Τελευταία νέα
ΑρχικήΕγκρίθηκε από το Συμβούλιο Μουσείων η εκθεσιακή περιήγηση στο Παλάτι των Δεσποτών στον Μυστρά
Πολιτισμός

Εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Μουσείων η εκθεσιακή περιήγηση στο Παλάτι των Δεσποτών στον Μυστρά

Το πρόγραμμα των παρεμβάσεων για τη συνολική ανάδειξη και προστασία της καστροπολιτείας του Μυστρά περιλαμβάνει εργασίες για τη βελτίωση και επέκταση της επισκεψιμότητας στον αρχαιολογικό χώρο, εργασίες συντήρησης του ζωγραφικού διακόσμου των λίθινων στοιχείων των Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, Παντάνασσας και Ευαγγελίστριας και του Αρχαιολογικού Χώρου Μυστρά. Θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023.

​Τη μουσειογραφική μελέτη για την ανάδειξη – εκθεσιακή περιήγηση στο Παλάτι των Δεσποτών στον αρχαιολογικό χώρο Μυστρά, με προϋπολογισμό 1,35 εκατ. ευρώ, ομόφωνα ενέκρινε το Συμβούλιο Μουσείων.

Μετά την έγκριση της μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης για τον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: “Προχωράμε, εντός του χρονοδιαγράμματος, στην ανάδειξη του ενταγμένου στον κατάλογο της UNESCO μνημειακού συνόλου του Μυστρά, που ενσωματώνει πλήθος στοιχείων του υλικού πολιτισμού, των ύστερων βυζαντινών χρόνων και της τουρκοκρατίας και την ιστορία ενός από τα σημαντικότερα διοικητικά κέντρα της Πελοποννήσου. Ο επισκέπτης, μέσα από τη μοναδική εμπειρία θέασης, με τη χρήση νέων τεχνολογιών, θα βιώνει τη βυζαντινή καθημερινότητα: Από τη ζωή των αυτοκρατόρων και τη σχέση τους με τους δεσπότες, μέχρι και την αμφίεση και τη διατροφή της περιόδου. Ο επισκέπτης καλείται, με εύληπτο τρόπο, να κατανοήσει και να προσεγγίσει τις εκφάνσεις της τελευταίας βυζαντινής περιόδου. Το πρόγραμμα των παρεμβάσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη συνολική ανάδειξη και προστασία της καστροπολιτείας του Μυστρά περιλαμβάνει εργασίες για τη βελτίωση και επέκταση της επισκεψιμότητας στον αρχαιολογικό χώρο, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, εργασίες συντήρησης του ζωγραφικού διακόσμου των λίθινων στοιχείων των Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, Παντάνασσας και Ευαγγελίστριας, του Αρχαιολογικού Χώρου Μυστρά,  προϋπολογισμού σχεδόν 1 εκατ. ευρώ. Για τη συνολική θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου, ο Μυστράς έχει περιληφθεί στο ενταγμένο έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις που αφορούν στην παρακολούθηση, ψηφιοποίηση, και στον συστηματικό έλεγχο των επιπτώσεων στον αρχαιολογικό χώρο”.

Η μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη για το έργου “Ανάδειξη – Εκθεσιακή Περιήγηση στο Παλάτι των Δεσποτών στον αρχαιολογικό χώρο Μυστρά” είναι ενταγμένες στο ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014-20120. Προβλέπουν τη διαμόρφωση των επισκέψιμων χώρων του Παλατιού των Δεσποτών. Μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις και τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών, εξειδικευμένου εσωτερικού φωτισμού, αναδεικνύονται οι διάφορες όψεις και χρήσεις του συγκροτήματος. Παράλληλα  διασφαλίζεται η προστασία του μνημείου.

Το έργο διαρθρώνεται σε τρία μέρη:
α) Λειτουργική ολοκλήρωση του συγκροτήματος του Παλατιού (οικοδομικές εργασίες, φωτισμός, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου),
β) Εξασφάλιση προσβασιμότητας και δημιουργία υποδομών εξυπηρέτησης κοινού (κατασκευή χώρων υγιεινής, διαμόρφωση διαδρομών πρόσβασης γενικού κοινού και ΑμεΑ),
γ) Εκθεσιακό πρόγραμμα που προσβλέπει στην εμπειρία των επισκεπτών.

Το έργο υλοποιείται απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το τέλος του 2023.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024