Στις εννιά ενότητες του βιβλίου περιγράφονται με χρονολογική σειρά η θεσμική εξέλιξη και πορεία του ΕΟΤ, -με ημερομηνίες ορόσημο το 1914.
To βιβλίο ‘Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού – ταξίδι στο χρόνο’, του Κώστα Χρ. Κατσιγιάννη, πολιτικός μηχανικός, πρώην Γενικός Διευθυντής Ε.Ο.Τ., αναφέρεται στις εξελίξεις θέσπισης των πολιτικών και των αντίστοιχων υποδομών του τουρισμού στην Ελλάδα του 19ου αιώνα έως και των πιο πρόσφατων χρόνων. Πρόκειται για -τον σχεδόν- ένα αιώνα ιστορίας του δημόσιου τομέα του τουρισμού δηλ. του Ε.Ο.Τ., με τους ανθρώπους του και τις προγραμματισμένες πολιτικές του να συνεισφέρουν τόσο στην θεσμική εξέλιξη όσο και στην πρότυπη θεμελίωση και ανάπτυξη της δημόσιας και ιδιωτικής υποδομής αλλά και στην ταυτόχρονη χάραξη της στρατηγικής στην τουριστική πολιτική της χώρας, συμβάλλοντας άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά στην πορεία συγκρότησης του ελληνικού τουρισμού. Ο ίδιος ο συγγραφέας, στον πρόλογό του, δεν ξεχνά να αναφερθεί και στην πρωτοποριακή ‘συμμετοχή ορισμένων ιδιωτών’, οι οποίοι κατά τη δεκαετία του 1950 συνέβαλαν ουσιωδώς στο μέλλον του ελληνικού τουρισμού, με την έμπρακτη συμμετοχή τους στην ανάπτυξη οδικών και θαλάσσιων υποδομών αλλά και οικοδόμησης εμβληματικών μονάδων φιλοξενίας.
Ο κύριος Κατσιγιάννης με την 35χρονη πορεία του στον ΕΟΤ (1970 -2005) αλλά και την αμέριστη αφοσίωσή του στην άμεση πραγμάτωση της βέλτιστης πρακτικής του οργανισμού, ασχολήθηκε με την έρευνα και συγγραφή της ιστορίας της διαμόρφωσης και άσκησης της ελληνικής τουριστικής πολιτικής, η οποία ταυτίστηκε με την ιστορική διαδρομή του ΕΟΤ: καθώς, για πάνω από 60 χρόνια, ο ΕΟΤ ήταν ο μοναδικός δημόσιος φορέας που ‘ταυτίστηκε’ με τον ελληνικό τουρισμό. Το βιβλίο ξεκινάει με την ιστορική τεκμηρίωση του περιηγητισμού (και κατόπιν του τουρισμού) και την άμεση σχέση αυτού με τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και τη θρησκεία. Σημαντικό ιστορικό γεγονός υπήρξε η έναρξη των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896, οι οργανωμένες αρχαιολογικές ανασκαφές καθώς και η ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού. Η ίδρυση (1929) και επανίδρυση (1950 -1951) του ΕΟΤ, το πρόγραμμα ΞΕΝΙΑ που συνέβαλλε στην οικοδόμηση των νέων τουριστικών καταλυμάτων και στη συνέχεια των τουριστικών εγκαταστάσεων όπως, μαρίνες, καζίνα, ακτές, κάμπινγκ, σπήλαια κ.α., τα μεγάλα έργα τουριστικής υποδομής, η επικράτηση του μαζικού τουρισμού και οι ειδικές μορφές αποτελούν βασικούς σταθμούς της εξέλιξης του τουριστικού τομέα. Πρόκειται για έναν πυκνογραμμένο τόμο της ιστορίας του ελληνικού τουρισμού, δοσμένο με γλαφυρότητα, χρονική συνέπεια, αφηγηματικές λεπτομέρειες και αυθεντική φωτογραφική τεκμηρίωση, στον οποίο αποδεικνύεται μέσα από την ιστορική εξέλιξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού «πως ξεκινώντας ουσιαστικά από το μηδέν, πέτυχε ένα μικρό θαύμα, αφού ανέδειξε τη μικρή σε μέγεθος Ελλάδα σε υπολογίσιμη τουριστική δύναμη», όπου για το έτος 1919 (τελευταίοι 9 μήνες) ο αριθμός περιηγητών που καταγράφθηκαν αριθμούνται σε 12.123 ενώ το για το 1924 σε 21.203 επισκέπτες.
