Τελευταία νέα
HomeΑνάδειξη των μνημείων στο Δήμο Βόλβης
Στόχος είναι η καταγραφή των τοπικών χαρακτηριστικών, η ανάδειξη και η προβολή τους

Ανάδειξη των μνημείων στο Δήμο Βόλβης

Μέσω του προγράμματος Leader ο Δήμος Βόλβης προχωρά στην αποτύπωση και προβολή όλων των μνημειακών του χώρων.

Το Κάστρο της Ρεντίνας και το Βήμα του Αποστόλου Παύλου είναι ενδεικτικά δυο από τα αξιοθέατα-μνημεία του Δήμου Βόλβης, που πρόκειται να χαρτογραφηθούν και να προβληθούν, μέσα από ειδική δράση.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενέκρινε στο πλαίσιο του προγράμματος Leader, τη χρηματοδότηση του σχεδίου: “Ανάδειξη αξιοθέατων και μνημείων των Δ.Δ. του Δήμου Βόλβης μέσω της χαρτογραφικής απεικόνισής τους, της προβολής τους σε πινακίδες έκθεσης και της αναπαραγωγής τους σε ενημερωτικό – πληροφοριακό υλικό”, προϋπολογισμού 28.000 ευρώ.

Στόχος είναι η καταγραφή των τοπικών χαρακτηριστικών, η ανάδειξη και η προβολή τους, μέσω ενός εύχρηστου πληροφοριακού συστήματος και η εναρμονισμένη με το περιβάλλον πληροφοριακή σήμανση τους. Με τον τρόπο αυτό προβάλλονται χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικού, πολιτιστικού, ιστορικού, φυσικού ενδιαφέροντος του δήμου Βόλβης, βελτιώνεται η δυνατότητα προβολής και προώθησης της περιοχής μέσω της χαρτογραφικής απεικόνισης (ψηφιακό χαρτογραφικό υπόβαθρο), παρέχεται η δυνατότητα άμεσης πληροφόρησης του δημότη και του επισκέπτη για την τοπική κληρονομιά του Δήμου Βόλβης και αναδεικνύονται περιηγητικές οικοτουριστικές διαδρομές, διατηρώντας και προστατεύοντας το περιβάλλον.

Στο πρόγραμμα προβλέπεται η δημιουργία χάρτη που θα αποτυπώνει μεταξύ άλλων αρχαία ευρήματα, βυζαντινές εκκλησίες, το πλούσιο οικοσύστημα των εκβολών των ποταμών Στρυμόνα και Ρήχιου, της λίμνης Βόλβης κ.λπ., περιηγητικές διαδρομές περιμετρικά των λιμνών και των παραδοσιακών οικισμών, οδικό δίκτυο, χαρτογράφηση οικισμών, καθώς και ψηφιοποίηση των αντίστοιχων χαρτών και αναπαράσταση του χάρτη σε 3d μορφή. Ακόμα, μέσω ειδικών πινακίδων και σταντ που θα εναρμονίζονται στο περιβάλλον, θα παρέχονται πληροφορίες σε δημότες και επισκέπτες.

Ο δήμαρχος Βόλβης κ. Δημήτρης Γαλαμάτης, επισημαίνει ότι “αποτελεί ιστορικό καθήκον για όλους μας, όχι μόνο η καταγραφή και αποτύπωση της κληρονομιάς του παρελθόντος και του φυσικού κάλους της περιοχής μας, αλλά και η ανάδειξη τους, ώστε να γίνουν γνωστά σε δημότες και επισκέπτες. Στόχος μας είναι να γίνουν γνωστά και στις μελλοντικές γενιές, όλα αυτά τα αξιοθέατα, ώστε να επιτύχουμε και το σεβασμό προς αυτά, αλλά και την προστασία τους. Η δράση αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς επιδιώκουμε να διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο από την Πολιτεία την αρωγή της στην προβολή της ιστορικής μας κληρονομιάς και εκτός συνόρων”.

Ετικέτες
12/07/2024
11/07/2024
10/07/2024
09/07/2024
08/07/2024
05/07/2024