Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΔραστηριοτήτωνΗ Χίος μπαίνει δυναμικά στον πεζοπορικό τουρισμό: Νέο δίκτυο 92 χλμ.
Πεζοπορικός τουρισμός

Η Χίος μπαίνει δυναμικά στον πεζοπορικό τουρισμό: Νέο δίκτυο 92 χλμ.

CHIOS

Στη Χίο παρουσιάστηκε νέα πεζοπορική διαδρομή 92 χιλιομέτρων, από τα Αγιάσματα έως το Λιθί, ενισχύοντας τον τουρισμό και την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού.

Το πρωί της Τετάρτης 17 Απριλίου, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, στην Χίο, παρουσιάστηκε η νέα, ενιαία πεζοπορική διαδρομή συνολικού μήκους 92 χιλιομέτρων, που εκτείνεται από το Λιθί και καταλήγει στα Αγιάσματα, διατρέχοντας το νησί από νότο προς βορρά.

Το έργο αυτό, όπως ανέφεραν ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, κ. Παντελής Βρουλής και ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Χρήστος Καρτάλης, βρίσκεται στη φάση της τελικής ολοκλήρωσης. Το πρόγραμμα υποστηρίχθηκε αρχικά από τους “Φίλους Μονοπατιών Χίου” η πρόταση των οποίων εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020 για περαιτέρω ανάπτυξη, ύστερα από την υπογραφή ένταξης του έργου από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Δήμου Χίου. Η  εταιρεία Katakoryfo ήταν η ανάδοχος, που ανέλαβε το έργο της ανάδειξης και προβολής της πεζοπορικής διαδρομής.  Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 640.000 ευρώ.

Όπως ανέφερε ο κ. Βρουλής, η μελέτη και χάραξη της διαδρομής από την περιφερειακή αρχή ξεκίνησε το 2015 και ολοκληρώθηκε το 2021. “Η διαδρομή θα βοηθήσει τον εναλλακτικό τουρισμό, ώστε η Χίος να έχει επισκέπτες όλο τον χρόνο”.

chios

Η κα Αντωνία Αγά, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της περιφέρειας, ανέλυσε τη διαδρομή που ακολουθεί πολλά παλιά μονοπάτια και αναδεικνύει ιστορικά στοιχεία, όπως ο Οθωμανικός Δρόμος, περνώντας μέσα από φυσικά τοπία και πολιτιστικά μνημεία του νησιού.

Η διαδρομή είναι επίσης εξοπλισμένη με πινακίδες υποδοχής, οδηγίες και διγλωσσικούς χάρτες (ελληνικά και αγγλικά), καθώς και μια ψηφιακή εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που παρέχει εκτενές φωτογραφικό και πληροφοριακό υλικό. Πολύ σημαντικό, όπως υπογράμμισαν όλοι οι συμμετέχοντες είναι να πάρει η διαδρομή ευρωπαϊκή πιστοποίηση ασφάλειας και ποιότητας. Όσον αφορά στη συντήρηση των μονοπατιών της διαδρομής, θα ξεκινήσει άμεσα και μια μελέτη από τις Τεχνικές Υπηρεσίες, ώστε αυτά να παραμένουν καθαρά και προσβάσιμα από τις καιρικές συνθήκες και τη βλάστηση για τους περιπατητές.

Τέλος, η κα Μαρία Κόβα, προϊσταμένη του Τμήματος Τουρισμού της περιφέρειας, παρουσίασε το υποέργο προβολής της διαδρομής, που περιλαμβάνει διαφημιστικό υλικό, διαδραστικό χάρτη και έντυπα πληροφοριακά υλικά. “Η διαδρομή μπορεί να αξιοποιηθεί από τους επαγγελματίες της Χίου, ώστε να δημιουργηθεί πιο πλούσιο τουριστικό προϊόν και να επεκτείνουμε, αν γίνεται μελλοντικά και την τουριστική περίοδο, καθώς η πεζοπορία είναι μια δραστηριότητα που γίνεται συνήθως τους μήνες εκτός της υψηλής περίοδου, που δεν κάνει ζέστη”.

Η κα Κόβα αναφέρθηκε ακόμη και σε νέο σήμα (logo), με τη συνεργασία και με τους “Φίλους Μονοπατιών Χίου”, και η ιδέα βασίστηκε στην γνωστής καρφίτσας που βρίσκουμε στους χάρτες με το το πέταλο, ένα αντικείμενο που βρίσκουμε στον “Οθωμανικό Δρόμο” (βασικό κομμάτι των μονοπατιών), λόγω του ότι χρησιμοποιούταν από υποζύγια για τη μεταφορά αγαθών.

CHIOS

Σημειώνεται ότι το έργο ξεκίνησε το 2020 και πρόκειται για μια διαδρομή 8 σταδίων, που αναδεικνύει τις ομορφιές και τα μνημεία του νησιού προσφέροντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα διανυκτέρευσης σε διαφορετικά χωριά.

Οι διαδρομές είναι:

  1. Άγ. Γιάννης – Άγ. Γάλας (βορειοδυτική Χίος), πεζοπορία σε ορεινό μονοπάτι.
  2. Άγιοι Πατέρες – Νέα Μονή (κεντρική Χίος), πεζοπορία σε παλιό λιθόστρωτο δρόμο.
  3. Βολισσός – Κοιλάδα Μαλαγκιώτη – Παναγία Νερομύλων (βορειοδυτική Χίος), ήπια πεζοπορία στον κάμπο της Βολισσού. Κυκλική Διαδρομή.
  4. Αρμόλια – Κάστρο Απολίχνων (νότια Χίος), πεζοπορία σε ορεινό μονοπάτι.
  5. Φαράγγι Καμπιών (βόρεια Χίος), πεζοπορία σε φαράγγι – ρεματιά.
  6. Ολύμποι – Μεστά (νότια Χίος),  πεζοπορία σε πεδινό μονοπάτι.
  7. Καρδάμυλα – Κάστρο Γριάς (βορειοανατολική Χίος), πεζοπορία σε ορεινό μονοπάτι
  8. Φα – Λιθί (δυτική Χίος), πεζοπορία σε ορεινό μονοπάτι.
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024