Τελευταία νέα
HomeΤουριστικοί ΦορείςΣτους δρόμους οι ξεναγοί για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού – ραντεβού με Κεφαλογιάννη
Ξεναγοί

Στους δρόμους οι ξεναγοί για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού – ραντεβού με Κεφαλογιάννη

ξεναγοί ΠΟΞΕΝ
Φωτογραφία: Γέμμα Οικονομοπούλου

Οι ξεναγοί διαμαρτύρονται ενάντια στο νέο νομοσχέδιο της Όλγας Κεφαλογιάννη που απειλεί το επάγγελμά τους, ζητώντας τη διατήρηση του νόμου 710/1977. Η Πανελληνία Ομοσπονδία Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ) πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά από το Μουσείο της Ακρόπολης.

Στο δρόμους βγήκαν οι ξεναγοί απέναντι στην διάλυση του επαγγέλματός τους που πραγματοποιεί το νέο νομοσχέδιο της Όλγας Κεφαλογιάννη. Σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησε χθες στη μία η ώρα μπροστά από το Μουσείο της Ακρόπολης η Πανελληνία Ομοσπονδία Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ). Ξεναγοί όλων των ηλικιών ξεκαθάρισαν πως δεν πρόκειται να κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω στην κατάργηση του νόμου 710/1977 που επιχειρεί με αόριστες διατάξεις να καταργήσει η Υπουργός Τουρισμού. Αξίζει να τονιστεί ότι στις παγκόσμιες αξιολογήσεις από τους πελάτες των τουριστικών πρακτορείων και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ξεναγών κατατάσσει την ποιότητα των ξεναγήσεων στην πρώτη θέση παγκοσμίως. Όπως μαθαίνουμε το υπουργείο Τουρισμού υπό το βάρος των εξελίξεων έχει κλείσει ραντεβού με την ΠΟΞΕΝ στις 25 Ιουνίου 2024 για να συζητηθούν τα παραπάνω θέματα.

Διαβάστε επίσης → Ακούει κανείς; Προς Υπουργεία Tουρισμού, Oικονομικών, και Προστασίας του Πολίτη

Αντίστοιχες δυναμικές παραστάσεις διαμαρτυρίας έλαβαν χώρα στην Θεσσαλονίκη (έξω από το Μνημείο του Λευκού Πύργου) και τη Σαντορίνη (έξω από τον Αρχαιολογικό Χώρο του Ακρωτηρίου), ενώ σε Συνέντευξη Τύπου προχώρησαν οι ξεναγοί στην Κρήτη.

Όπως τονίζουν οι ξεναγοί το υπουργείο επιχειρεί να βαφτίσει τον εκατόστε οδηγό-συνοδό ενός τουριστικού group ως “ξεναγό” αφήνοντας χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα τους διπλωματούχους ξεναγούς που είναι οι μόνοι αρμόδιοι να εξηγήσουν σωστά τον ελληνικό Πολιτισμό τους επισκέπτες της χώρας μας. Με τον τρόπο αυτόν πετάει στον κάλαθο των αχρήστων 2 έτη σπουδών, την παρακολούθηση μαθημάτων και τα αμέτρητα χιλιόμετρα που κάνουν οι Έλληνες ξεναγοί.

Έχουμε πολλές φορές δημοσιεύσει ρεπορτάζ για τα προβλήματα των παρανόμων ξεναγών που ουσιστικά λένε ανακρίβιες, αλλά και δεν πληρώνουν τους παραμικρούς φόρους αποτελώντας αθέμιτο ανταγωνισμό τους επαγγελματίες ξεναγούς. Και αντί αυτή η κατάσταση να περιοριστεί ή και εξαφανιστεί σε μια χώρα που βασίζεται στον πολιτισμό της, τώρα ουσιαστικά νομιμοποιείται.

Διαβάστε επίσης → Η αντιμετώπιση και εξέλιξη του επαγγέλματος του ξεναγού στην Ελλάδα: Από την αναγνώριση έως την υποβάθμιση

