Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΔημήτρης Αβραμόπουλος: Να προκαλέσουμε ένα κύμα ενδιαφέροντος για τον ελληνικό τουρισμό

Δημήτρης Αβραμόπουλος: Να προκαλέσουμε ένα κύμα ενδιαφέροντος για τον ελληνικό τουρισμό

“O τουρισμός καθίσταται πλέον πρωταρχικός μοχλός ανάπτυξης της χώρας, με πρωτοβουλία τόσο της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, όσο και με τη συμβολή του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων – ΣΕΤΕ” ήταν χαρακτηριστικά ορισμένα από τα πρώτα λόγια του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης…

“O τουρισμός καθίσταται πλέον πρωταρχικός μοχλός ανάπτυξης της χώρας, με πρωτοβουλία τόσο της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, όσο και<...> με τη συμβολή του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων – ΣΕΤΕ” ήταν χαρακτηριστικά ορισμένα από τα πρώτα λόγια του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, στην ομιλία του κατά την χτεσινή γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ.

Αφού συνεχάρη το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΤΕ για την δράση του, του οποίου η θητεία ολοκληρώνεται φέτος (2001 – 2005), ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε στη συνέχεια ότι “καταφέραμε να προκαλέσουμε ένα κύμα ενδιαφέροντος για τον ελληνικό τουρισμό, όχι μονάχα σε επίπεδο επαγγελματικών στελεχών ή και φορέων, αλλά και μέσα στους κόλπους της ίδιας της κοινωνίας. Αυτό το τελευταίο, επιφορτίζει όλους μας – ιδιωτικό και δημόσιο τομέα – με μεγάλες ευθύνες. Διότι, το να απογοητεύεις, γιατί κάτι δεν πήγε καλά, αυτό συμβαίνει. Το να απογοητεύεις όμως, καταρρίπτοντας οραματισμούς και προσδοκίες, αυτό δεν το συγχωρεί ο κόσμος”.

“Σε αυτό το πλαίσιο” συμπλήρωσε “συστήθηκε το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, το οποίο με νέες ιδέες, νέες αντιλήψεις και νέα στρατηγική επανατοποθέτησε τον ελληνικό τουρισμό στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον. Ανταποκρινόμενοι σ΄ αυτή τη νέα παγκόσμια πραγματικότητα θέσαμε την ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού, ως έναν από τους πρωταρχικούς στόχους μας. Πυλώνες της νέας στρατηγικής μας: ο πολιτισμός, το περιβάλλον και η αειφόρος ανάπτυξη σε αρμονική ανάμεσά τους συνύπαρξη”.

“Θέσαμε εξαρχής δύσκολους και υψηλούς στόχους ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός, τονίζοντας ότι “ξέρουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν, γνωρίζουμε τα προβλήματα και πρέπει να σας πω, ότι δεν έχουμε καμία διάθεση απέναντι σ΄ αυτά, είτε να υποκύψουμε, είτε να τα δεχθούμε ως ισχυρότερα από τη θέλησή μας. Αυτή είναι η δουλειά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, αυτή είναι η δουλειά της κυβέρνησης και από εκεί και πέρα, πεδίον δόξης λαμπρής για εσάς”.

“Προχωρούμε με όραμα, με ενθουσιασμό, με κέφι, με υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και πίστη διαμορφώνοντας νέα δεδομένα για τον ελληνικό τουρισμό. Πάντοτε, γνωρίζοντας, το πόσο δύσκολο και σκληρό είναι το διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Δεν μας φοβίζει, μας πεισματώνει. Όπως επίσης, καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς που μας πέρασε, διαπιστώσαμε τις εγγενείς αδυναμίες του τομέα του τουρισμού, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα” ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.

