12/07/2024