Η θέση της προέδρους της ΠΟΞΕΝ κ. Γέμμα Οικονομοπούλου

Εν μέσω της τουριστικής περιόδου το Υπουργείο Τουρισμού αποφασίζει να ανεβάσει σε δημόσια διαβούλευση Νομοσχέδιο μέσα στο οποίο υπάρχουν άρθρα, τα οποία αφορούν το επάγγελμα του Ξεναγού. Ουσιαστικά καταργεί τον ιστορικό νόμο 710/77 περί Ξεναγών, το θεμέλιο λίθο του ορισμού και της φύσης ενός επαγγέλματος που αποτελεί τον σημαντικότερο κρίκο στην προβολή της πολιτιστικής και τουριστικής προβολής του τόπου μας.
Οι γελοίες δικαιολογίες περί “κλειστού επαγγέλματος” δεν υφιστάνται τώρα αλλά ούτε παλαιότερα. Η μόνη προυπόθεση είναι η εκπαίδευση, απαραίτητο εφόδιο για την άσκηση οποιουδήποτε επαγγέλματος, Βέβαια ζούμε στην εποχή που όλοι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα για τα φραγκάκια εισάγοντας ταυτόχρονα και διάφορους ευφάνταστους τίτλους για να δικαιολογούμε την ασυδοσία.
Είναι εξοργιστικό, ότι το ίδιο το Υπουργείο έχει “ανοίξει” διάφορους δρόμους (πέρα των Σχολών και των Ταχύρρυθμων Σεμιναρίων) για την άσκηση του επαγγέλματος χωρίς στην ουσία να ενδιαφέρεται για την ποιότητα των “υπηρεσιών” που θα προσφέρονται στους επισκέπτες του τόπου μας. Το ίδιο το Υπουργείο, ο φορέας που εκπροσωπεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες της ελληνικής οικονομίας προάγει με πλήρη αδιαφορία και ανευθυνόητα απλά φτηνό δυναμικό,
Καταλύει το οποιοδήποτε πλαίσιο (νομοθετικό και επαγγελματικό) προστασίας για το ποιός μπορεί να ασκεί το επάγγελμα του Ξεναγού. Ο ΚΑΘΕΝΑΣ – χωρίς καμία εκπαίδευση, χωρίς κάποια πιστοποίηση – χωρίς καμία προυπόθεση. Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ….. αλλά δεν βαριέστε φραγκάκια είναι αυτά. !!
Αποδεικνύει την αναποτελεσματικότητα του στην άσκηση ελέγχων και επιβολής των οριζόμενων προστίμων – όπως το ίδιο Υπουργείο έχει ορίσει – με ένα διαφορετικό μοντέλο : της απόλυτης ασυδοσίας.
Δεν είναι ελεύθερη οικονομία, είναι ασύδοτη οικονομία.
Το καταθέτω με την ευθύνη του λόγου μου, ως επαγγελματίας που έχω τιμήσει όλα αυτά τα χρόνια τον πολιτισμό, την ιστορία, την κληρονομία του τόπου μου, τους ανθρώπους μας, τους συνεργάτες και πάνω από όλα τους επισκέπτες που με εμπιστεύτηκαν.

Όλη η ουσία μέσα από τα λίγα λόγια του ξεναγού Κρίτωνα Πιπέρα “Σαράντα χρόνια που δουλεύω σαν ξεναγός. Όργωσα τη χώρα απ’ άκρου σ ακρον, στερήθηκα οικογένεια, φίλους, στερήθηκα τα απλά, καθημερινά πράγματα. Μια ζωή με μια βαλίτσα στο χέρι, ώρες ατελείωτες να μιλάω στους επισκέπτες μου στα τουριστικά λεωφορεία, στα πλοία, για τη χώρα μου, για τις ομορφιές της, τον πόνο της, τον πολιτισμό της, την υπερηφάνεια μου για τούτη τη μικρή γωνιά γης που έδωσε και δίνει τόσα πολλά, που της πήραν τόσα πολλά, να διαβάζω αρχαίες επιγραφές, σπαράγματα σοφίας, που είναι ζωντανά σε κάθε γωνιά, σε κάθε χωριό, σε κάθε βουνό που είναι γεμάτο κενταύρους, αερικά, νεράιδες και ξωτικά. Για τον πόνο του ξεριζωμού, τον σπαραγμό της ξενιτιάς που ανασαίνει σε κάθε λιμάνι, σε κάθε σταθμό. Τον πόλεμο, τις θυσίες αυτού του λαού, τον λυρισμό του Ελύτη, τον πόνο του Καβάφη,τη μαγεία του Μάνου Χατζιδάκι, την ομορφιά του Θεοδωράκη. Τους αγώνες, το αίμα και τις θυσίες των Ελλήνων για ελευθερία, την αιμορραγία του λαού αυτού που πόνεσε και πονάει, να υπερασπίζομαι τα δικαιώματα αυτού του τόπου απέναντι σε κάθε είδους κλέφτες της ιστορίας μας, να εξηγώ, να μιλάω, να παρουσιάζω, και να βλέπω στα μάτια των επισκεπτών μου το θαυμασμό για αυτή την τόσο μικρή μα τοσο μεγάλη χώρα. Να βάζω κάθε μέρα ένα μικρό λιθαράκι στο κτίσιμο της αξιοπρέπειας της χώρας μου. Και να βλέπω τους επισκέπτες μου να προσκυνανε το μεγαλείο της Ελλάδας. Και έρχεσαι τώρα εσύ, κυρία Κεφαλογιάννη να μου πεις ότι δεν είμαι άξιος να παρουσιάζω τη χώρα μου. Να μου πεις ότι με περιορίζεις μόνο σε ένα περίκλειστο μνημείο . Ποια είσαι που θα με κρίνεις? Που θα κρίνεις τη δουλειά μου που τόσα χρόνια ανεβάζει την Ελλάδα? Πώς μπορείς να αποφασίζεις ότι αυτό που διδάχτηκα μέσα από τις κρατικές σχολές ξεναγών είναι τώρα περιορισμένο και παραδίδεις έτσι απλά τη δουλειά μου σε συνοδούς από όλη την ΕΕκαι τους κάθε λογής παράνομους που κάνουν πάρτι έξω από αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία λέγοντας ανακρίβειες και ψεμματα για αυτή τη χώρα, γιατί δήθεν θες να αναβαθμίσεις το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας? Η Ελλάδα δεν είναι τουριστικό προϊόν, η Ελλάδα είναι Ιστορία, η Ελλάδα είναι Πολιτισμός, και την παραδίδεις απλά σε ανθρώπους μη εκπαιδευμένους, μη πιστοποιημένους, για να πουν στους επισκέπτες τι? Ο ξεναγός είναι ψυχή, είναι καρδιά, και όποιος προσπαθήσει να τα ξεριζώσει αυτά και να μας βάλει στη γωνία, θα μας βρει απέναντι τους.”

Ετικέτες
19/07/2024
18/07/2024
17/07/2024
16/07/2024
15/07/2024
12/07/2024