Τελευταία νέα
HomeΤουριστικοί ΦορείςΠανελλήνιο Σωματείο Τουριστικών Συνοδών: Επιτακτική η Ανάγκη Υπογραφής του ΠΔ για τους Τουριστικούς Συνοδούς
Τουριστική Πολιτική

Πανελλήνιο Σωματείο Τουριστικών Συνοδών: Επιτακτική η Ανάγκη Υπογραφής του ΠΔ για τους Τουριστικούς Συνοδούς

guides tourist bus

Το Πανελλήνιο Σωματείο Τουριστικών Συνοδών ζητά άμεσα την υπογραφή του ΠΔ για το επάγγελμα του τουριστικού συνοδού, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του επαγγέλματος

Το Πανελλήνιο Σωματείο Τουριστικών Συνοδών ανακοίνωσε ότι η προσπάθεια του Υπουργείου Τουρισμού για την αναβάθμιση του τουρισμού βρίσκεται στο σωστό δρόμο αναφορικά με το επάγγελμα του τουριστικού συνοδού. ‘Οπως τονίζει από το 2018 υπάρχει νόμος που θεσμοθετεί επίσημα το επάγγελμα του τουριστικού συνόδου, που πάντα υπήρχε σε κάθε οργανωμένο γκρούπ, αλλά ποτέ δεν υπήρχε έλεγχος για το ποιος μπορεί να ασκεί αυτό το επάγγελμα, με ποιες γνώσεις και με ποιανού φορέα την επιτήρηση. Ο Νόμος του 2018, αναγνωρίζει το επάγγελμα του τουριστικού συνόδου αλλά εκκρεμεί από τότε η υπογραφή του ΠΔ που ορίζει τις αρμοδιότητες και την επίβλεψη του επαγγέλματος.

Από το 2020, το ΠΔ είναι έτοιμο και παραμένει σε ένα συρτάρι του υπουργείου, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην υπάρχει έλεγχος για το ποιος συνοδεύει ένα οργανωμένο γκρούπ και με τι γνώσεις, αλλά όσο παραμένει η σημερινή κατάσταση, οξύνεται το πρόβλημα της ανασφαλιστης εργασίας και της πληρωμής με μαύρα χρήματα. Δηλαδή το Υπουργείο τουρισμού, έμμεσα επιτρέπει την εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή, πέραν των άλλων, τονίζει το Πανελλήνιο Σωματείο Τουριστικών Συνοδών.

Με την ψηφίση Ν. 4763/2020 δίνεται η δυνατότητα εισαγωγής μέσω παραλλήλου μηχανογραφικού των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα ΔΙΕΚ (επιπέδου 5) στην ειδικότητα “Τουριστικού Συνοδού”. Το υπουργείο Παιδείας καλεί τους σπουδαστές να σπουδάσουν tour leader, με συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών και συγκεκριμένα κριτήρια – γνώσεις που πρέπει να έχει ένας τουριστικός σύνοδος και από την άλλη το υπουργείο τουρισμού, με την καθυστέρηση υπογραφής του ΠΔ, αγνοεί τους σπουδαστές και το πρόγραμμα σπουδών και επιτρέπει στον κάθε ένα, να συνοδέψει ένα γκρούπ χωρίς καμία εκπαίδευση και χωρίς κανένα έλεγχο από το υπουργείο.

Εάν το υπουργείο τουρισμού θέλει να αναβαθμίσει και να ενισχύσει το τουριστικό προϊόν, θα πρέπει να υπογράψει το ΠΔ για τους τουριστικούς συνοδούς και έτσι να σταματήσει την υποβάθμιση του οργανωμένου ταξιδιού και την απαξίωση των σπουδαστών των ΙΕΚ που έχουν τελειώσει την ειδικότητα tour leader.

Βίκυ Καραντζαβέλου
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

22/07/2024
19/07/2024
18/07/2024
17/07/2024
16/07/2024
15/07/2024