Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΣήμα Επισκέψιμου Ζυθοποιείου: Ανοίγουν οι πόρτες των ζυθοποιείων στο ευρύ κοινό
Εναλλακτικός Τουρισμός

Σήμα Επισκέψιμου Ζυθοποιείου: Ανοίγουν οι πόρτες των ζυθοποιείων στο ευρύ κοινό

Το σήμα Επισκέψιμου Ζυθοποιείου είναι ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση της κουλτούρας της μπύρας στην Ελλάδα.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023, στο beer bar Barley Cargo, η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών και το Υπουργείο Τουρισμού, ανακοίνωσαν την θέσπιση του Σήματος Επισκέψιμου Ζυθοποιείου.

Η πρόταση της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών είχε ως στόχο την σύνδεση της ελληνικής παραγωγής ζύθου με αυτήν της φιλοξενίας, μέσα από ένα οργανωμένο θεσμικό πλαίσιο. Η ένταξη του ζυθοτουρισμού στις εθνικές δράσεις προώθησης του τουριστικού προϊόντος, θα ενισχύσει την επισκεψιμότητα και την εξωστρέφεια των ζυθοποιείων, ενώ  παράλληλα θα αναδείξει την κουλτούρα του ζύθου στην χώρα μας.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, κ. Σοφοκλής Παναγιώτου.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, κ. Σοφοκλής Παναγιώτου, δήλωσε: «Με γνώμονα την εμπειρία από την μακρόχρονη λειτουργία των επισκέψιμων οινοποιείων και υλοποιώντας ως Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών με μεγάλη επιτυχία τη δράση των  Ανοικτών Ζυθοποιείων, από το 2018, αναλάβαμε την πρωτοβουλία να ζητήσουμε από το Υπουργείο Τουρισμού την θέσπιση του Σήματος Επισκέψιμου Ζυθοποιείου.

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον του κοινού για τα προϊόντα του ζύθου και η αλματώδης ανάπτυξη της μικροζυθοποιίας την τελευταία δεκαετία, μας οδήγησαν στην υποβολή της συγκεκριμένης  πρότασης. Η ανταπόκριση του υπουργείου Τουρισμού, σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, στο συγκεκριμένο  αίτημα του κλάδου και η ουσιαστική διαβούλευση που ακολούθησε, αποτελούν παράδειγμα υιοθέτησης μεταρρυθμίσεων που συμβάλλουν στην δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να τύχουν αντίστοιχης αντιμετώπισης και άλλα, πολύ σοβαρά και χρόνια αιτήματα του κλάδου μας. Ο ζυθοτουρισμός, ως δράση μιας ευρύτερης γαστρονομικής εμπειρίας του επισκέπτη, θα ενισχύσει επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια και σε τουριστικές περιοχές, ενδυναμώνοντας την αναπτυξιακή πορεία  του κλάδου μας».

Ο πρόεδρος της Ένωσης είπε ότι υπάρχουν άνω των 60 μικροζυθοποιείων σε όλη την επικράτεια, ενώ στη σχετική ΚΥΑ για τα επισκέψιμα ζυθοποιεία προβλέπονται και χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και καταλύματα, ώστε να προσφέρεται μια συνολική εμπειρία στον επισκέπτη. Υπάρχουν κάποιες βασικές προϋποθέσεις για την παροχή του Σήματος, όπως οι κτιριακές εγκαταστάσεις (χώρος εστίασης και χώρος εκδηλώσεων) και η προσβασιμότητα.

Σοφία Ζαχαράκη: Έτοιμη η ΚΥΑ και για το Σήμα Επισκέψιμου Ελαιοτριβείου, σε διαβούλευση και άλλα Σήματα

Η υφυπουργός Τουρισμού, κα Σοφία Ζαχαράκη, που ήταν παρούσα στη παρουσίαση, ανέφερε: «Μετά από δουλειά πολλών μηνών και την ουσιαστική υποστήριξή μας από τους επαγγελματίες του κλάδου, το Υπουργείο Τουρισμού σχεδίασε και είναι σε θέση πλέον να παρουσιάσει το πρώτο Σήμα Επισκέψιμου Ζυθοποιείου. Πρόκειται για ακόμη μία σημαντική πρωτοβουλία, ενταγμένη στο σύνολο των καινοτόμων πολιτικών που εφαρμόζουμε.

Η υφυπουργός Τουρισμού, κα Σοφία Ζαχαράκη.

Επιδιώκουμε την υπεύθυνη ανάπτυξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, με όρους βιωσιμότητας και  την περαιτέρω διαφοροποίησή του μέσω της προώθησης των ειδικών μορφών τουρισμού και της δημιουργίας νέων, σύνθετων τουριστικών πακέτων, με έμφαση στην ποιότητα και την ένταση της εμπειρίας που προσφέρεται. Το νέο αυτό Σήμα έρχεται να παντρέψει δημιουργικά τον κόσμο του εγχώριου  ζύθου συνολικά, από τις πρώτες ύλες, την επεξεργασία τους στις ζυθοποιητικές εγκαταστάσεις και την παραγωγή της ελληνικής μπύρας, με αυτόν της φιλοξενίας. Με τον τρόπο αυτό, ερχόμαστε στην πράξη να ενισχύσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις, ενθαρρύνοντάς τες στην αναζήτηση νέων δρόμων ανάπτυξης».

Σημαντικό εργαλείο στην κατεύθυνση αυτή είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσω του οποίου περισσότερα από 17 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε δράσεις προώθησης του αγροτουρισμού, τη δημιουργία του πρώτου δικτύου Αγροτουρισμού και Γαστρονομικού τουρισμού καθώς και του πρώτου ειδικού θεματικού DMMO.

Η κα Ζαχαράκη είπε ακόμη ότι η ΚΥΑ για το Σήμα που θα αφορά σε ελαιοτριβεία αναμένεται να βγει σύντομα, ενώ σε επεξεργασία είναι τα Σήματα για

  • την πρόσβάσιμη τουριστική επιχείρηση
  • τον πρόσβάσιμο τουριστικό προορισμό και
  • pet friendly καταλύματα

Αξίζει να σημειωθεί, πως τα ζυθοποιεία, δέχονται ήδη πληθώρα αιτημάτων, τόσο από ιδιώτες όσο και από οργανωμένους φορείς και εταιρείες του τουριστικού κλάδου, για επισκέψεις στους χώρους παραγωγής, καθώς και για γευστικές δοκιμές των προϊόντων τους. Το Σήμα Επισκέψιμου Ζυθοποιείου έρχεται να δώσει ώθηση σε πληθώρα ζυθοποιείων σε όλη τη χώρα, να αποτελέσουν πόλους έλξης επισκεπτών, αναδεικνύοντας τα προϊόντα και τις εγκαταστάσεις τους.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024