Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠεριφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Επιτακτική η στροφή στον ποιοτικό τουρισμό

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Επιτακτική η στροφή στον ποιοτικό τουρισμό

“Έναν από τους σημαντικότερους τομείς οικονομικής δραστηριότητας για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί ο τομέας του τουρισμού, αφού η περιοχή παρουσιάζει ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω της πολυμορφίας του τοπίου, […]

“Έναν από τους σημαντικότερους τομείς οικονομικής δραστηριότητας για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί<...> ο τομέας του τουρισμού, αφού η περιοχή παρουσιάζει ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω της πολυμορφίας του τοπίου, του πολιτιστικού της πλούτου και των αξιόλογων φυσικών πόρων που διαθέτει” ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας, κ. Γιώργος Τσιότρας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Έκθεση Τουρισμού `Τουριστικό Πανόραμα 2005`, την Παρασκευή 8 Απριλίου.

“Προς την κατεύθυνση μίας σωστής τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή πρέπει να γίνουν πολλά, σημείωσε ο κ. Τσιότρας, προσθέτοντας ότι “παράλληλα με την επίλυση των προβλημάτων σε βασικά έργα υποδομών, συγκοινωνιακά δίκτυα, δίκτυα υδροδοτικά και αποχετεύσεων, έργα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, για τα περισσότερα από τα οποία η πολιτεία (Κεντρική Διοίκηση, Περιφέρεια, Νομαρχίες) δρομολογεί την λύση τους μέσω του Γ΄ΚΠΣ, πρέπει να γίνουν και μία σειρά έργων ειδικής τουριστικής υποδομής όπως golf, Μαρίνες, Υδροθεραπευτήρια, Κέντρα Θαλασσοθεραπείας, Αθλητικά Κέντρα κλπ. για να εμπλουτιστεί το τουριστικό προϊόν”.

“Σε μια εποχή όμως, που η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών καλείται να παίξει τον καθοριστικό ρόλο κρίνεται επιτακτική η ανάγκη της μεγάλης στροφής μας στον ποιοτικό τουρισμό με την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών” τόνισε ο κ. Τσιότρας, ενώ επισήμανε ότι “η πλειάδα των τουριστικών πόρων της Περιφέρειας, με την σωστή αξιοποίησή τους και σύμφωνα με τους στόχους, που θέτει η Τουριστική Πολιτική του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, προσφέρεται για ανάπτυξη όλων των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Εργαλεία για την τουριστική ανάπτυξη αποτελούν”, όπως επισήμανε ο κ. Τσιότρας “η αξιοποίηση του νέου Αναπτυξιακού νόμου 3299, που δίνει μεγαλύτερα κίνητρα έναντι του 2601, των προγραμμάτων LEADER και ΟΠΑΑΧ, του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας για τον τουρισμό, των Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας του ΥΠΑΝ, του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης για τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, που προβλέπουν τον ποιοτικό εκσυγχρονισμό τους, όπως και κάθε άλλο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ενισχύει οικονομικά διάφορες δράσεις στον Τουρισμό”.

Παράλληλα όπως τόνισε ο γ.γ. “η Κεντρική Μακεδονία προβάλλεται μέσω του ΠΕΠ μέσα από το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής, προϋπολογισμού για τα έτη 2004 και 2005 1,32 εκατ. ευρώ. Συμπληρωματικά εντάχθηκαν και χρηματοδοτούνται με το ποσό των 449.500 ευρώ η `Δημιουργία Δικτύου Τουριστικής Πληροφόρησης και Προβολής του Ν. Χαλκιδικής`, η `Δημιουργία Κέντρου Προώθησης Νέων Αειφορικών Μορφών Αναψυχής στο Ν. Θεσσαλονίκης`, προϋπολογισμού 561.000 ευρώ, ενώ υποστηρίχθηκε η δημιουργία του Οργανισμού Θεσσαλονίκης για την Προβολή και την Τουριστική Ανάπτυξη του Νομού Θεσσαλονίκης”.

“Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται στην Κεντρική Μακεδονία οι παρεμβάσεις, που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας (Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης) προϋπολογισμού 10,5 εκατ. ευρώ. Από τα χρήματα αυτά εκτελούνται τέσσερις διαφορετικές ενότητες έργων και μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 4,6 εκατ. ευρώ. Επίσης σε εξέλιξη βρίσκονται οι χρηματοδοτήσεις από το για τον τουρισμό, οι οποίες στο σύνολό τους ολοκληρώνονται το 2006 και αφορούν στην κατασκευή και βελτίωση των τουριστικών αγκυροβολίων σε θέσεις, που επιλέχτηκαν και καθορίστηκαν από το σχετικό εθνικό σχέδιο, προϋπολογισμού 6,75 εκατ. ευρώ, αλλά και στην ενίσχυση των υποδομών και ειδικών εγκαταστάσεων για την αξιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, προϋπολογισμού 10,84 εκατ. ευρώ”, όπως πρόσθεσε.