“Τη στιγμή που οι περισσότερες χώρες της κοινοτικής Νότιας Ευρώπης (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία), εμφανίζουν για το 2005 ανησυχητικά προβλέψιμα μεγέθη, δηλαδή πτώση, η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Υπουργό αναμένει άνοδο, τόσο για την τουριστική περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας αλλά κυρίως και για αργότερα”. “Η άνοδος αυτή”, εξήγησε “εμφανίζει και ποιοτικά στοιχεία, που θα οδηγήσει στην εισαγωγή μεγαλύτερου συναλλάγματος και στην αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού. Αυτά είναι τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνουμε από την παγκόσμια τουριστική αγορά, γνωρίζοντας, ότι καταφέραμε εκεί, που οι προοπτικές ήταν δυσμενέστατες, να τις ανατρέψουμε και να περάσουμε από το στάδιο της σταθεροποίησης στην ανάκαμψη, η οποία θα δώσει τα προσεχή δέκα χρόνια, μια πολύ δυναμική θέση του ελληνικού τουρισμού στην παγκόσμια αγορά.

Ακόμα, ο κ. Αβραμόπουλος θέλησε να τονίσει για άλλη μια φορά ότι το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημιουργία ενός νέου επενδυτικού περιβάλλοντος για τον τουρισμό σαν συνέχεια του νέου αναπτυξιακού νόμου. Χαρακτηριστικά, μάλιστα ανέφερε “θέτουμε τις βάσεις για μια καινούργια εποχή για τον προσοδοφόρο κλάδο του τουρισμού. Στέλνουμε το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα, ότι η Ελλάδα αλλάζει, ξεπερνώντας όλα εκείνα τα εμπόδια που την κρατούσαν πίσω αναπτυξιακά. Σε πραγματικά αγαστή συνεργασία – και το τονίζω αυτό – με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, διαμορφώνουμε ένα καινούργιο πλαίσιο, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα προσέλκυσης ξένων επενδύσεων”.

Στη συνέχεια ο κ. Αβραμόπουλος έκανε μια συνολική αποτίμηση της δράσης του Υπουργείου κατά τη διάρκεια του ενός μόνο χρόνου διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ., παρουσιάζοντας παράλληλα και την κατάσταση του ελληνικού τουρισμού, που παρέλαβαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Υπουργός επεσήμανε ότι “ο τουρισμός αποτελεί μια σταθερή πηγή συναλλάγματος και τον καλύτερο πρεσβευτή της χώρας μας στο εξωτερικό, τονίζοντας παράλληλα ότι “η τουριστική εικόνα της χώρας, συνοδεύει και την πολιτική εικόνα της χώρας ανά τον κόσμο”. Εξηγώντας ότι “η βελτίωση της εικόνας της τουριστικής Ελλάδας έρχεται ως συνέχεια του σχεδιασμού της νέας τουριστικής πολιτικής, καθώς και της διαμόρφωσης ενός σταθερού, δίκαιου και λειτουργικού πλαισίου επενδυτικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Με άμεσες επενδύσεις για τη διαφήμιση και την προβολή της Ελλάδας, με αρωγό τον αναπτυξιακό νόμο που αλλάζει, το επενδυτικό περιβάλλον στον τουρισμό, καθώς και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων”.

“Ο ΣΕΤΕ πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος για την εξαίρετη δουλειά που κάνει και για τη μεγάλη του συνεισφορά στην ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού” ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι “ο ένας πρέπει να παρασύρει τον άλλο, με γρήγορους ρυθμούς, προς την ίδια κατεύθυνση. Οι σχέσεις μας πρέπει να είναι σχέσεις αγαστής συνεργασίας και συνεννόησης. Η χρονιά που πέρασε, εμπέδωσε αυτή τη σχέση και πρέπει να την ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο στο μέλλον”.

Τέλος, όσον αφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Υπουργός σημείωσε ότι “έκαναν κάτι πολύ σημαντικό, αν και δεν έτυχαν αξιοποίησης για τη διαφημιστική προβολή της Ελλάδας. Κρατούν σταθερά μια θετική εικόνα της χώρας. “Αυτή την εικόνα έχουμε αποφασίσει να αξιοποιήσουμε, μέσα σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και δύσκολο διεθνές περιβάλλον, μιας και όλο και νέοι προορισμοί ξεπηδούν και όλες οι χώρες προετοιμάζονται για την τουριστική τους ανάπτυξη. Ακόμα και χώρες, που δεν έχουν καμία τύχη, πιστεύουν, ότι ο τουρισμός θα είναι ένας από τους τομείς, που μπορεί να αποδώσει” κατέληξε ο Υπουργός.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024