Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΤα Κανάρια Νησιά “επαναστατούν” ενάντια στον υπερτουρισμό: “Φτάνει πια! Έχουμε κι ένα όριο!”
Υπερτουρισμός

Τα Κανάρια Νησιά “επαναστατούν” ενάντια στον υπερτουρισμό: “Φτάνει πια! Έχουμε κι ένα όριο!”

Kanaria

Η διαμαρτυρία αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη εθνική συζήτηση για τη βιώσιμη διαχείριση του τουρισμού, με πόλεις όπως η Βαρκελώνη και η Σεβίλλη να διερευνούν επίσης τα μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων του μαζικού τουρισμού.

Σε μια σημαντική εκδήλωση δημόσιας διαφωνίας, δεκάδες χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στην Τενερίφη και στα Κανάρια Νησιά το περασμένο Σάββατο, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για την άνοδο του τουρισμού και τις επιπτώσεις του στις τοπικές κοινωνίες. Στο πλαίσιο της εκστρατείας “Canarias tiene un límite” (Τα Κανάρια νησιά έχουν ένα όριο), οι διαδηλωτές υποστηρίζουν τον περιορισμό του αριθμού των τουριστών για την αντιμετώπιση του κλιμακούμενου κόστους στέγασης και των περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων λόγω του πολλαπλασιασμού των ενοικιαζόμενων καταλυμάτων και των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων.

Ο τουριστικός τομέας αποτελεί το 35% του ΑΕΠ της περιοχής, αλλά οι ντόπιοι αποδοκιμάζουν το μη βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης που απειλεί την ποιότητα ζωής τους. Οι διαδηλωτές, με πανώ που έγραφαν “Άνθρωποι ζουν εδώ” και “Δε θέλουμε να δούμε το νησί μας να πεθαίνει”, τόνισαν την επείγουσα ανάγκη για μεταρρύθμιση στον κλάδο.

Canary Islands

Το κίνημα, που υποστηρίζεται από περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace, το WWF και το SEO/Birdlife, έχει μεγαλώσει με 11 ακτιβιστές από την ομάδα “Canarias se Agota” (Τα Κανάρια είχαν αρκετά), που συμμετέχουν σε μια εβδομαδιαία απεργία πείνας ενάντια στην κατασκευή νέων πολυτελών θερέτρων, τα οποία χαρακτηρίζουν παράνομα και περιττά.

Οι εκτιμήσεις της αστυνομίας υποδηλώνουν συμμετοχή περίπου 20.000 ατόμων στις διαμαρτυρίες, αν και οι διοργανωτές και η δημόσια τηλεόραση TVE της Ισπανίας ανέφεραν αριθμούς κοντά στις 50.000. “Δεν είμαστε κατά του τουρισμού”, δηλώνουν διαδηλωτές στο TVE. “Ζητάμε να αλλάξουν το υπάρχον μοντέλο, που επιτρέπει την απεριόριστη ανάπτυξη του τουρισμού”.

Οι Κανάριοι Νήσοι, που φιλοξένησαν 13,9 εκατ. επισκέπτες πέρυσι έναντι τοπικού πληθυσμού 2,2 εκατομμυρίων, είδαν τον τουρισμό να εισφέρει με 16,9 δι. ευρώ στην οικονομία το 2022. Παρά τα στοιχεία αυτά, οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η τουριστική έκρηξη επιδεινώνει την εξάντληση των πόρων και εκτόξευσε τις τιμές των ενοικίων.

Στοιχεία από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Ισπανίας αποκαλύπτουν ότι το 33,8% των κατοίκων των Καναρίων Νήσων κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, σε πλήρη αντίθεση με τον πλούτο που δημιουργείται από τον τουρισμό. Η στεγαστική κρίση, που επιδεινώνεται από τις υψηλές τιμές και τους χαμηλούς μισθούς, έχει ωθήσει ορισμένους εργαζόμενους στον τομέα των υπηρεσιών σε υποτυπώδεις συνθήκες διαβίωσης.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024