“Σημαντικές είναι επίσης”, σύμφωνα με τον κ. Τσιότρα, “οι ενισχύσεις στον πολιτιστικό τουρισμό, για την αύξηση της επισκεψιμότητας σε περιοχές με σημαντικά μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους”. Ενδεικτικά ανέφερε την αποκατάσταση του μαυσωλείου `Γαζή Εβρένος Μπέη` στα Γιαννιτσά, προϋπολογισμού 410.000 ευρώ και την αποκατάσταση διατηρητέου βιομηχανικού συγκροτήματος του `Καναβουργείου` στο Ιστορικό Κέντρο Έδεσσας ως χώρου πολιτισμού, εκπαίδευσης και τουρισμού, προϋπολογισμού 955.000 ευρώ.

Στη συνέχεια, σχετικά με την τουριστική υποδομή και δραστηριότητα, ο κ. Τσιότρας ανέφερε ότι “η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συγκεντρώνει περίπου το 10% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας και το 8% περίπου της συνολικής τουριστικής κίνησης”. Συνολικά διαθέτει ένα ξενοδοχειακό δυναμικό 1.036 μονάδων με 71.928 κλίνες, εκ των οποίων:

  • Ο Ν. Χαλκιδικής είναι ο πλέον τουριστικά ανεπτυγμένος νομός της Περιφέρειας και συγχρόνως ο τέταρτος καθιερωμένος τουριστικός προορισμός της Ελλάδας μετά την Κρήτη, την Ρόδο και την Κέρκυρα και διαθέτει το 54,60% του ξενοδοχειακού δυναμικού σε κλίνες , με 477 ξενοδοχειακές μονάδες και 39.237 κλίνες.

  • Ο Ν. Πιερίας διαθέτει 340 ξενοδοχειακές μονάδες με 16.312 κλίνες.

  • Ο Ν. Θεσσαλονίκης διαθέτει 123 ξενοδοχειακές μονάδες με 12.281 κλίνες.

  • Οι υπόλοιποι νομοί συγκεντρώνουν το 10% περίπου των ξενοδοχείων και το 6% του συνόλου των κλινών της Περιφέρειας.


Η Περιφέρεια διαθέτει επίσης 91 οργανωμένα camping χωρητικότητας 32.031 ατόμων καθώς και 60.000 κλίνες σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα.

Το 2004 επισκέφθηκαν την περιοχή περίπου 1.200.000 αλλοδαποί τουρίστες, εκ των οποίων περίπου 400.000 αφίχθησαν με πτήσεις charter μέσω του αερολιμένα `Μακεδονία` της Θεσσαλονίκης και οι υπόλοιποι με τακτικές πτήσεις, αλλά και οδικά με τουριστικά λεωφορεία και Ι.Χ. αυτοκίνητα.

Από τους μαζικά διακινούμενους με αεροπλάνο αλλοδαπούς τουρίστες 70% περίπου κατευθύνεται προς Χαλκιδική, 15% περίπου προς Πιερία και το υπόλοιπο ποσοστό προς Θεσσαλονίκη και αλλού, ενώ από τους οδικώς αφικνούμενους τουρίστες 25% έχει ως προορισμό την Χαλκιδική και 75% έχει ως προορισμό τα παράλια της Πιερίας και της Θεσσαλονίκης.

Παρά το γεγονός ότι το 2004 ήταν, όπως είπε ο κ. Τσιότρας, “μία πραγματικά δύσκολη τουριστική χρονιά, η τουριστική κίνηση στην Περιφέρεια μας έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 6% περίπου, ενώ με το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου όλοι μας μιλούσαμε για απώλειες της τάξεως του 25%“.

Ωστόσο, ο γ.γ. της Περιφέρειας εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη μελλοντική πορεία του τουρισμού της Ελλάδας γενικότερα και της περιοχής ειδικά, καθώς, όπως είπε, “σύντομα θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς η πολύ μεγάλη προβολή της χώρας μας, μετά από την επιτυχημένη και ασφαλή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και με την πετυχημένη εκστρατεία προβολής και διαφήμισης του τουρισμού από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης”.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι η οικονομική ύφεση, που υπάρχει σήμερα σε όλη την Ευρώπη, σύντομα θα ξεπεραστεί και μία σειρά από προβλήματα, που επηρεάζουν τον οδικό τουρισμό και σχετίζονται με τον τουρισμό της περιοχής όπως το Γιουγκοσλαβικό, ο Οδικός Aξονας Ε10 μέσω Γιουγκοσλαβίας, η θεώρηση βίζας Shengen από τρίτες χώρες, σύντομα θα βρουν την λύση τους”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024