Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΑκρόπολη: Τα ζωντανά αγάλματα “εμφιλοχώρησαν” με “προφορικές” άδειες
Ακρόπολη

Ακρόπολη: Τα ζωντανά αγάλματα “εμφιλοχώρησαν” με “προφορικές” άδειες

Akropoli

Η παρουσία αλευρωμένων ζωντανών αγαλμάτων στην Ακρόπολη για την ψυχαγωγία Ινδών πολυεκατομμυριούχων τουριστών προκάλεσε αντιδράσεις αλλά κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη.

Τα αλευρωμένα αγάλματα και οι αρχαίοι θεοί που πόζαραν με καμάρι στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης προς τέρψιν Ινδών πολυεκατομμυριούχων τουριστών προκάλεσαν αντιδράσεις και έτσι αποκαλύφθηκε άλλη μια “αρπακτή” κάποιου επιτήδειου υψηλά ιστάμενου. Οι αντιδράσεις δεν προήλθαν μόνο λόγω του αντιαισθητικού θεάματος, αλλά και λόγω της έλλειψης άδειας από το Υπουργείο Πολιτισμού ή άλλης δημόσιας αρχής. Όμως κάποιος προφορικά ισχυριζόταν ότι υπάρχει άδεια και αυτός ο ‘άγνωστος κάποιος’ προφανώς έχει μεγάλη θέση και πέρναγε ο λόγος του παντού.

Διαβάστε επίσης → Σκάνδαλο στην Ακρόπολη: Κούροι και θεοί σε έναν “ζωντανό” μύθο από χλαμύδες και χιτώνες

Εν μέσω εναλλαγής ευθυνών, το Υπουργείο Πολιτισμού διενεργεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση αφού γέμισαν τα social media με φωτογραφίες και υπήρξε μεγάλη κατακραυγή. Ερωτήματα υπάρχουν και για το Υπουργείο Ναυτιλίας που έδωσε εντολή στην μπάντα του Λιμενικού να κάνει την υποδοχή των επιχειρηματιών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, που μίλησε με την εταιρία που διοργάνωσε το θέαμα, η ελληνίδα μάνατζερ συναντήθηκε στην Ακρόπολη με έναν Ινδό πελάτη, που ήθελε να διοργανώσει ένα εντυπωσιακό «θέαμα» με ζωντανά αγάλματα, στο πλαίσιο της ξενάγησης ενός ινδικού γκρουπ. «Στο συγκεκριμένο ραντεβού συζητήσαμε για το πού θα τοποθετηθούν οι performers. Αρχικά μας είχαν ζητήσει να υπάρχουν και μουσικοί, ένα βιολί και μία άρπα. Στη συνέχεια το απέσυραν ως αίτημα, καθώς όπως μας είπαν δεν είχαν καταφέρει να πάρουν τη σχετική άδεια για τη μουσική. Μας διαβεβαίωσαν όμως πως έχουν πάρει άδεια για το στατικό event στην Ακρόπολη. Η διαβεβαίωση αυτή έγινε γραπτώς μια εβδομάδα πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής της εκδήλωσης».

Εύλογο το ερώτημα γιατί η ελληνική εταιρία δεν ζήτησε να δει την άδεια του ΥΠΠΟ για την εκδήλωση αφού γνωρίζει ότι αυτό δεν επιτρέπεται;

Ο “Ινδός πελάτης” που αναφέρει η εταιρία ήταν περίπου 150 πλούσιοι Ινδοί επιχειρηματίες που ήρθαν στην Αθήνα με την αποστολή που οργάνωσε το ελληνοϊνδικό επιμελητήριο Οικονομίας και Εμπορίου. Στο πλαίσιο της αποστολής οργανώθηκαν διάφορα πολιτιστικά δρώμενα. Την Παρασκευή έγινε εκδήλωση σε κέντρο της παραλιακής και εκεί παρόντες δήλωσαν και πάλι διάφοροι χλαμυδοφόροι. Το Σάββατο το πρωί πήγαν στο Καλλιμάρμαρο, το απόγευμα στην Ακρόπολη και το βράδυ στην Ρωμαϊκή αγορά, όπου έλαβε χώρα -μετά αδείας του ΚΑΣ- prive συναυλία.