Στις εννιά ενότητες του βιβλίου περιγράφονται με χρονολογική σειρά η θεσμική εξέλιξη και πορεία του ΕΟΤ, -με ημερομηνίες ορόσημο το 1914 όπου επί κυβερνήσεως Ελευθερίου Βενιζέλου πραγματοποιήθηκε η σύσταση Γραφείου Ξένων και Εκθέσεων στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, το 1919 η σύσταση αυτοτελούς Υπηρεσίας Ξένων και Εκθέσεων και το 1929 η ίδρυση Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ως ΝΠΔΔ υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας-, οι πρωτοπόροι του Ελληνικού τουρισμού, οι υπάλληλοι του ΕΟΤ και οι εκδηλώσεις του ΕΟΤ, όπως Φεστιβάλ Αθηνών, Φεστιβάλ Επιδαύρου, οι Γιορτές Κρασιού κ.α.. Ειδική αναφορά γίνεται στις αφίσες των φεστιβάλ και τους δημιουργούς τους, με αξιοσημείωτη τη βράβευση της αφίσας του Φεστιβάλ Αθηνών 1969, στο διεθνή διαγωνισμό της Αργεντινής. Στην τρίτη ενότητα γίνεται αναλυτική αναφορά στην τουριστική προβολή της Ελλάδας με ανάλυση των διαφημιστικών καμπανιών, το πρόγραμμα των δημοσίων σχέσεων, το ρόλο των νομαρχιακών επιτροπών στην τουριστική προβολή, τις εμπορικές και τουριστικές εκθέσεις. Τα δημόσια ΄τουριστικά έργα, οι ειδικές μορφές τουρισμού που πραγματοποιήθηκαν και αναπτύχθηκαν με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων της περιόδου 1982 έως 1989 καθώς και η ανάπτυξη δημόσιας και ιδιωτικής τουριστικής υποδομής και εκπαίδευσης αποτελούν βασικές θεματικές ενότητες που ‘όρισαν’ την ανάπτυξη της χώρας, προσδιορίζοντας και θεμελιώντας την ανάπτυξη της τουριστικής φιλοξενίας βάση προδιαγραφών.
Την καλλιτεχνική επιμέλεια του βιβλίου είχε ο Νίκος Κωστόπουλος, ο οποίος σχεδίασε μερικές από τις πιο πετυχημένες αφίσες του ΕΟΤ, ενώ οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στην έκδοση είναι από το προσωπικό αρχείο του συγγραφέα και των άλλων υπαλλήλων του ΕΟΤ καθώς και από το αρχείο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.
Η Γιώτα Μοσχοπουλίδου είναι πτυχιούχος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Απόφοιτη Μεταπτυχιακού ΔΠΜΣ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επιστημονική κατεύθυνση “Τουρισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη”.
Δραστηριοποιείται ως Επιστημονική Σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης, με πολυετή εμπειρία στο φάσμα του τουριστικού γίγνεσθαι και εξειδίκευση στο Τουριστικό Μάρκετινγκ και την Περιφερειακή Ανάπτυξη.
Ως επιστημονική συντάκτρια του TravelDailyNews αρθρογραφεί πάνω σε θέματα Ανάπτυξης/Βιωσιμότητας/Καινοτομίας- Τεχνολογίας/Εναλλακτικών Μορφών και Πολιτισμού. Είναι υπεύθυνη για τις βιβλιοπαρουσιάσεις του επιστημονικού κλάδου του τουρισμού.