Η ξενάγηση και η στατική performance των καλλιτεχνών πραγματοποιήθηκε όπως ήταν προγραμματισμένο, το περασμένο Σάββατο, 27 Απριλίου. Οταν όμως την επόμενη μέρα οι φωτογραφίες των «αγαλμάτων» κυκλοφόρησαν στα social media, εύλογα τέθηκε το ερώτημα για το αν υπήρξε σχετική άδεια –και αν ναι, ποιος την έδωσε. Οπως άλλωστε διαβεβαιώνει η Τζέμμα Οικονομοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών, που βρίσκεται σε σχεδόν καθημερινή βάση στον χώρο του Ιερού Βράχου, οι κανονισμοί αμφίεσης είναι ιδιαίτερα αυστηροί. «Κανείς μεταμφιεσμένος δεν πρόκειται να περάσει από τους αρχαιοφύλακες, παρά μόνο αν έχει τη σχετική άδεια. Ζητάνε μέχρι και από μικρά παιδιά που φορούν διακοσμητικές στέκες να τις αφαιρέσουν. Δυσκολεύομαι να πιστέψω πως ένα ολόκληρο γκρουπ ντυμένων ανθρώπων πέρασε απαρατήρητο από τη φύλαξη. Το να άλλαξαν ρούχα και να βάφτηκαν μέσα στον χώρο το θεωρώ επίσης αδύνατον».

Η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού να μην παράσχει καμία εξήγηση σχετικά με την είσοδο των ηθοποιών στον Ιερό Βράχο, μεταμορφώνοντας την Ακρόπολη σε Λας Βέγκας, προκάλεσε ερωτήματα. Η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών δήλωσε πως η είσοδος τους έγινε κανονικά στην Ακρόπολη και μπροστά στους φύλακες. Είχαν λοιπόν ενημερωθεί οι φύλακες ότι υπήρχε άδεια και αν ναι από ποιον;

Ο Νίκος Καβαλλιέρος, υπεύθυνος Τουρισμού και Πολιτισμού του ελληνο-ινδικού επιμελητηρίου, σε τηλεοπτική του συνέντευξη αντιμετωπίζει αντιφάσκοντα σενάρια σχετικά με την είσοδο των ηθοποιών στην Ακρόπολη. Ενώ υποστηρίζει ότι είχαν λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες, η αρχαιοφυλακή διαφωνεί. Από την άλλη πλευρά, παραδέχθηκε ότι είχαν πάρει αρνητική απάντηση για την Ακρόπολη. Η διαμάχη εστιάζεται στο αν επιτράπηκε η παρουσία τους στην Ακρόπολη. Το επιμελητήριο προσπάθησε να διαφημίσει την ελληνική μουσική και κουλτούρα, αλλά η είσοδος των “καρναβαλιστών” προκάλεσε αμηχανία και κατακραυγή στα social media. Ο Καβαλλιέρος επικρίνει το ινδικό γραφείο τουρισμού και τους αρχαιοφύλακες, αναλαμβάνοντας μερίδα ευθύνης. Η διαμάχη αναμένεται να εξελιχθεί μετά την ένορκη διοικητική εξέταση που ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού.

Επίσης, στον εξωτερικό χώρο, η μπάντα του Λιμενικού έκανε επίσημη υποδοχή των απλών τουριστών-επιχειρηματιών και όχι επισήμων καλεσμένων της χώρας μας. Ποιος έδωσε αυτή την εντολή; Επίσης, ποιος ενημέρωσε τους αρχαιοφύλακες ότι το γκρουπ έχει τη σχετική άδεια και μπήκαν ανενόχλητοι;

Εν κατακλείδι, όπως συμβαίνει συχνά στη χώρα μας, ότι δηλώσεις είσαι! Ο ένας μεταθέτει την ευθύνη στον άλλο και κανείς δεν ασχολήθηκε σοβαρά να ελέγξει αν υπάρχουν οι άδειες. Μετά από μερικές μέρες θα “ξεθυμάνει” το θέμα και κανείς δεν θα έχει την ευθύνη, και ο ‘άγνωστος’ μας, που ενορχήστρωσε αυτή την ιστορία απλά θα γελά σε βάρος του ελληνικού πολιτισμού.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024